Orașul pe care îl pierdem

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Prima mentiune documentara a localitatii rurale Chisinau din valea rauletului Bac dateaza din secolul al XV-lea. In secolul al XVII-lea importanta Chisinaului creste vertiginos, el capatand statutul de targ. Catre finele secolului al XVIII-lea - inceputul celui de-al XIX-lea secol orasul devine cel mai mare centru urban din partea de la est de Prut a Tarii Moldovei.

Dupa anexarea partii de est a Tarii Moldovei de catre Imperiul Rus in anul 1812 Chisinaului ii este atribuit statutul de centru administrativ si politic al nou createi regiuni - Basarabia. Orasul se extinde spre sud. Partii neregulate, medievale a localitatii i-a fost adaugat un mare sector regulat, cu strazile dispuse dupa sistemul hippodamic.

Dupa cel de-al II-lea Razboi mondial orasul a cunoscut o perioada de crestere teritoriala considerabila. Anume atunci s-a luat decizia cu consecinte nefaste asupra integritatii patrimoniului construit al urbei, ca centrul Chisinaului ,,socialist" sa suprapuna centrul orasului din secolul al XIX-lea. Planul general al orasului elaborat in acele timpuri a promovat construirea a cateva bulevarde si strazi largi direct prin tesutul orasului istoric. Astfel, au fost distruse intregi cartiere, inclusiv centrul orasului medieval, si sute de edificii istorice. Anume in aceasta perioada s-au pus bazele practicilor de ignorare a mostenirii arhitecturale a Chisinaului.

Bibliografie:

wikipedia.org

monument.md

oldchisinau.com

chisinau.blogspot.com

blogsfera.md

habitatmoldova.org

capitala.md

adtm.md

unimedia.md

basarabiaveche.com

informator.md

kishinev.info

moldova.org

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Orasul pe care il pierdem.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
1 427 cuvinte
Nr caractere:
7 852 caractere
Marime:
342.86KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Construcții
Tag-uri:
geografie, oras
Predat:
la facultate
Materie:
Construcții
Sus!