Deconstructivismul

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Deconstructivismul in arhitectura este considerat o miscare, ce a inceput odata cu sfarsitul anilor '80. Acest curent s-a inspirat din constructivismul rusesc, fiind o tendinta care urmeaza postmodernismului, mai precis un postmodernism monumental. Ca punct de plecare au fost, de asemenea, si ideile filozofului francez Jacques Derrida care isi descria lucrarile astfel: ,,deconstructivismul analizeaza si pune sub semnul intrebarii perechile conceptuale acceptate in mod curent ca evidente si naturale ca si cand ele n-ar fi institutionalizate in vreun moment precis in timp ". Deconstructivismul se caracterizeaza prin idei legate de fragmentare, printr-un interes deosebit fata de manipularea suprafetei sau imaginii structurii, prin forme non-rectilinii care au scopul de a distorsiona si disloca unele elemente ale arhitecturii, precum structura si invelisul. Imaginea vizuala finala a unei cladiri ce se ghideaza dupa aceste principii se caracterizeaza printr-o imprevizibilitate stimulanta si printr-un haos controlat.

Unii dintre arhitectii implicati in miscarea deconstructivista au fost influentati de scrierile filozofului francez Jacques Derrida si de ideea sa filozofica de deconstructie. in anul 1983, Bernard Tschumi era autorul primului proiect apartinand deconstructivismului, in cadrul concursului Parc de la Villette. Un alt eveniment important a avut loc in anul 1988, la New York, in cadrul unei expozitii organizata de Philip Johnson si Mark Wigley.

Arhitectii postmodernisti si cei deconstructivisti au publicat studii teoretice in revista Oppositions (aparuta intre 1973 - 1984), marcand astfel inceputul unei rupturi definitive intre aceste miscari. Pozitia deconstructivismului a fost una critica si confruntationala impotriva arhitecturii si a istoriei acesteia, dorind o arhitectura a dez-articularii si dez-ansamblarii. Pozitia postmodernismului a fost o reintoarcere la imbratisarea tuturor referirilor istorice la eclectism si ornament, in timp ce deconstructivismul refuza aceste acceptari

Anterior revistei Oppositions, o alta scriere care a separat deconstructivismul de linia generata de modernism si postmodernism a fost lucrarea "Complexitate si contradictie in arhitectura" de Robert Venturi (in original, Complexity and Contradiction in architecture) publicata in 1966. Venturi aduce in opera sa argumente impotriva puritatii, claritatii si, mai ales, a simplismului generat de modernism. Datorita publicarii acestei lucrari, functionalismul si rationalismul, cele doua curente majore ale modernismului, au fost puse "la zid", fiind privite ca paradigme prin prisma scrierilor postmoderniste si deconstructiviste.

Peter Eisenman, unul dintre membrii grupului "New York Five", este un alt arhitect fascinat de natura autoreferentiala a arhitecturii, care se arata neincrezator ca aceasta ar putea vreodata primi sensuri. Opera lui a fost in special abstracta, dar asa cum Jencks si altii s-au grabit sa arate, acest fapt nu a scutit-o de interpretari. Cladirea sa, Memorial to the Murdered Jews of Europe, adiacenta Zidului Berlinului, este luata necesarmente ca o afirmatie politica, fie ca el doreste sau nu.

in 1969, Charles Jencks a editat o colectie de eseuri impreuna cu George Baird, intitulata "Meaning in Architecture". Arhitectii au considerat intotdeauna ca elementele formale ale artei lor constituie un limbaj. Jencks a incercat sa "cartografieze spatiul semantic" al arhitecturii moderne si a ajuns la concluzia ca unii arhitecti comunica mai bine decat altii. in lucrarea sa din 1977, "The Language of Post-Modern Architecture", Jencks a definit o cladire postmoderna ca una "ce vorbeste cel putin la doua niveluri odata: altor arhitecti si unei minoritatii preocupate, precum si publicului larg".

Unul dintre cei mai titrati arhitecti postmodernisti - Michael

Bibliografie:

- Microsoft Encarta 2007

- Arborele Lumii - sectiunea "Arta si Omul"

- Popescu, T., Estetica paradoxismului, Editura Offsetcolor, Ramnicu Valcea, 2001.

- Barris, R., Cristina Salajanu. (1999) Teatrul intervalului: arhitectura si sfarsitul spectacolului, Ed. Paideia, Bucuresti.

- http://www.absoluteastronomy.com/topics/Deconstructivism

- http://www.condo.ro/amenajari/arhitectura/171/slideshow/8/Arhitectura-dezmembrata-in-bucati.html

- http://www.waymarking.com/cat/details.aspx?f=1&guid=9fc3d92e-6e04-471c-926e-c153fa39e2dd&exp=True

- http://architecture.about.com/od/20thcenturytrends/ig/Modern-Architecture/Deconstructivism.htm

- http://www.condo.ro/amenajari/arhitectura/171/slideshow/4/Geometria.html

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Stilul deconstructivist.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
14 pagini
Imagini extrase:
14 imagini
Nr cuvinte:
2 244 cuvinte
Nr caractere:
12 382 caractere
Marime:
2.61MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Construcții
Tag-uri:
arhitectura, stil, constructii, deconstructivism
Predat:
la facultate
Materie:
Construcții
Sus!