Analiza comparativă a protecționismului tarifar între Brazilia și India

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1.Scurta prezentare generala a celor doua tari
2.Evolutia comertului exterior a Braziliei si Indiei

Extras din referat:

Brazilia (portugheza Brasil), oficial Republica Federativa a Braziliei este o republica federativa formata din 27 de unitati federative - Districtul Federal si 26 de state. tara este impartita administrativ in 5.564 de municipii. in 2008 avea o populatie de 189.612.814 de locuitori si o suprafata de 8.511.965 km- , ocupand 47% din teritoriul continentului sud-american. Comparata cu celelalte tari ale lumii, Brazilia ocupa locul al cincilea dupa numarul populatiei si aceeasi pozitie dupa suprafata. Fiind a noua putere economica a Pamantului si cea mai mare din America Latina, Brazilia are astazi o influenta internationala mare, atat la nivel regional cat si la nivel global. De asemenea, aproximativ 15-20% din biodiversitatea mondiala se concentreaza aici, exemple ale acestei bogatii fiind Padurea Amazoniana, Pantanal si Cerrado.

Brazilia se invecineaza cu Venezuela, Guyana, Surinam si Guyana Franceza la nord, cu statul columbian la nord-vest, cu Peru si Bolivia la vest, cu Paraguay si Argentina la sud-vest si cu Uruguay la sud. Din America de Sud, doar Chile si Ecuador nu au frontiera comuna cu aceasta tara. La nord-est, est si sud-est Brazilia are iesire la Oceanul Atlantic. Departe de teritoriul sau continental, tara poseda si cateva arhipelaguri, cum ar fi Fernando de Noronha.

in ciuda faptului ca Brazilia este a cincea cea mai populata tara a lumii, are una dintre cele mai mici densitati ale populatiei. Majoritatea populatiei traieste in zonele situate de-a lungul litoralului, pe cand interiorul si partea de vest se caracterizeaza printr-o populare extrem de scazuta.

Brazilia este unica tara americana in care limba oficiala este portugheza, aceasta fiind rezultatul colonizarii portugheze. Religia predominanta este catolicismul roman, Brazilia fiind statul cu cel mai mare numar al catolicilor de pe Glob. Exista insa si reprezentanti ai altor culte, mai ales cei ai confesiunii protestante, dar si ateisti. Societatea braziliana este, printre altele, si una dintre cele mai diverse din punct de vedere al nationalitatilor, fiind formata din descendentii europenilor, popoarelor autohtone, africane si asiatice.

Brazilia este cea mai mare putere economica nationala a Americii Latine, ocupand locul opt dupa produs intern brut bazat de pe paritatea puterii de cumparare, conform datelor Fondului Monetar International, avand sectoarele agriculturii, a mineritului, a industriei si ale servicilor bine dezvoltare si muncitorimea mare. Exporturile braziliene sunt in crestere vertiginoasa. Produsele principale de export includ aeronave, cafea, automobile, soia, fier, suc de portocale, otel, etanol, tesaturi, pantofi, carne de vaca conservata si unelte electrice. tara a extins prezenta sa pe piata internationala si face parte, impreuna cu India, China si Rusia din grupul celor patru economii care se dezvolta repede, numit BRIC. in 2007, guvernul brazilian a inceput sa reazlizeze un plan cvadrienal al carui scop este modernizarea retelei rutiere statale, centralelor electrice si porturilor principale.

Realul brazilian (R$), a fost legat cu dolarul american intre 1994 si 1999. Dupa o criza financiara in Asia din 1997, neplata Rusiei in 1998 si seria evenimentelor financiare adverse care le-a urmat a cauzat eliberarea unui curs de schimb al monedei in 1999 de catre banca centrala a Braziliei. Brazilia a primit pachetul de salvare de la FMI in jumatatea anului 2002, obtinand 30,4 miliarde de US$, atunci o suma record. imprumutul a fost platit in 2005.

Portofoliul investitiilor in economia Braziliei este diversificata, cuprinzand agricultura, industria si sfera serviciilor. Brazilia a inceput sa devina o putere globala datorita economiei care a cunoscut o dezvoltare vertiginoasa. Cresterea sustinuta a economiei a fost posibila datorita conjuncturilor pietei mondiale favorabile exporturilor braziliene. Cresterea preturilor la principalele marfuri agro-zootehnice de export cum sunt carnea si soia a contribuit substantial la cresterea PIB-ului Agricultura, impreuna cu sectoarele inrudite cum ar fi silvicultura, exploatarea forestiera si pescuitul produceau 5,1% al PIB-ului in 2007. Industria braziliana, cuprinzand diverse domenii - spre exemplu automobile, productie a otelului si petrochimicalelor, ordinatoare, aeronave si bunuri durabile statea pentru 30,8% al PIB-ului. Productia industriala, atat cea traditionala cat si cea moderna, avansata tehnologic, se concentreaza in partea de sud a tarii.

Brazilia ocupa locul zece pe lista tarilor dupa consumul de energie electrica. Energia electrica se produce atat pe baza resurselor regenerabile, mai ales prin valorificarea potentialului hidroenergetic si a etanolului cat si prin cele neregenerabile, in primul rand prin energetica termoelectrica bazata pe combustibili hidrocarburici, mai ales gaz natural si pacura. Se presupune ca tara ar deveni o putere energetica mondiala datorita recentelor descoperiri de zacaminte de titei. Ministerul Minelor si Energiei, Consiliul National pentru Politica Energetica, Agentia Nationala a Petrolului, Gazului Natural si Biocombustibililor si Agentia Braziliana de Reglementare in Domeniul Electric sunt organele guvernamentale responsabile de politica energetica a tarii.

Principalii parteneri comerciali sunt Uniunea Europeana (29% din comertul total), SUA (23%), MERCOSUR (Piata Comuna a Sudului) (14%), Asia (12%), America Latina fara

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Analiza comparativa a protectionismului tarifar intre Brazilia si India.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
1 899 cuvinte
Nr caractere:
11 108 caractere
Marime:
24.58KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Comerț
Tag-uri:
brazilia, india, comert
Predat:
la facultate
Materie:
Comerț
Sus!