Alcoolul etilic și alcoolul metilic

Previzualizare referat:

Extras din referat:

De obicei cand rostim cuvantul "alcool" ne gandim la spirtul medicinal sau la bauturile spirtoase, dar aceste tipuri de alcooli contin o anumita substanta organica numita etanol. Alcoolii sunt unii dintre cei mai utilizati si cunoscuti compusi chimici. De fapt un alcool este un compus organic care are cel putin o grupare hidroxil legata de un atom de carbon saturat. Dintre acestia fac parte metanolul, etanolul, butanolul si propanolul, acestia formand serii omoloage.

Alcoolii se obtin din hidrocarburi prin inlocuirea unui atom de hidrogen cu o grupare hidroxil, OH. Astfel, metanul CH ,da alcool metilic, CH OH, iar etanul ,da alcool etilic Alcoolul metilic poarta denumirea de metanol, iar alcoolul etilic poarta numele de etanol.

Proprietatile alcoolilor

Alcoolii alifatici pot exista in forme izomerice incepand de la propanol in sus. Alti compusi, ca fenolii sau enolii, pot contine grupe de hidroxil, dar din cauza ca sunt atasate direct carbonilor nesaturati se pot comporta diferit. In fenoli si enoli electronegativitatea puternica a atomilor de oxigen face ca acesta sa atraga electroni din inelul aromatic sau din legaturile duble, ca si din atomii de hidrogen din gruparile hidroxil. Acest lucru face ca legatura carbon-oxigen sa fie mai puternica si astfel sa reactioneze mai greu cu alti compusi.

Alcoolii mai usori (metanol, etanol) sunt lichide mobile la temperatura camerei. Inaintand in seria omoloaga, cu cat numarul atomilor de carbon creste, alcoolii au tendinta de a forma lichide mai vasocase, chiar solide moi. De asemenea, punctele de fierbere si topire cresc odata cu cresterea numaruli de atomi de carbon.

Raspandirea si producerea alcoolilor

Alcoolii se gasesc intr-o varietate de situatii.

Etanolul se poate produce natural, ca zaharuri din fructele rascoapte cu ajutorul enzimelor in procesul de fermentatie. Aceasta este baza industrei bauturilor alcoolice, chiar daca aici se folosesc mult mai multe ingrediente si procesul este realizat cu grija. Etanolul se poate obtine industrial din reactia etenei cu apa prin procesul de hidratare.

Metanolul este produs prin reactia monoxidului de carbon cu hidrogenul. Aceste doua substante sunt obtinute industrial din metan (gaz natural) si apa. Amandoua reactiile se realizeaza in conditii speciale de presiune si temperatura, in prezenta de catalizator.

Etanolul

Alcoolul etilic - etanolul (spirt) este un alcool saturat, monohidroxilic, cu formula CH3-CH2-OH

H H

H C C OH

H H

Acesta ia nastere prin fermentatia alcoolica. Este un lichid incolor, inflamabil cu gust si miros specific, cu punctul de fierbere 78,40C - 114,40 C si densitatea 0,7894. Arde cu flacara albastruie, formand dioxidul de carbon si apa. Este solubil in orice proportie in apa, alti alcooli, eter, cloroform, benzina si benzen

Consumul regulat de alcool etilic in cantitati mai mari la mesele normale poate conduce la supragreutate si obezitate. Consumul moderat de alcool etilic are o actiune excitanta, stimulatoare, in cantitati mari fiind toxic.

Consumul de etanol mareste sensibilitatea atat fata de substantele toxice industriale - mercur, plumb arsen, nitrobenzen anilina, cat si fata de medicamente.

Concentratia normala de alcool etilic este de 0,02-0,03%. Deja o concentratie putin crescuta de alcool etilic in sange de 0,1-1% conduce la cresterea dispozituiei m prelungirea timpilor de reactie, cresterea numarului de greseli in cazul muncilor fizice si intelectuale, lipsa de precizie - la conducatorii auto. Concentratiile de etanol in sange de 1-2% duc la pierderea autocontrolului, de 2-3% la o stare de ebrietate inconstienta, iar de 3-5% (ceea ce corespunde la o cantitate de alcool etilic de 250ml), la pierderea cunostiintei, pericol de moarte, paralizia respiratiei si moarte

Adultii pot sa elimine prin metabolism 175ml alcool etilic/kg greutate corporala. Consumul indelungat de alcool etilic in cantitati mari conduce la daune corporale si psihice.

Materia prima si moduri de obtinere a etanolului

Alcoolul etilic prezinta o materie prima valoroasa pentru numeroase sectoare industriale :

-industria alimentara

-industria chimica

-industria de farmaceutica

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Alcoolul etilic si alcoolul metilic.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 340 cuvinte
Nr caractere:
7 841 caractere
Marime:
17.99KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Chimie
Tag-uri:
alcool, proprietati, solutii
Predat:
la liceu
Profil:
Real
Specializare:
Ştiinţe ale naturii
Sus!