Securitatea sistocarea datelor informatice

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Ca rezultat al evenimentelor din ultimii ani, stocarea si securitatea sunt strans legate una de cealalta. Securitatea stocarii a devenit o disciplina relativ noua si periculoasa pentru industria IT, integrand aspecte importante de securitate din industriile de stocare si de retea.

Obiectivul-cheie al unei strategii solide de securitate a stocarii este mentinerea disponibilitatii si integritatii datelor. Unele companii incep sa implementeze noul post de ofiter de securitate. Este important pentru o companie sa inteleaga si sa aprecieze statutul securitatii pentru mediul IT. De la estimarea initiala de baza, strategia securitatii de stocare poate fi dezvoltata pentru a se adresa riscurilor existente si pentru a intruni misiunile fiecarei companii sau fiecarui departament dintr-o companie.

Asigurand accesul retelei la gateway nu este suficient. Parolele erau odata un mod acceptat de accesare, dar nu mai sunt eficace. Se spera ca tehnologiile biometrice, ce folosesc caracteristicile umane si genetice, sa ofere beneficii de securitate semnificative, dar costurile scanarii de retina, amprenta si ale altor tehnologii de identificare raman in prezent de neatins de majoritatea companiilor.

Securitatea stocarii devine esentiala pentru supravietuirea majoritatii companiilor, iar urmatoarele statistici relative sunt surprinzatoare:

- Aproximativ 70% din companii ies din afaceri dupa o pierdere majora de date

- Aproape 20% din companii au parte de dezastre majore la fiecare cinci ani

- Aproximativ 35% din planurile de recuperare in urma dezastrelor au functionat cand au fost testate.

Este foarte important ca firmele sa-si clasifice datele si sa stabileasca disciplinele adecvate de securitate a stocarii pentru a intruni cerintele disponibilitatii si securitatii pentru companii.

Securitatea stocarii va deveni in curand un aspect important al managementului stocarii si nu se va mai limita doar la retele. Cu cat datele devin mai valoroase si factorul de intruziune creste, se impune nevoia de a evalua si implementa o strategie de securitate a stocarii. De aceea, este foarte important ca firmele sa inceapa sa faca pasi pentru a evita dezastre prin stabilirea unor planuri de securitate a stocarii datelor care sa informeze despre starea critica a datelor pentru supravietuirea firmelor.

SECURITATEA SISTEMULUI INFORMATIC

Best Internet Security (BIS) este partenerul in Romania al unei importante companii din domeniul securitatii TI - Internet Security Systems (ISS). Solutiile BIS integreaza atat instrumente necesare unei analize corecte a riscurilor si vulnerabilitatilor, instrumente de monitorizare, detectare si respingere a intruziunilor in timp real, cat si sisteme firewall, anti-virus, PKI si VPN. Nu exista sistem invulnerabil sau impenetrabil. Asadar se pune problema "gradului de risc acceptat" si in ce masura acesta este asigurat prin sistemul utilizat in prezent, precum si care sunt cele mai eficiente solutii de a-l imbunatati. Securitatea trebuie deci sa fie proactiva. Pentru a afla exact la ce amenintari este expusa si ce vulnerabilitati prezinta propriul sistem informatic, o organizatie trebuie sa apeleze la un audit de securitate TI. Pentru a fi in masura de a implementa o politica de securitate adecvata, o organizatie are nevoie sa cunoasca standarde de securitate, tipuri de politici si metodologii de implementare. Best Internet Security ofera consultanta si training specializat pe fiecare din aceste probleme.

Fiecare organizatie are propriile informatii si date confidentiale. Accesul protejat la aceste informatii este acordat de multe ori diferitelor sucursale sau partenerilor de afaceri. De aceea, in majoritatea cazurilor apar urmatoarele necesitati:

- Protectia impotriva atacurilor din interiorul si exteriorul retelei

- Confidentialitatea informatiilor

- Integritatea datelor

- Accesibilitate (disponibilitate)

Metodologia Bis-etapele unui proiect de securitate

- Politici de securitate;

- Evaluarea si analiza riscurilor;

- Arhitectura sistemului de securitate;

- Elaborarea si implementarea solutiei;

- Monitorizare si suport tehnic.

Bibliografie:

1. Revista "Gazeta de informatica" 2005

2. Revista "PC Magazine" 2005

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Securitatea sistocarea datelor informatice.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
25 pagini
Imagini extrase:
25 imagini
Nr cuvinte:
7 752 cuvinte
Nr caractere:
42 687 caractere
Marime:
551.33KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Calculatoare
Tag-uri:
date, informatii, securitate
Predat:
la facultate
Materie:
Calculatoare
Sus!