Cloud computing și securitatea

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Termenul Cloud Computing, un nou brand in lumea dezvoltatorilor de software, descrie cam cum va arata lumea informatica in viitor. Este mai usor de explicat, spre deosebire de termeni ca Web 3.0, pe care popoare intregi se chinuie sa-l defineasca de doi ani incoace. In fapt, asocierea nu e intamplatoare, Cloud Computing reprezinta una dintre componentele fundamentale ale Web 3.0 si se explica cam asa: tot ce inseamna putere de calcul, spatiu de stocare si software va coexista la un momentdat exclusiv pe Internet , intr-o retea complexa si imensa de servere care le va furniza utilizatorilor sub forma de servicii, accesibile pe niste dispozitive banale de navigare web.

Esenta conceptului de CLOUD COMPUTING din punct de vedere hardware: puterea de procesare e mutata pe Internet, astfel incat serverele lor devin computerele noastre puternice, dar pe care nu le detinem fizic, ci doar virtual, prin inchirierea capacitatii lor de calcul, de stocare de date s.a. Prin urmare, nu avem nevoie de un computer complex si scump la indemana ci de un dispozitiv simplist cu care sa accesam www-ul. Un dispozitiv ca acesta ar fi compus dintr-un monitor, o tastatura, un minimum de hardware, iar ca unic soft instalat ar avea browserul web. Hard disk-ul ar lipsi. Ar fi - evident - insultator de ieftin.

Avantajele majore ale Cloud Computing-ului: Indiferent de locatie accesezi datele personale sau ale companiei - via internet - cu absolut orice device ce permite navigarea web (indiferent de performantele sale hardware). In plus, se spune ca asa-numitul Total Cost of Ownership (TCO) e extrem de atragator. Decat sa-ti creezi propria infrastructura IT (computere, eventual servere), decat sa-ti cumperi aplicatiile desktop, inchiriezi tot ce se poate, le accesezi de pe web. Nu investesti sume imense din start pentru departamentul tau IT, le concentrezi pe activitatea companiei.

Securitatea datelor: din moment ce Cloud Computing-ul presupune ca informatiile clientului sa fie vehiculate via internet pentru a putea beneficia de diverse servicii web, avem de-aface cu un pericol serios. Pe Internet aceste date sunt inzecit susceptibile, decat pastrate acasa/la birou pe medii de stocare proprii. Este posibila coruperea iremediabila a informatiilor, unele sensibile, cauzata de "decesul" unor servere, ori mai grav a unui intreg data center. Si daca asta tine mai mult de un scenariu SF, atunci sa ne gandim la furtul/copierea/coruperea de date sensibile de catre "mercenari online" platiti de alte companii ori de catre angajati ai serviciilor secrete.

Masurile de prevenire a deficientelor la nivelul furnizorilor de servicii Cloud Computing tin de criptarea datelor, interconectarea serverelor si a retelelor de servere pentru backup-uri periodice ale acelorasi fisiere pe mai multe echipamente. Avand in vedere ca se intampla sa iti cada uneori conexiunea cand muncesti cu aplicatii online, cercetatorii de la Google Labs au creat deja un plugin pentru browser, numit Gears, care permite continuarea activitatilor incepute pe unele aplicatii web ale Google si offline

Tehnologiei cloud computing in companii:

Rezultatele unui nou sondaj ridica indoieli in privinta adoptarii tehnologiei cloud computing in urmatoarele 12 luni, numai 15% din respondenti declarand ca au adoptat sau iau in considerare adoptarea tehnologiei cloud in urmatorul an.

Un sondaj la care au participat 300 de companii din intreaga lume a aratat ca 38% sunt indecise sau nesigure in privinta adoptarii serviciilor cloud, iar alte 47 de procente nu iau in considerare implementarea cloud-ului in urmatorul an.

Securitatea este cea mai mare bariera. "Un procent impresionant de 85% din clientii din companii nu vor implementa o infrastructura cloud computing privata sau publica in 2009 din cauza temerilor legate de faptul ca furnizorii de cloud ar putea sa nu fie capabili de o securizare adecvata a datelor sensibile", scrie analistul Information Technology Intelligence, Laura DiDio.

Participantii la sondaj au fost companii cu intre 100 si 100.000 de utilizatori din mai multe industrii si 19 tari, insa 85% au fost din America de Nord.

Rezultatele sunt surprinzatoare dat fiind ca un studiu recent al Forrester a aratat ca 25% din companiile cu cel putin 1.000 de angajati folosesc sau planuiesc sa foloseasca oferte de gazduire virtuala ca Amazon EC2, si mai putin de 20% din companiile mici au aceleasi planuri.

La inceputul anului, Gartner afirma ca tehnologiile cloud nu sunt inca suficient de mature pentru o adoptare la scara larga.

Vendorii nu au oferita inca o viziune clara asupra modului in care au de gand sa securizeze datele in "nor" spune DiDio. De aceea, norii privati ar putea deveni modelul de alegere al multor companii. "Cred ca norii privati vor fi mai populati decat contracandidatii publici , mai ales pentru companiile medii cu 500-3000 de angajati". "Oamenii sunt extrem de prevazatori si asta nu se va schimba".

Desi norii privati nu ridica aceleasi probleme de securitate ca cei publici, adoptarea va incetini pentru ca managerii IT inca se familiarizeaza cu tehnologia. De asemenea trebuie luate in considerare cheltuielile suplimentare pentru hardware si servicii noi necesare pentru crearea unui cloud privat. Desi securitatea a fost principala grija, clientii sunt preocupati si de riscurile privind disponibilitatea in modelul cloud public.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Cloud computing si securitatea.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
875 cuvinte
Nr caractere:
4 582 caractere
Marime:
8.88KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Calculatoare
Tag-uri:
software, dezvoltare, computere
Predat:
la facultate
Materie:
Calculatoare
Sus!