Previzualizare referat:

Extras din referat:

INTERNET

- Sistem de Interconectare Retele -

Ce este Internet - ul?

Multe persoane cred ca Internet-ul este un loc unde se dicuta numai despre informatica, unde se intalnesc numai pasionatii de calculatoare si ca informatiile la care au acces sunt sub forma unor abrevieri criptice pe care numai specialistii le pot intelege. Aceasta impresie este total gresita. Usurinta cu care se pot distribui informatii, dar mai ales cu care orice utilizator, poate avea acces la informatii, a facut din Internet un mediu preferat. Structura Internet-ului a facut posibila nu numai distribuirea de informatii "statice", ci si existenta serviciilor. De exemplu, pe baza unei carti de credit, se pot face toate rezervarile pentru petrecerea concediului de odihna intr-o frumoasa tara din lume, si se poate plati utilizand calculatorul de acasa.

Prin urmare Internet-ul este:

- O cale de comunicare foarte rapida si atractiva intre oamenii acestei lumi.

- Modalitatea prin care oamenii aflati oriunde pe Glob pot comunica si schimba informatii cu multa usurinta.

- Oferta "de toate pentru toti", remarcandu-se prin usurinta cu care orice utilizator, fie el si novice in informatica, poate avea acces la informatie.

- INTERNET este o retea de retele O retea este un grup de calculatoare care au fost conectate astfel incat sa poata comunica intre ele (sa faca schimb de informatii) Ele isi pot transmite mesaje unul altuia si pot folosi in comun informatiile sub forma de fisiere.

INTERNET asigura legatura intre peste 21.000 de astfel de retele si, in permanenta, la acestea se adauga tot mai multe.

Unele dintre retele sunt administrate de institutii guvernamentale, altele de universitati, firme, biblioteci, scoli etc.

Protocoale si standarde

Browserele web functioneaza pe baza anumitor protocoale, care il leaga pe utilizator de paginile web stocate (definite) pe servere web specializate. Cele mai des folosite protocoale web sunt HTTP, HTTPS si FTP.

Un browser este alcatuit dintr-un set de programe care permite afisarea si manevrarea informatiilor bazate pe text, imagini si sunet precum si rularea unor programe pe care siturile web si documentele le pot include (applet-uri, scripturi). Fiecare browser are o caseta de text unde utilizatorul poate introduce adresa documentului sau a sitului dorit, adresa care este unica pe lume (univoca), numita (Uniform Resource Locator sau URL). In cazul in care utilizatorul nu cunoaste adresa exacta , el poate introduce drept "cheie de cautare" o portiune mica de text specific pe care documentul ar trebui sa il contina. Browserul transmite acest text unor aplicatii speciale din Web numite motoare de cautare. Acestea cauta in multitudinea de documente sau situri respectivul text, oferind apoi ca rezultat o lista de adrese care contin textul cautat. Utilizatorului nu ii mai ramane decat sa aleaga - eventual prin mai multe incercari - locatia dorita. In realitate aceasta lista de adrese poate fi uneori extrem de lunga, de ordinul sutelor de mii de linii sau chiar si mai lunga, caz in care este nevoie de o strategie de cautare mai exacta.

In general, documentele si paginile web pe care le afiseaza browserele sunt, la dorinta autorilor lor, interconectate prin technologia Hipertext, care permite saltul simplu de la un document sau sit la altul, printr-o simpla apasare pe maus.

Microsoft preia conducerea

In 1996, browserul Netscape Navigator avea 86 % dominatie pe piata browserelor web. Alte 10 % erau detinute de Microsoft. Deoarece majoritatea oamenilor aveau ca sistem de operare Microsoft Windows, Microsoft a decis ca o data ce este cumparat sistemul de operare, acesta sa vina deja echipat cu Internet Explorer, browserul web al lui Microsoft. Netscape Navigator a inceput sa scada in popularitate, deoarece oamenii, cumparand Windows, primeau si o versiune gratuita a lui Internet Explorer. astfel, dupa ce Netscape a scazut extrem de mult in popularitate, compania care l-a produs - Netscape Communications - a hotarat sa ofere codul sursa. Astfel au luat nastere browserul de bun renume Firefox, creat de organizatia Mozilla, precum si browserul Flock.

Alte browsere

Exista mai multe astfel de programe de navigare Web, dar cele mai cunoscute sunt:

- Microsoft Internet Explorer 8.0

- Mozilla Firefox 3.5

- Opera 9.64

- Netscape Navigator - obsolet 9.0.0.6

- Apple Safari 4.0

- Google Chrome 2.0.187.0

- Maxthon Browser 2.5.1.4751

- Flock 2.5

- K-Meleon 1.5.3

- SeaMonkey 1.1.16

- Avant Browser 11.7 Build 35

- Orca Browser 1.1 Build 7

Clasamentul celor mai folosite browsere (martie 2009)

- Internet Explorer 65.50%

- Mozilla Firefox 22.51%

- Apple Safari 8.43%

- Google Chrome 1.80%

- Netscape Navigator 0.74%

- Opera 0.72%

- Mozilla sau SeaMonkey 0.10%

Vezi si

- World Wide Web

- Tab

I. Internet Explorer

Tipuri de internet explorer:

Windows Internet Explorer (fostul Microsoft Internet Explorer; abreviat MSIE sau, mai frecvent, IE), este o serie de grafice de browsere web dezvoltat de Microsoft si inclus ca parte a Microsoft Windows linie de sisteme de operare, incepand din 1995. Acesta a fost cel mai folosit browser Web din 1999, atingand un varf de aproximativ 95% in perioada de utilizare parts 2002 si 2003, cu IE5 si IE6.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Browsere.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
20 pagini
Imagini extrase:
20 imagini
Nr cuvinte:
6 003 cuvinte
Nr caractere:
31 687 caractere
Marime:
90.86KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Calculatoare
Tag-uri:
browser, internet, aplicatie
Predat:
la facultate , Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti
Materie:
Calculatoare
Sus!