Mecanismul reglementării pieței de capital

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Un ultim subsistem al economiei de piata pe care il vom prezenta este subsistemul al pietei de capital. Orice economie de piata dezvoltata are, pe langa o piata monetara, si o piata pe care se tranzactioneaza diferite forme de active capitale.

Acestea pot fi de doua mari tipuri: active reale (pamant, instalatii, echipamente etc) oferite pe piata de catre firme, guvern, banci sau alti intermediari financiari si active financiare care sunt emise si oferite pe piata, in general, de aceeasi agenti economici ca mai sus. Vor exista pe piata diferiti detinatori potentiali de astfel de active, si anume: indivizi, firme, guvernul, bancile si alti intermediari financiari care vin pe piata sa-si investeasca avutia in aceste active capitale.

Preturile acestor active in raport unul cu altul se exprima prin pretul nominal (monetar) al fiecarui activ, daca consideram banii ca fiind activul numerar. Aceste preturi se modifica de la o zi la alta dupa cum cererea sau oferta din fiecare activ se modifica.

Multimea de active capitale (reale si financiare) detinute de un agent economic la un moment dat reprezinta portofoliul sau de active.

Structura acestui portofoliu depinde de structura dorita a portofoliului, de venitul net actualizat al activelor din portofoliu, precum si de preturile celorlalte produse din cadrul economiei.

Mecanismul feedback al sistemului simplificat al pietei de capital poate fi rezolvat ca in figura 5.6.

Se observa cele doua portofolii: portofoliul dorit, compuse din activele financiare dorite si activele reale dorite r, si portofoliul real, compus din activele financiare existente F si din activele reale existente Ar.

Structura portofoliului dorit este influentata de avutia acumulata A (linia 28), de venitul total Y (linia 27) ca si de venitul net asteptat (linia 13), in timp ce structura portofoliului real depinde de structura portofoliului dorit, prin compararea stocului de active financiare detinute cu cele dorite ( -F) (liniile 21, 22 si 23) si a stocului de active reale detinute cu cele dorite ( r ar) (liniile 24 si 25), de nivelul venitului asteptat net (linia 18) precum si de preturile bunurilor si serviciilor P (linia 19).

Marimea stocului existent de active reale influenteaza, la randul sau masa monetara din economie, M (linia 11). Cu cat stocul de active capitale este mai mare, cu atat masa monetara M se reduce. In consecinta, se va reduce si stocul dorit de active capitale. Intre marimea stocului dorit de active, in special de active reale, si nivelul preturilor din economie exista o conexiune proportionala directa, aceste preturi reflectand, daca cresc, cresterea cererii de a detine active.

Nivelul preturilor P este influentat si de stocul existent de active (linia 20), conexiunea fiind insa incerta, ele putand sa creasca la activele deficitare in portofoliu sau sa scada la

activele excedentare din portofoliu. Preturile P influenteaza si ele venitul net asteptat al

activelor (linia 17), cresterea preturilor determinand cresterea venitului , iar scaderea preturilor actionand in directia scaderii venitului net asteptat. In schimb, rata data a dobanzii

este un parametru de control al venitului net asteptat (linia 29) cu ajutorul caruia putem induce in sistemul pietei de capital anumite procese de reglare si control.

In figura de mai sus mecanismul feedback al pietei de capital e reprezentat in dinamica. Principala functie a pietei de capital este aceea de a atrage economiile agentilor economici si a le dirija catre acei agenti economici care le pot utiliza cel mai eficient. Din aceasta perspectiva, piata de capital reprezinta un mecanism de alocare eficienta a resurselor financiare existente intre agentii economici care au nevoie de ele. Aici un rol deosebit il joaca pretul real al activelor financiare, denumit valoarea neta asteptata. Cu cat aceasta valoare este mai mare, cu atat cererea de active financiare va creste, deci volumul de resurse financiare atras pe piata de capital va spori. Totusi acest volum este limitat superior de volumul economiilor realizate, care este invers proportional cu marimea cheltuielilor agregate efectuate. In consecinta, piata de capital este legata si cu piata bunurilor si serviciilor.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Mecanismul reglementarii pietei de capital.DOC
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
3 083 cuvinte
Nr caractere:
15 352 caractere
Marime:
19.09KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Burse
Tag-uri:
piata, Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Burse
Sus!