Particularități ale calculatorului notebook

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Laptop-ul sau notebook-ul este un calculator personal portabil, construit dintr-o singura unitate, unde unitatea centrala este imbinata cu tastatura, mouse-ul si afisajul cu cristale lichide (tehnologie preluata astazi si pentru monitoarele clasice). Reprezinta un produs care imbina exigentele miniaturizarii cu nevoia de putere de calcul, atunci cand se lucreaza in afara biroului. Are o sursa de alimentare independenta pe termen limitat (2-5 ore) putand fi folosit si prin alimentare la priza. Pentru a avea o greutate cat mai mica (2.5-3.5 kg), sunt construite din componente miniaturizate, motiv pentru care sunt destul de scumpe.

Calculatorul personal sau PC-ul (Personal Computer) este un sistem electronic de calcul pentru uz personal si care nu poate fi folosit decat de o persoana la un moment dat. Acesta este format dintr-o cutie numita, impropriu, ,, unitate centrala" si cateva componente exterioare, legate prin cabluri de acestea: monitorul (sau ecranul), tastatura, un dispozitiv numit mouse si altele mai mult sau mai putin obligatorii.

Cele mai importante caracteristici ale unui laptop sunt: dimensiunea, mobilitatea si performantele ecranului.

Fiecare dintre cele doua tipuri de sistem are avantajele sale si raspunde altor tipuri de nevoi. Doar evolutia acestor nevoi poate sa decida un invingator. De multe ori, persoanele care vor sa-si cumpere un calculator stau in cumpana: sa aleaga un sistem desktop sau un laptop?

Intre cele doua aparate nu poate fi facuta o comparatie, fiecare avind avantaje sau dezavantaje, raportate la nevoile personale. Fiecare dintre ele se adreseaza unei categorii diferite de persoane, cu nevoi diferite. Unii vor mobilitate, altii vor putere de calcul. Unii vor statii grafice, altii vor sa foloseasca Internetul sau un editor de texte. Exista gameri interesati doar de jocuri si exista persoane care vor sa transforme un calculator intr-un instrument multimedia. La categoria preturi, din nou nu se poate vorbi despre o comparatie. Mobilitatea unui laptop, vitala pentru cei care calatoresc mult sau a caror meserie implica accesul permanent la Internet ori la un editor de texte, se plateste, in continuare, foarte scump. De multe ori, utilizatorul plateste mai mult decit dublu pentru un laptop, cu o configuratie similara unui desktop. Chiar daca diferenta de pret a inceput sa scada, laptopurile raman scumpe, in comparatie cu desktopurile. In ultima vreme, producatorii de laptopuri au anuntat, victoriosi, ca vanzarile lor au depasit vanzarile de desktopuri, uitand insa ca piata mondiala a ajuns la un anumit nivel de saturatie in ceea ce priveste desktopurile, ceea ce era firesc sa conduca la o reducere a volumului vanzarilor acestora.

In general, computerele desktop sau laptop sunt destul de similare. Ambele au aceleasi componente de baza, programe si sisteme de operare. Diferenta primara este modul in care componentele se interconecteaza din cauza diferentei de spatiu.

Un sistem desktop include o placa de baza, o placa video, o unitate de stocare a datelor (hard-disk) si alte componente, toate intr-o carcasa in forma unei cutii metalice incapatoare. Monitorul, tastatura, mouse-ul si alte periferice se conecteaza cu cabluri sau prin unde radio, fara sa necesite cabluri (wireless). Indiferent daca este vorba despre o carcasa verticala sau orizontala, la un desktop exista suficient spatiu pentru placile care fac parte din sistem, pentru cabluri si pentru a permite circulatia aerului.

Un laptop are insa o dimensiune si o greutate mult mai mici decit chiar si cea mai compacta carcasa PC. In locul unei cutii spatioase cu suficient loc pentru circulatia aerului, un laptop foloseste un design plat, miniatural, in care toate componentele sunt create astfel incat sa ocupe cat mai putin spatiu si sa se imbine perfect. Din cauza acestei diferente fundamentale de design, care are ca scop portabilitatea pentru un laptop, componentele acestuia trebuie sa incapa intr-un spatiu redus, compact, sa conserve energie si sa produca mai putina caldura decat componentele unui sistem desktop.

Deseori, aceste diferente conduc la preturi mult mai mari pentru componente, ceea ce face ca pretul unui laptop sa fie mai ridicat decat cel al unui desktop.

Toate laptopurile aparute in ultimele luni prezinta un avantaj complet de posibilitati de conexiune la dispozitive periferice sau la retele, cu sau fara fir. Diagonala ecranului LCD a unui notebook ultraportabil nu depaseste 12 inci, pentru a fi cat mai discret si mai subtire posibil. Ecranele celor mai usoare dintre laptopuri sunt chiar mai mici de 11 inci.

Calculatoarele de birou au si ele cateva avantaje in fata laptopurilor. Un desktop prezinta mai multe facilitati pentru jocuri si este mult mai comod sa te joci pe un desktop decat pe un laptop, mai ales ca unele componente nu isi au versiunea facuta pentru laptopuri. Poti sa ai componente mult mai performante la un desktop decat la un laptop cu aceiasi bani.

Bibliografie:

www.stilxxi.ro/laptop

Evenimentul zilei,nr.4988 din 26 octombrie 2007

http://stiri.acasa.ro/stiri/Desktop-vs-Laptop-razboiul-mobilitatii-cu-puterea-de-calcul_--s10507.html

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Particularitati ale calculatorului notebook.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (5 voturi)
Anul redactarii:
2008
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 289 cuvinte
Nr caractere:
6 430 caractere
Marime:
15.21KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Birotică
Tag-uri:
computer, specificatii
Predat:
Facultatea de Stiinte Economice si Administratie Publica , Universitatea "Stefan cel Mare" din Suceava
Materie:
Birotică
An de studiu:
I
Profesorului:
Lect. univ. dr. Leonard Iurescu
Sus!