Formalizarea

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Formalizarea atributelor are ca scop elaborarea codurilor si adaptarea documentelor de intrare la cerinfele sistemului informatic

Codificarea atributelor conduce si la utilizarea intensiva a suporturilor direct adresabile si a memoriei interne, ceea ce permite optimizarea accesului la diverse valori a atributelor, concomitent cu minimalizarea timpului de prelucrare a viitoarelor colectii de date

In acest sens, se urmaresc:

-cerintele si functiile codificarii;

- tipurile de coduri utilizate intr-un sistem informatic;

- fazele realizarii codificarii.

Cerifele codificarii:

- Unicitatea codului, presupune existenta unui singur simbol pentru un atribut al bazei informationale de intrare (corespondenta biunivoca),

- Stabilitatea si supletea in timp a codului, exprima necesitatea utilizarii unui tip de cod pe toata perioada de existenta a bazei informationale,

Comoditatea utilizarii codului se refera la facilitatea operatiilor de codificare-decodificare precum si la detectarea si corectarea erorilor. Codurile trebuie sa fie usor de inteles si aplicat,

Concizia codului se refers la necesitatea utilizarii unui numar cat mai mic de caractere pentru reprezentarea elementelor codificate. Aceasta asigura reducerea timpului de manipulare a codului si o crestere a conciziei de exprimare a atributelor informationale.

Functiile codificarii trebuie sa permita caracterizarea directa a fiecarui tip de atribut ce va fi supus operatiei de codificare

Functia de caracterizare, asigura exprimarea intr-o forma concisa, unica si stabila in timp, a continutului semantic a fiecarui atribut, prin intermediul codurilor asociate acestuia. CIG).

Functia de identificare, ofera posibilitatea regasirii mai rapide a atributelor prin intermediul codurilor asociate lor, decat prin folosirea completa a semanticii atributului.

Functia de control, presupune existenta unui caracter de control care se ataseaza in ultima pozitie din dreapta structurii codului pe baza caruia, prin intermediul unor metode (aritmetica sau geometrica)

Functia de manipulare a atributelor codificate, faciliteaza introducerea eficienta in memorie a acestora, reducerea timpului de preluclare, minimalizarea prelucrarilor atributului,

Simbolul este format dintr-un sir de caractere numerice alfabetice sau alfanumerice, ce pot fi interpretate de factorul uman sau de procedurile automate ale sistemului informatic.

Codificarea atributelor este necesara deoarece asigura ca avantaje :

- inlocuirea atributelor prin coduri numerice, alfabetice si afanumerice care

permite folosirea intensiva a suporturilor externe si a memoriei centrale;

- realizarea unei ierarhizari a atributelor, in functie de criteriile specifice

prelucrarii,

In aceasta viziune, structura logica a codurilor trebuie sa asigure realizarea optima a unei corespondente biunivoce, intre multimea valorilor reale ale atributelor si multimea codurilor asociate acestora, asa cum se reda in continuare:

[COD] [ atribute, entitati, situatii, documente]

Tipuri de coduri utilizate intr-un sistem informatic. Diversitatea si complexitatea continutului bazei informationale de intrare, precum si multitudinea proceselor de prelucrare a atributelor componente,

Dupa structura simbolului:

-elementare: - coduri secventiale

- coduri secventiale pe grupe sau clase

- coduri cu semnificatie mnemonica

- coduri cu semnificatie descriptiva

- complexe: - coduri terarhizate - liniar simplu si - zecimal

-coduri juxtapuse

Dupa modul de detectare si corectare a erorilor

- Autodetectoare de erori

- Autocorectoare de erori

Dupa natura atributelor:

- Numerice

- Alfabetice

- Alfanumerice

Dupa lungime:

- Fixa

- Variabila

Dupa modul de elaborare (atribuire):

- Manual

- Automat

Codurile elementare au rolul de a identifica un element din cadrul unei multimi de elemente

Codurile secventiale se formeaza prin atribuirea unui sir de caractere fiecarui element al multimii, stabilind o corespondent (in ordine crescatoare) intre elementele acestora si, multimea numerelor naturale. (Lmax = bn).

Codurile secventiale pe grupe sau clase, se formeaza prin

rezervarea unui set maxim de simboluri pentru fiecare tip de atribut

omogen, caracterizat prin particularitati comune ce formeaza o grupa

specifics supusa codificarii. Exemplu: Clasa a 7-a /"Conturi de venituri

Codurile cu semnificafie mnemonica se formeaza fie prin consoanele unui cuvant, fie prin prescurtare (abrevierea) denumirii atributului codificat ( de exp. OL pentru otel laminat)

Codurile cu semnificafie descriptiva se formeaza prin combinarea initialelor denumirii cu particularitatile tehnico-constructive ale atributului de codificat(otelului rotund cu diametrul de 15 mm si lungimea barei de 10 m, codul atribuit este OR15 10.)

Codurile complexe conjin atribute ce apartin unor mutfimi distincte, dar

sunt folosite in comun pentru viitoarele prelucrari.

Codurile ierarhizate contin atribute intre care exista relatii de incluziune astfel incat acestea sa poata fi reprezentate prin intermediul unei structuri arborescente.

Codurile juxtapuse se realizeaza prin concatenarea codurilor ierarhizate sau a codurilor elementare ui vederea utilizarii grupate sau individuale a atnbutelor codificate, in raport de cerintele statice sau dinamice de prelucrare.

Pentru realizarea concrete a caracterului de control se pot folosi mai multe metode de calcul dintre care menfionam:

- aritmetica;

- geometrica.

Metoda aritmetica consta in stabilirea caracterului de control (C) prin intermediul unei cifre obtinuta pe baza sumei produselor rezultate din inmultirea fiecarei cifre a codului (Q) cu anumite valori conventional alese, denumite ponderi (Pj) ale codului, ce urmeaza a fi scazuta din cifra zecilor imediat superioara (Z), astfel:

Metoda geometrica consta in stabilirea caracterului de control (C) prin intermediul unei cifre sau litere obtinuta ca rest al impartirii sumei produselor fiecarei cifre a codului, cu puterile crescatoare ale lui 2, la un numar sau cu numerele naturale in ordine crescatoare, par sauimpar ales conventional (x), in urmatoarele etape:

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Formalizarea.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
876 cuvinte
Nr caractere:
5 315 caractere
Marime:
13.07KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Birotică
Tag-uri:
Formalizarea, Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Birotică
Sus!