Știința solului

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Ca suport si sursa de viata a plantelor superioare, solul este unul din factorii esentiali ai biosferei. in sol, mai ales in orizontul sau cu humus, este concentrata cea mai mare parte a substantei vii a uscatului si a energiei potentiale biotice.

Solul indeplineste doua functii esentiale: furnizor de elemente nutritive pentru plante si, in acelasi timp, recipient si transformator de reziduuri, avand rol de protectie al ecosistemelor si de purificare a mediului inconjurator.

Datorita capacitatii sale de a intretine viata plantelor, definita ca fertilitate, solul constituie principalul mijloc de productie in agricultura cu caracter regenerativ. in cazul unei utilizari rationale, solurile nu se consuma intr-un ciclu de productie, ci isi pastreaza fertilitatea naturala si chiar se poate ameliora capatand caracteristici si calitati noi.

O buna gestionare a resurselor de sol din tara noastra nu este posibila decat daca sunt cunoscute insusirile solului, ca mediu fizic de viata al plantelor, in stransa corelatie cu conditiile naturale concrete in care s-a format si a evoluat.

2. COMPOZItIE CHIMICa

2.1. Parte minerala

Partea minerala a solului provine din rocile care alcatuiesc litosfera, supuse diferitelor procese fizice si chimice de transformare prin intermediul factorilor de mediu. Aceste transformari se produc cu intensitati diferite, in functie de natura materialului mineral initial.

Mineralele sunt substante anorganice, solide, omogene din punct de vedere fizico-chimic. Ele se clasifica in functie de compozitia chimica in 5 clase, ultima, sarurile oxigenate, cuprinzand mineralele cele mai raspandite, in litosfera. De remarcat sunt silicatii, care reprezinta 75% din greutatea litosferei si sunt minerale componente ale tuturor rocilor.

Rocile magmatice iau nastere prin consolidarea magmelor, acestea fiind topituri sau solutii a caror temperatura depaseste 1000-1300- C, si in care sunt dizolvati oxizi, sulfati, sulfuri etc, saturati in vapori de apa si gaze.

Rocile metamorfice iau nastere ca urmare a schimbarii conditiilor termodinamice in care s-au format rocile magmatice sau sedimentare. Acestea isi modifica compozitia mineralogica si orientarea retelei chimice, suferind procese de metamoefism.

Rocile sedimentare sunt cele mai raspandite in partea superioara a litosferei, ocupand 75% din suprafata scoartei Pamantului. Ele prezinta o deosebita importanta pentru formarea si evolutia solului, rocile de solificare fiind reprezentate prin depozite de roci sedimentare foarte diferite. Rocile sedimentare s-au format prin alterarea si dezagregarea rocilor magmatice sau metamorfice, procese ce au determinat aparitia unor minerale noi. in timpul formarii solurilor, rocile si mineralele lor componente sufera o fragmentare (maruntire) continua ce se numeste dezagregare si o modificare a retelei chimice, care are ca rezultat aparitia unor minerale noi, proces ce se numeste alterare.

Solurile contin materie organica sub forma de resturi vegetale si animale, care se transforma in humus, sub actiunea factorilor de mediu.

Procesul de humificare consta in formarea de substante organice complexe, specifice solului, care alcatuiesc ceea ce se cunoaste sub denumirea de humus, alcatuit din acizi humici.

2.2. Sursele de materie organica

Cantitatea si mai ales calitatea humusului depind de natura invelisului vegetal natural sau cultivat.

Resturile vegetale lasate in sol de vegetatia ierboasa provin atat din sistemul radicular sau alte parti subterane ale plantelor, cat si din partea aeriana ( tulpina, frunze, etc.). Cantitatile de resturi organice moarte sunt foarte variate in functie de specie si tip de sol. Astfel, vegetatia ierboasa din zonele de stepa moderat arida, resturile organice din partea aeriana si din radacini insumeaza in medie 11.000 kg.

Vegetatia lemnoasa lasa in sol resturi vegetale provenite de la frunze si ace moarte, ramurele, fragmente de scoarta, conuri, seminte, etc., care formeaza pe sol, o patura continua cunoscuta sub denumirea de litiera. Grosimea acestui strat variaza in functie de:

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Stiinta solului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
18 pagini
Imagini extrase:
18 imagini
Nr cuvinte:
4 500 cuvinte
Nr caractere:
24 511 caractere
Marime:
541.69KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Biologie
Tag-uri:
sol, fertilitate, organisme
Predat:
la facultate
Materie:
Biologie
Sus!