Poluarea micotică a nutrețurilor ca factor de risc asupra sănătății animalelor și omului

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Tematica referatului se inscrie in programul de clarificare si de solutionare rapida a unor probleme care s-au constituit intr-un proiect de supraveghere a sigurantei consumatorului, oferite de industria alimentara a nutreturilor. Masurile prevazute in acest proiect s-au elaborat sub egida Comisiei Europene pentru Sanatate si Protectia consumatorului. Trecerea in mileniul trei acrediteaza ideea ca in agricultura baza puterii a trecut de la sectorul afacerilor la detailist. Acesta se comporta ca si custode pentru consumatorul care cel mai adesea este amplasat in centrul strategiilor de marketing.

Intratrea intr-o era noua a exigentelor are la baza expresia: pe masa omului ajunge ceea ce mananca animalele. Reglementarile europene actuale au apropiat foarte mult standardele de productie a nutreturilor de cele din industria alimentara. Potrivit acestora, intreprinderile producatoare de nutreturi trebuie sa se asemene in proportie tot mai ridicata cu intreprinderile care produc alimente iar nutreturile trebuie sa fie libere de factorii nocivi si sa corespunda celor mai performante conditii nutritionale si igienice. Deci, intr-o Europa dezvoltata, lantul de nutreturi trebuie sa devina un lant alimentar care se bucura de increderea consumatorilor.

Din pacate, in ultimii ani, aceasta incredere a fost stirbita ca urmare a poluarii cu : agenti microbieni, miceti si micotoxine, organisme modificate genetic, diferiti aditivi alimentari (antibioticele utilizate ca factori de crestere, hormoni) etc.

Increderea consumatorilor se poate restabili doar daca animalele au asigurate produse alimentare care satisfac conditiile: confera siguranta omului (contin numai sortimente naturale, nu au in structura organisme modificate genetic si nu exercita actiuni nocive) ; Acestea duc la concluzia ca in conditii de intesificare a cresterii animalelor este necesar sa fie folosite produse alimentare din care rezulta reziduuri neorganice si emanatii de gaze mai putine.

Plecand de la considerentele prezentate mai sus, s-au efectuat cercetari cu dorinta de aliniere la metodologia internationala cea mai performanta si de intensificare a cunoasterii in domeniul nutritiei si alimentatiei animalelor domestice.

Stadiul actual al cunoasterii in domeniu.

Mucegaiurile care se dezvolta in alimente pot produce substante otravitoare a caror efecte au fost cunoscute din timpuri stravechi, istoria evocand distrugeri provocate de acestea la om.

In literatura sunt citate date conform carora in natura ar exista un mare numar de micotoxine, din care au fost identificate peste 200 de specii. Practic, nu se cunosc zone pe glob indemne si se apreciaza ca 25-60% din cerealele lumii sunt contaminate cu micotoxine cunoscute, produse mai ales de fungi din genurile Aspergillus, Fusarium, Penicillium.

Raspandirea diferitelor specii de fungi, precum si concentratia in micotoxine a hranei este influentata de conditiile pedo-climatice. O situatie precisa a distributiei ...

Bibliografie:

Dancea Zoe, Maria V. Morar. A. Macri, The mycotoxicological pollution of forages and it's impact upon animal and human health, 2003, Lucr. sustinuta si tiparita pe CD 28-th ARA- CONGRESS 3-8 iunie, Tg. Jiu, CD- Rom..

Dancea Zoe, M. Popa, Maria V. Morar, A. Macri, I. Mihalca, I. Buda, Cercetari privitoare la valoarea nutritiva corelata cu incarcatura micotica a porumbului provenit din zona Timis-Arad, Rev. Med Vet, vol.13, 3-4/2003, pp 395, ISSN 1220-3173.

Dancea Zoe, Maria V. Morar, A. Macri, Monica Duda, A. Szakacs, C. Chihaia, Researches regarding the quality of feeding stuff from a ostrich breeding farm from Alba Districcht, 2003, Bul. USAMV-CN, 60/2003, pp 72-74, ISSN 1454-2382.

Dancea Zoe, M. V. Morar, C. Bele, A. Macri, D. Modoran, Ioana Boanca, Simona Gabor, Approach regarding the nutritive value and the quality of residual products from the processing of oleaginous crops, 2004,Bul. USAMV/CN, 61, pp. 268, ISSN 1454 2382.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Poluarea Micotica A Nutreturilor Ca Factor De Risc Asupra Sanatatii Animalelor Si Omului
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
4 993 cuvinte
Nr caractere:
30 714 caractere
Marime:
862.85KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Master
Tip document:
Referat
Domeniu:
Biologie
Tag-uri:
nutret, poluare
Predat:
la master
Materie:
Biologie
Sus!