Monedă și credit

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Aristotel considera ca lucrurile care se schimba intre ele trebuie sa fie compatibile intr-un anumit fel unele cu altele fapt pentru care a fost inventata moneda.

Moneda are la ea insasi valoarea bunurilor si serviciilor ce se pot procura cu ea, fiindu-i specifica functia social-economica de exprimare a valorii tuturor celorlalte marfuri. Cu moneda se exprima preturi - care sunt expresia monetara a valorii; moneda constituie masuratoarea comuna pentru aflarea pretului tuturor lucrurilor. Sistemul monetar romanesc a constituit la schimbarea esentiala a valorii si calitatii bunului ca unitate monetara a Romaniei.

Unitatea monetara nationala este consacrata in prezent si de prevederile Legii Nr. 34/1991 privind statutul Bancii Nationale a Romaniei care la Art. 10 stipuleaza "unitatea monetara a Romaniei este leul, cu subdiviziunea banul", iar Banca Nationala a Romaniei este mica institutie autorizata sa emita bancnote metalice in Romania.

S-a pus in circulatie bancnote cu valoare ridicata - de 50.000, 100.000, 500.000 lei - banca de emitere trebuind sa se adapteze la permanenta si substantiala oferta de moneda si la nevoile economiei nationale. Bancnotele puse in circulatie- cu chipul lui Nicolae Grigorescu, George Enescu, Aurel Vlaicu, reflecta procesul de depolitizare a instrumentului monetar, tendinta care se reflecta si in practica monetara a altor state.

In contextul actual sporeste rolul bancii de emisiune, in primul rand in sistemul economiei monetare, intrucat nu poate fi conceputa existenta unui stat si a unei economii nationale fara o unitate a sa caracteristica prin stabilitate si fara o banca de emisiune cu o statornica preocupare de inbunatatire a climatului monetar national.

Sistemul monetar a evoluat permanent, perfectionarea lui parcurgand cronologic faza formelor primitive a monedelor matalice, apoi cea superioara a biletelor de banca si a cecului, culminand cu faza actuala a monedei electronice. In prezent se manifesta tot mai accentuat tendinta inlaturarii din circulatie a monedei efective, adica a monedei scriptuale care prezinta avantajul unei circulatii mai rapide, fara efort sau risc in manipulare, constituind pentru statele occidentale dezvoltate forma ideala a monedei.

Pana dupa primul razboi mondial, sistemele monetare nationale s-au bazat pe etalonul aur - moneda si au avut urmatoarele caracteristici:

-se stabilea prin lege continutul in aur al unitatii monetare nationale (valorii paritare)

-se determina partile monetare ca raport intre valorile paritare ale monedelor respective

-exista convertibilitatea libera si nelimitata a bancnotelor in monezi de aur, iar aurul circula liber atat pe piata interna, cat si in exterior

In perioada 1900 - 1989, sistemul monetar roman a suportat urmarile celor doua razboaie mondiale, apoi restructurarile impuse de noul regim politic. Incepand cu anul 1990 are loc o necesara reforma a sistemului monetar si a emisiunii monetare, determinata de trecerea economiei romanesti la o economie de piata.

Reforma monetara reprezinta o modificarea sau inlocuire a legii monetare si a altor acte normative privind elemente ale sistemului banesc dintr-o tara. Stabilizarea trebuie precedata de stari de echilibru economic intern si in relatiile cu strainatatea, care sa se petreaca intr-un regim de libertate a schimburilor, atat in interior, cat si cu strainatatea.

La stabilirea monetara se ajunge prin:

-confirmarea legala a paritatii monetare in functie de intensificarea anumitor orientari noi ale comertului exterior, uneori moneda e repudiata prin crearea de monede noi, atunci cand moneda curenta a suferit o foarte mare depreciere.

Convertibilitatea in aur a bilantului de banca e una din consecintele firesti ale stabilizarii monetare. Astazi, cand convertibilitatea este total suspendata, lisind deci o conditie esentiala a stabilizarii, nici o moneda nu poate fi considerata stabila

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Moneda si credit.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
4/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 505 cuvinte
Nr caractere:
8 863 caractere
Marime:
11.10KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Bănci
Tag-uri:
Economie, Moneda, Credit
Predat:
la facultate
Materie:
Bănci
Sus!