Fonduri deschise de investiții

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Fondurile de investitii sunt entitati care acumuleaza bani de la mai multe personae (investitorii in fonduri) bani pe care administratorul fondului ii investeste, conform politicii de investitii declarate a fondului, in: instrumente ale pietei monetare, obligatiuni municipale si/sau corporatiste, actiuni tranzactionate pe piata bursiera, precum si in alte valori mobiliare permise de autoritatea de reglementare (CNVM). Profiturile realizate astfel se redistribuie prin rascumpararea unitatilor de fond, acelorasi investitori.

Utilitatea unui fond de investitii pentru un investitor consta, in principal, in usurinta transformarii activelor monetare disponibile in active financiare selectate profesionist de catre Administrator si accesibile doar pentru sume semnificativ mai mari decat detinerile individuale ale fiecarui investitor in fond. Cu alte cuvinte majoritatea oamenilor nu au capacitatea si nici timpul disponibil de a analiza corespunzator toate informatiile necesare pentru a lua o decizie cat mai corecta asupra felului in care isi pot spori castigurile banesti prin investirea economiilor.

De asemenea sumele posibil de investit intr-un fond de investitii sunt, in general, mult mai mici decat cele necesare pentru o investitie pe piata bursiera sau chiar decat cele necesare constituirii unui depozit bancar.

Pentru ca un fond deschis de investitii sa poata functiona este nevoia de existenta a patru entitati care sa asigure desfasurarea normala a activitatii fondului. Acestea sunt:

-Societatea de Administrare. Responsabilitatea acesteia este de a stabili strategia de investitie si de a o pune in practica cat mai profesionist si mai eficient. Societatea de administrare a fondului de investitii: se ocupa de distributia unitatilor de fond si de relatia cu publicul si cu agentii; promoveaza si face publicitate unitatilor de fond; se ocupa de problemele administrative; pregatese si emite prospectul si restul documentelor necesare; emite raportari si situatii financiare catre detinatorii de unitati. Pentru activitatea desfasurata percepe o taxa, cunoscuta sub denumirea de comision de administrare;

- Depozitarul tine evidenta activelor in numele fondului si nu in interes propriu. Obligatiile sale nu se limiteaza numai la pastrarea activelor, avand un rol important in monitorizare. Pentru activitatea desfasurata depozitarul este platit din fond sub forma unui comision de depozitare;

- Distribuitorul. Acesta vinde titlurile de participare incasand un comision din valoarea titlurilor vandute. Distribuitori pot fi, conform legislatiei pietei de capital, bancile comerciale, societatile de servicii de investitii financiare sau alte societati de administrare a investitiilor.

Fondurile de investitii se impart in doua mari categorii astfel:

- Fonduri deschise de investitii, denumite in limbajul international "open end funds", sau "UCITS" ( Undertakings for Collective Investment in Transferable Securities) conform directivei Europene85/611.

- Fonduri inchise de investitii, sau "closed end funds" (Non UCITS).

Industria fondurilor din Romania cuprinde in prezent ambele categorii de fonduri. Conform clasificarii utilizate de autoritatea de reglementare, ORGANISMELE de PLASAMENT COLECTIV -OPC- pot fi:

- Organisme de Plasament Colectiv in Valori Mobiliare - OPCVM - aici fiind incluse toate fondurile deschise;

- Alte Organisme de Plasament Colectiv - AOPC - aici regasindu-se si fondurile inchise.

Intre fondurile deschise de investitii si cele inchise diferenta principala consta in modul in care este organizata emisiunea "unitatilor de fond", astfel ca fondurile deschise au o emisiune permanenta (pe toata durata existentei fondului) de unitati de fond spre deosebire de cele inchise care nu au emisiune continua si se adreseaza unui numar limitat de investitori.

Dupa cum spune chiar denumirea de "fonduri deschise" la aceste fonduri pot sa adere (sa subscrie) permanent investitorii, atat cei noi cat si cei cu vechime in fond , concomitent cu faptul ca unii investitori se retrag complet sau isi rascumpara o parte din numarul de unitati de fond detinute.

Cum sunt clasificate si cum se poate alege un fond ?

Stiut find faptul ca fondurile deschise isi investesc activele in: instrumente ale pietei monetare, obligatiuni municipale si/sau corporatiste, actiuni tranzactionate pe piata bursiera si alte valori mobiliare premise de autoritatea de reglementare si ca fiecare din aceste instrumente presupune un anumit grad de risc, rezulta ca si investitiei intr-un fond deschis de investitii ii este asociat un anume risc.

Bibliografie:

1. www.aaf.ro

2. www.conso.ro

3. www.standard.ro

4. www.kmarket.ro

5. www.wall-street.ro

6. www.primet.ro

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Fonduri deschise de investitii.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
14 pagini
Imagini extrase:
14 imagini
Nr cuvinte:
3 574 cuvinte
Nr caractere:
21 371 caractere
Marime:
36.24KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Bănci
Tag-uri:
investitii, banci, fonduri
Predat:
la facultate
Materie:
Bănci
Sus!