Astrologia

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Astrologia (din greaca: - - - - - - astron: stea, si - - - - - logos: stiinta, teorie, studiu) inglobeaza un ansamblu de cunostinte, traditii si credinte, structurate, din punct de vedere geografic, in sisteme care acorda importanta si semnificatie raporturilor ce se nasc din pozitiile relative ale corpurilor ceresti si a altor detalii legate de acestea (semne zodiacale, case). Se presupune ca aceste raporturi astrale ar cuprinde semnificatii utile pentru interpretarea si prefigurarea evolutiilor evenimentelor terestre - trecute, prezente si viitoare -, pentru cunoasterea personalitatii si destinului omului. Prognoza evolutiei entitatilor (toate cele ce au un inceput si un sfarsit) si a evenimentelor terestre este domeniul de predilectie al asValoarea acestui ansamblu de cunostinte este puternic contestata in lumea stiintifica contemporana care considera astrologia drept o pseudostiintatrologiei. Nu poate fi contestat insa faptul ca, de-a lungul istoriei, toate marile culturi ale lumii au produs propriile sisteme astrologice.Avand in vedere arealurile geografice diferite in care aceste cunostinte s-au dezvoltat (din America de Sud precolumbiana pana in Extremul Orient), locatii ce, la prima vedere, nu ar fi putut permite un "transfer" cultural, similaritatea principiilor acestor sisteme astrologice este dificil de explicat. La fel greu de explicat este si vechimea acestor sisteme care, in toate marile culturi antice, depaseste 6000 de ani, iar aparitia lor are loc intr-o perioada total lipsita de mijloace tehnice: atunci cand singurul "instrument" de observatie era ochiul, iar mijloacele de masurare si computatie moderne (ordinatoarele) lipseau. Un fapt este cert - cunostintele astrologice si interesul pentru aceasta "arta" au precedat si au stat la baza cunostintelor astronomice asa cum alchimia a precedat si a stat la baza aparitiei chimiei, iar separatia intre astrologie si astronomie s-a produs tarziu - in timpul Renasterii. In acelasi timp astrologia a contribuit la aparitia si dezvoltarea stiintelor matematice, la adoptarea cifrelor arabe (impropriu numite asa deoarece acest sistem de simboluri si numeratie isi originea in India), etc.

Istoric

Cum a aparut Astrologia?

Exista doua orientari culturale

a)Pentru culturile orientale, in care religiile politeiste sunt dominante (in special pentru cultura vedica - indiana), astrologia a aparut pe calea REVELATIEI DIVINE. Iluminatii acestor culturi, avand o relatie speciala cu Transcendentul, au putut transmite umanitatii principiile fundamentale ale astrologiei. Aparitia marilor religii monoteiste a dus la prohibirea, in buna masura, a teoriei si practicilor astrologice.

b)Pentru cultura occidentala contemporana, astrologia a aparut exclusiv datorita fortelor gnozice ale omului in evolutia sa ca specie:

In momentul in care omul a inceput sa coreleze propriile sale actiuni cu evenimentele din jur, observand miscarea Soarelui pe bolta cereasca, a constatat ca in timp ce acesta se afla deasupra liniei orizontului, natura devenea activa, iar cand acesta coboara sub linia orizontului, majoritatea vietuitoarelor intrau intr-o stare de repaos. Tot asa, in perioadele (iarna) si locurile unde soarele se ridica mai putin deasupra orizontului decat in alte perioade, regnul vegetal si o buna parte a animalelor intrau in hibernare. Astfel Soarele a devenit simbolul actiunii si al clocotului vietii. Apoi omul a observat relatia dintre miscarea de revolutie a Lunii in jurul Pamantului si mareele marilor si oceanelor. A mai observat legatura dintre ciclurile lunare si le-a legat de perioadele de fertilitate ale lumii vegetale, dar si de fertilitatea mamiferelor - inclusiv a femeilor. Luna va deveni simbol al fertilitatii si al maternitatii. Urmarind cursul Soarelui si al Lunii pe cer a observat ca cei doi "luminatori", de importanta capitala pentru viata sa, rasar din acelasi loc al orizontului, loc caruia a inceput sa-i acorde importanta din ce in ce mai mare si pe care l-a numit Rasarit sau Ascendent. A mai observat ca Soarele, in fiecare luna a anului, are, atunci cand rasare, drept fundal o alta grupare de stele. Toate aceste grupari de stele au fost numite constelatii si mai apoi, atribuindu-li-se diferite caracteristici, zodii. Mergand mai departe, a observat ca unele corpuri ceresti sunt fixe, iar altele mobile; unele

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Astrologia.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
2 091 cuvinte
Nr caractere:
10 606 caractere
Marime:
14.20KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Astronomie
Tag-uri:
astrologie, planete, semnificatii, zodiac
Predat:
la facultate
Materie:
Astronomie
Sus!