Piața asigurărilor

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Asigurarile. Pietele de asigurare europene 2
Piata Londrei 3
2.1 Structura si organizatie 3
2.2 Principalii actori de pe piata londoneza 5
Piata Lloyd's 8
3.1 Introducere 8
3.2. Organizarea si functionarea pietei Lloyd's 11
3.3. Tipuri de asigurari 11
3.4 Asociatiile si organizatiile Lloyd's 13

Extras din referat:

Asigurarile reprezinta un sector cheie al economiei europene, a carui influenta se simte atat in protectia in fata riscurilor in domeniul economic si social al tarilor membre, in rolul de stimulator al ideii de economisire pe termen mediu si lung, cat si ca furnizor de fonduri pentru pietele financiare. In mod similar, asigurarile indeplinesc un rol esential pentru dezvoltarea tehnicilor de management al activelor si de management al riscului.

Potrivit datelor publicate de Swiss Re in raportul Sigma, cu o cota de 36,9 % din volumul asigurarilor din lume in anul 2004, Europa de Est si de Vest este cea mai mare piata de asigurari din lume, situandu-se cu putin in fata Americii de Nord care are o cota de 36%.

Piata europeana a asigurarilor sufera in prezent modificari considerabile datorita incercarii formarii unei singure piete de asigurare europeana.Asigurarile aduc o contributie majora in dezvoltarea si cresterea economiei europene. Astfel, ele genereaza un venit din prime de 970 miliarde EUR, numarul total de angajati ai societatilor de asigurare este de peste 1 milion si se investeste peste 6,300 miliarde EUR in economie. Conform statisticilor din ,,L'argus de l'assurance" primele 20 de companii de asigurari europene insumeaza peste 634 miliarde de EUR din totalul asigurarilor din lume, mai exact 461 miliarde de EUR in Europa care reprezinta aproximativ 50% din totalul veniturilor din prime.

Una dintre cele mai prestigioase institutii cu preocupari in domeniul colectarii datelor, interpretarii si elaborarii de studii in domeniul asigurarilor este Comitetul European de Asigurari(CEA).

CEA publica periodic diverse studii si statistici care au ca scop informarea, in acest domeniu, in contextul pietei unice europene, in paralel cu fenomenul de globalizare, tot mai puternic si mai vizibil in ultimii ani.

CEA mentioneaza ca Marea Britanie ramane liderul pietei europene a asigurarilor, inregistrand 32 % din primele totale ale anului 2001. Germania se situeaza pe locul al doilea, detinand 16% din prime, urmata de Franta cu 15 % si de Italia cu 9%.

Cele mai cunoscute si mai apreciate piete de asigurari si reasigurari din Marea Britanie sunt: piata Londrei si piata Lloyd's.

Piata Londrei

2.1 Structura si organizatie

Cea mai veche si mai mare piata internationala de asigurari si reasigurari se gaseste la Londra. Ea s-a nascut si s-a dezvoltat ca o piata internationala a asigurarilor si reasigurarilor, din piata internationala a asigurarilor directe, ajungand sa detina o pozitie de monopol si sa influenteze mersul afacerilor, practica si conditiile de reasigurare pe toate celelalte piete din lume. Piata Londrei este puternic internationalizata, aici tranzactionandu-se asigurari venite din toata lumea, aproape trei sferturi din numele companiilor de asigurari si reasigurari, care activeaza fiind companii straine, dintre cele mai mari din lume.

Pe piata Londrei activeaza un numar foarte mari de organizatii ce desfasoara toate tipurile de afaceri de asigurare si reasigurare intalnite in lume, avand astfel caracterul unei piete combinate de asigurari si reasigurari care cuprinde:

- Subscriitorii Lloyd's care accepta asigurari directe si reasigurari;

- Companii britanice profesionale care accepta asigurari directe si reasigurari;

- Companii britanice profesionale de reasigurari care, de regula, sunt filiale sau sucursale ale marilor companii britanice de asigurari-reasigurari;

- Reasiguratori profesionisti din alte tari care activeaza prin filiale sau companii sucursale inregistrate in Marea Britanie;

- Companii generale provenind din alte tari care isi desfasoara activitatea prin filiale sau companii sucursale sau agentii de subscriere care accepta asigurari si reasigurari;

- Cluburi de protectie si indemnizare pentru asigurarile maritime;

- Brocheri de asigurari- reasigurari care intentioneaza cea mai mare parte a afacerilor de asigurari si reasigurari plasate pe piata londoneza, uneori specializati in anumite categorii de asigurari-reasigurari.

Piata Londrei

Multi considera ca "Londra ar fi mult mai bine descrisa ca fiind alcatuita dintr-un numar de piete suprapuse strans legate prin practica si traditie"

Bibliografie:

1. Violeta Ciurel, "Asigurari si reasigurari. Abordari teoretice si practici internationale" Ed.

All Beck, Bucuresti, 2000;

2. Vacarel Iulian, Bercea Florian, ,,Asigurari si reasigurari", editia a-II-a, Editura Expert, Bucuresti, 1992.

3. www.1asig.ro

4. http://facultate.regielive.ro/proiecte/asigurari/piete_de_asigurare_europene_piata_londrei_si_piata_lloyd_s-35146.html

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Piata asigurarilor.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
16 pagini
Imagini extrase:
16 imagini
Nr cuvinte:
3 885 cuvinte
Nr caractere:
23 679 caractere
Marime:
30.24KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Asigurări
Tag-uri:
asigurari, indemnizare
Predat:
la facultate
Materie:
Asigurări
Sus!