Nanotehnologia

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Dictionarul Webster defineste cuvantul "nanotehnologie" ca fiind "arta manipularii unor dispozitive minuscule, de dimensiuni moleculare". Guvernul american insa a investit in ultimii ani miliarde de dolari in cercetarea in domeniul nanotehnologiilor, in incercarea de a transforma-o dintr-o arta intr-o "stiinta". Ca urmare, activitatea de cercetare din domeniu este prodigioasa. Progresele rapide, mai ales din chimie, au pus la indemana cercetatorilor in domeniu o varietate de unelte miniaturale minunate.

Nanotehnologia a fost initial introdusa pentru a furniza o tinta concreta acuratetei pentru procesele de fabricatie care implica finisari de ultraprecizie, cum ar fi: taieri ultrafine, diverse tipuri de prelucrare (procesare) cu fascicule energetice, utilizand fascicule de fotoni, electroni sau ioni, evaporarea in strat subtire, corodari superficiale ultrafine, etc.

De la prezentarea conceptului de nanotehnologie in anul 1974 la Tokyo, acesta a castigat teren atat in Europa cat si in S.U.A., referindu-se aici la stiinta fenomenelor la scara atomica.

Cercetarea stiintifica este evident necesara intrucat nanotehnologia nu poate avea succes fara o intelegere stiintifica de baza a fenomenelor petrecute la scara atomica.

Noua tehnologie va transforma produsele de fiecare zi si modul in care sunt fabricate prin manipularea atomilor astfel incat materialele sa poata fi micsorate, imbunatatite si usurate in acelasi timp. Desi modeste, produsele actuale bazate pe nanotehnologie, precum tesaturi rezistente la pete si ambalaje pentru alimente proaspete, care au intrat pe piata, unii oameni de stiinta estimeaza ca nanotehnologia va juca un rol deosebit de important in viitor.

Datorita unor imbunatatiri a microscoapelor, oamenii de stiinta pot acum plasa pentru prima data atomi singulari unde doresc. Aplicatiile potentiale sunt numeroase: computere microscopice, nanoparticule pentru tratarea cancerului si motoare nepoluante. Potrivit celor mai multi oameni de stiinta, viitorul nanotehnologic ar putea sa ia avant peste 10-20 de ani, deoarece trebuiesc depasite principalele obstacole cum ar fi in primul rand lipsa unei productii economice de masa.

Unele dintre cele mai complicate dispozitive vor necesita o pozitionare exacta a miliarde de atomi.

O alta provocare este crearea unei punti de legatura intre dimensiunile nanoscopice si macroscopice. Cu alte cuvinte, dispozitivele nanoscopice sunt nefolositoare atunci cand trebuie atasate la dispozitive mari, ramanand deocamdata nesolutionata problema depasirii neajunsurilor mentionate. La acestea se adauga temerile derivate din domeniul SF, care ameninta sa deraieze nanotehnologia, in acelasi mod in care populara anxietate provocata de "super-plante" si "super-alimente" au impiedicat dezvoltarea biotehnologiei in agricultura.

La nivel mondial, cele doua domenii care ar putea castiga potential de pe urma nanotehnologiei, sunt electronica si biotehnologia.

Spre exemplu, in domeniul biotehnologic, oamenii de stiinta promoveaza notiunea de nanoparticule din aur care ar putea fi activate prin telecomanda pentru a se incalzi si a omori celulele canceroase.

Lucrarea de fata isi propune sa realizeze o trecere in revista a unora dintre "dispozitivele minuscule" si modalitati de realizare cu ajutorul acestora a diferitelor produse, pasind astfel intr-o noua era a tehnicii de varf

Prezentarea conceptului

Nanotehnologia este acea ramura a stiintei care permite crearea de materiale, de dispozitive si de sisteme la scara nanometrica (1-100 nm), prin manipularea materiei la aceasta scara, precum si prin exploatarea noilor proprietati ce rezulta la scara nanometrica, avand un puternic impact asupra numeroaselor aplicatii comerciale, militare si spatiale.

in cele ce urmeaza va fi prezentata o descriere de ansamblu al conceptului de nanotehnologie, pe baza unor exemple menite sa ajute la intelegerea conceptului legat de fabricarea, caracteristicile, aplicatiile si comercializarea produselor din aceasta categorie.

Conceptul de nanotehnologie se caracterizeaza prin faptul ca toate procesele care se studiaza si se produc, au ca unitate de referinta nanometrul, ce reprezinta a miliarda parte dintr-un metru (3 - 4 atomi).

Pornind de la definirea acestei dimensiuni, se poate usor deduce ca nanotehnologia reprezinta practic un procedeu de asamblare la nivel molecular.

Noua tehnologie are menirea de a transforma produsele de fiecare zi si modul in care acestea sunt fabricate prin manipularea atomilor, astfel incat materialele sa poata fi micsorate si imbunatatite in acelasi timp.

Desi produsele actuale bazate pe nanotehnologie sunt modeste - precum tesaturi rezistente la pete si ambalaje pentru alimente proaspete - care au intrat deja pe piata, unii oameni de stiinta estimeaza ca nanotehnologia va juca un rol deosebit de important in viitor.

Datorita unor imbunatatiri a microscoapelor, oamenii de stiinta pot acum plasa pentru prima data atomi singulari acolo unde doresc. Aplicatiile potentiale sunt numeroase: computere microscopice, nanoparticule pentru tratarea cancerului, motoare nepoluante, etc.

Utilizand binecunoscutele proprietati chimice ale atomilor si moleculelor (care vizeaza modul de "lipire" a acestora), nanotehnologia propune construirea de dispozitive moleculare inovatoare, cu caracteristici extraordinare. Secretul consta in a manipula atomii individual si de a-i plasa exact acolo unde este nevoie, astfel incat sa produca structura dorita.

Nanotehnologia se poate defini si ca fiind abilitatea de a transforma materia ordonand cu precizie atom dupa atom si molecula dupa molecula, pentru ca in final sa se produca nanostructuri din care sa se poata forma nanoproduse, adica dispozitive si masini.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Nanotehnologia.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
15 pagini
Imagini extrase:
15 imagini
Nr cuvinte:
6 573 cuvinte
Nr caractere:
35 247 caractere
Marime:
39.94KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Alte domenii
Tag-uri:
dispozitive microscopice, tehnologie, aparatura
Predat:
la facultate
Materie:
Alte domenii
Sus!