Analiza costurilor unei întreprinderi

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Introducere 2
Identificarea costurilor 3
Clasficarea cheltuielilor unei intreprinderi 6
Cai de rationalizare a costurilor 9
Bibliografie 11

Extras din referat:

Firma V&G Oil s-a infiintat in anul 2002, in Focsani, judetul Vrancea, si obiectul sau de activitate consta in comertul cu ridicata al combustibililor solizi, gazosi si al produselor derivate, si de asemenea vanzarea cu ridicata a carburantilor lichizi, vaseline, lubrefianti, uleiuri, precum si alte produse de acest fel Aceasta are sediul la adresa str. Soseaua Vrancei km 6, cod 625300, Odobesti, unde este situat si principalul punct de lucru. Societatea isi efectueaza activitatea si in al doilea punct de lucru, o benzinarie aflata in comuna Naruja, din judetul Vrancea. Datele de identificare ale firmei V&G oil 2002 sunt:

Forma juridica : Societate cu raspundere limitata

C.U.I. : RO 8760559

Numar inmatriculare: J39/601/1996

Capital social : 200 RON

CAEN : 5151

Directorul general : Pamfil Vasilica Ciprian

Administrator : Pamfil Vasilica Ciprian

Firma dispune in prezent de 15 angajati, iar la infiintarea sa avea doar 2 angajati, fapt care indica o evolutie pozitiva a intreprinderii in cauza.

Capitalul subscris este de 200 de lei si este integral varsat.

Date privind cifra de afaceri :

Acest grafic releva evolutia cifrei de afaceri intre anii 2004-2008. ( in 2008 a atins valoarea de 6 694 402 lei)

Identificarea costurilor

Gestiunea economica, ca proces de administrare a bunurilor ce formeaza patrimoniul intreprinderii si de conducere a activitatii acesteia, este conditionata de modul de organizare prin care intregul potential economic aflat in dotare este pus in valoare si subordonat indeplinirii sarcinilor din buget, in conditii de maxima eficienta.

Fundamentul gestiunii economice , ca metoda de conducere pe baza de buget, il finalizeze cu un excedent al veniturilor fata de cheltuieli care sa asigure un grad de rentabilitate cat mai mare, atat pe ansamblu, cat si pe fiecare produs, serviciu sau prestatie. Materializarea acestei cerinte fundamentale implica un complex de masuri de natura tehnica si organizatorica care sa permita o corelare optima a factorilor de productie, astfel incat sa se asigure o folosire cat mai judicioasa a tuturor mijloacelor materiale si banesti.

Pentru a-si realiza obiectivele pentru care a fost infiintata o intreprindere poate folosi urmatoarele strategii : strategia de cucerire a noi piete, strategia de patrundere pe pietele actuale prin diversificare, specializare, repozitionare. in toate cazurile pentru reusita actiunilor pretul de vanzare al produselor este elementul cheie. Deciziile care trebuie luate cu privire la stabilirea preturilor sunt influentate de multi factori, unii dintre acestia iesind din sfera de control a agentilor economici. Pentru manageri pretul este un element obiectiv care se formeaza pe piata si exogen in raport cu gestiunea interna a intreprinderii, in timp ce costul este un element subiectiv care depinde de optiunea si deciziile de gestiune ale managementului. Cunoasterea costurilor nu este necesara insa numai pentru stabilirea pretului de vanzare. Importanta cunoasterii costurilor in procesul decizional trebuie privit prin prisma functiilor pe care le realizeaza : stabilirea limitei inferioare a reducerilor de pret ce poate fi acceptata, determinarea rentabilitatii produselor, evaluarea stocurilor, analiza performantelor atinse de anumite subunitati, descoperirea unor eventuale pierderi sau activitati ineficiente, determinarea si eliminarea costurilor neeconomicoase.

Pentru a face fata puternicei concurente care exista intr-o economie de piata intreprinderile sunt obligate sa realizeze permanent produse de inalta calitate si la preturi cat mai scazute pentru a creea conditiile obtinerii beneficiilor. Realizarea unor produse de calitate nu este ceva suficient. Costurile realizarii obiectivelor trebuie urmarite cu grija, astfel incat efectul pe termen lung al costurilor calitatii in intreprindere sa fie cel dorit. De aceea este important ca eficienta unui sistem al calitatii sa fie masurata in termeni economici.

Bibliografie:

Barbu (Spatariu) Cerasela - Teza de doctorat "Metode de analiza a costurilor

de productie", ASE, Bucuresti, 2005

Ghita Raluca - Globalizarea firmei, Bucuresti, Editura Economica, 2006

Onofrei M. - Finantele intreprinderii, Bucuresti, Editura Economica, 2004

Troie L., Roman M. - Analiza statica a activitatii economice si a gestiunii financiare

a intreprinderii, ASE, Bucuresti, 2001

Marian Dumitru ,,Finantele intreprinderii", editura "Fundatiei Romaniei de Maine", Bucuresti 2006

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Analiza costurilor unei intreprinderi.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2009
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
2 719 cuvinte
Nr caractere:
15 616 caractere
Marime:
29.14KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Alte domenii
Tag-uri:
intreprindere, analiza economica
Predat:
Facultatea de Comert , Academia de Studii Economice din Bucuresti
Materie:
Alte domenii
Sus!