Tehnologii Agricole Grâul

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Graul este cea mai importanta planta cultivate, cu cea mai mare raspandire pe glob, cultivat in peste 100 de tari si constituie o sursa comerciala de prim rang. Importanta graului este data de : compozitia chimica a boabelor si raportul dintre hidrantii de carbon si proteine, in raport cu cerintele organismului uman; plasticitatea ecologica ridicata, fiind cultivat in zone cu climate diferite (subtropical, mediteranean, oceanic, continental de stepa), pe diferite tipuri de sol ca nivel de fertilitate; Utilizarile graului sunt multiple si variate. Boabele se folosesc pentru o gama de produse de morarit din care se fabrica un sortiment bogat de produse de panificatie, paste fainoase, produse de patiserie si biscuiterie care constituie alimente de baza pentru 35-55 % din populatia globului, asigura 50-55 % din caloriile consumate in lumea intreaga, impreuna cu celelalte cereale cultivate.

Pentru prelucrarea boabelor de grau este creata o intreaga industrie avand in linii mari urmatoarea succesiune : industria conditionarii si pastrarii; industria moraritului; industria panificatiei; alte industrii (amidon, gluten alimentar, alcool alimentar, glucoza, bioetanol, nutreturi, combinate, etc.). In urma procesarii graului in morile de mare capacitate rezulta cantitati mari de tarate, care constituie un furaj concentrat valoros (bogat in proteine, lipide si saruri minerale) si germeni cu continut ridicat in vitamine, care constituie o polivitamina naturala dar si lipide cu utilizari in cosmetologie.

Paiele ramase dupa recoltare se pot folosi pentru fabricarea celulozei, furaj de volum sau asternut pentru diverse categorii de animale, ingrasamant organic dupa o perioada de compostare sau incorporate ca atare in sol, dupa recoltare, iar prin brichetare se pot folosi ca combustibil.

Importanta agronomica este data de : mecanizare integrala a culturii; eliberarea devreme a terenului si posibilitatea efectuarii araturilor de vara, fiind o buna premergatoare pentru majoritatea culturilor; dupa soiurile timpurii, permite amplasarea unor culturi succesive in anumite zone.

Raspandire, Suprafete, Productii Datorita plasticitatii ecologice, graul este cultivat pe toate continentele, intre 65 latitudine nordica in Norvegia si 45 latitudine sudica in Argentina si de la nivelul marii pana la 3500 m in Ecuador.

Graul se cultiva in lume pe circa 230 milioane hectare, cu mici fluctuatii in timp (224 mil. Ha in 1998, 208 mil. Ha in 2003). Productia mondiala de grau a atins 609 mil. tone in 1998 si 557, 3 mil. tone in 2003, din care 85 103 mil. tone constituie obiect de comert in fiecare an.

Productia medie mondiala in ultimii ani a fost 2530 2677 kg boabe/ha. Repartitia suprafetei cu grau si a productiei mondiale de grau Situatia culturii graului in tarile crae cultiva peste 1 milion hectare cu grau Marii producatori sunt in acelasi timp si exportatori de grau. In anul 2001, marii ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tehnologii Agricole Graul
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
803 cuvinte
Nr caractere:
5 653 caractere
Marime:
13.57KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Agronomie
Tag-uri:
agricultura, grau
Predat:
la liceu
Sus!