Mașini și instalații utilizate la mulsul vacilor și oilor

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Cuvantul "eficienta" este, pentru gospodariile moderne, simbolul vremurilor in care traim. Intr-o piata plina ca in zilele noastre, profitul este in functie de eficienta gospodaririi.

Scopul firmelor renumite in domeniu a fost si este de a oferi unelte, dispozitive si o deservire care sa asigure eficienta si profit cat mai mare.

Introducerea mulsul mecanic in practica zootehnica a dus la asigurarea unei productivitati ridicate a muncii de 2 - 5 ori si la usurarea muncii mulgatorului, ferindu-l pe acesta din urma de eventualele boli profesionale si ducand la efectuarea mulsului in conditii igenice.

Instalatiile de muls existente la ora actuala in lume se pot clasifica astfel:

- dupa modul de instalare a lor in: instalatii montate in adapost, la platforma si la pasiune;

- dupa modul de utilizare se clasifica in: instalatii de muls stationare si mobile;

- dupa cum se realizeaza colectarea si transportul laptelui in: instalatii cu colectarea laptelui in bidoane si cu transportul laptelui pe conducta si colectarea acestuia in rezervoare sau cisterne de racire;

- dupa modul de functionare: in doi timpi si in trei timpi;

- dupa felul constructiei pompei de vacuum se clasifica in: instalatii cu pompa cu piston, instalatii cu pompa rotativa si mai nou instalatii cu pompa cu turbina de apa;

- dupa felul pulsatorului in: instalatii cu pulsatoare mecanice, pneumatice, electro-magnetice si mai nou electronice cu comanda locala.

Platformele de muls, se clasifica in platforme fixe care sunt transversale sau frontale, fiind de tip tandem sau in forma de "V" si in platforme mobile care de regula sunt rotative cu dispunerea animalelor in "V" sau tandem.

Platformele au cate 6, 8, 12, 16 locuri de muls odata, la cele fixe si pana la 35 locuri la cele mobile. Cel mai frecvent se utilizeaza platformele fixe de tip tandem urmate de cele in "V" pentru efective de pana la 800 vaci, iar peste acest efectiv platforme rotative.

La noi cele mai raspandite instalatii de muls sunt cele montate in adapost, stationare, cu colectarea laptelui in bidoane si cu transportul acestuia pe conducte in rezervoare cu racire, cu functionare in doi timpi, cu pompe rotative si cu pulsatoare pneumatice si electro-magnetice.

Instalatiile pentru mulsul vacilor in ferma se clasifica in: instalatii de muls vaci de lapte la bidon (pentru mulsul in adapost a 100 - 124 capete vaci de lapte); instalatii de muls vaci de lapte la platforma tip "Bradulet" cu module pentru: 2 - 10 vaci, 2 - 5 vaci, 1 - 10 vaci si 1 - 5 vaci; instalatii de muls vaci de lapte la platforma "Crupa la crupa" cu modulele pentru: 2 - 20 vaci si 1 - 10 vaci; instalatia de muls vaci de lapte la platforma pentru pasune (pentru mulsul a 200 de vaci de lapte intretinute la pasune); minigrup individual de muls vaci de lapte in varianta: cu cadru fara roti si cu cadru cu roti (pentru mulsul unui numar redus de vaci de lapte - 15).

Instalatiile de muls oi pot fi: grupuri individuale de muls si platforme de muls in adapost si la pasune. Platformele pot fi: cu boxe asezate pe un rand sau doua randuri si cu banda transportoare.

In general, platforma are aceleasi parti componente ca si cea de muls vaci. Pentru turme de oi sub 300 capete, platforma are 4, 8, 12 locuri de muls, pentru turme peste 300 oi, 16, 24 sau 48 locuri. Instalatia functioneaza la o valoare a vacuumului de 350 - 380 mm Hg si reclama ca pulsatorul sa realizeze 150 - 170 pulsatii pe minut.

In cazul instalatiilor cu platforme fixe, capacitatea de lucru poate sa fie de 220 oi mulse.

Parametrii optimi la care trebuie sa functioneze masina de muls sunt urmatorii:

- Intensitatea vacuumului optima este: - p - 0,5 bari - 50 kPa a const. pentru masinile de muls vaci; - p - 0,40 - 0,42 bari - 40 - 42 kPa - const. pentru instalatiile de muls oi In cazul in care intensitatea vacuumului este mai mica decat cea optima, aspiratia laptelui se face prea lent. Valoarea minima a intensitatii vacuumului pentru mentinerea paharelor de muls pe mamelon este - pmin. - 0,3 bari - 30 kPa;

- Frecventa pulsatiilor optima este: fo - 55 - 56 puls./min. - const. pentru masinile de muls vaci: fo - 80 - 180 puls./min pentru instalatiile de muls oi. Eventuale abateri ale frecventei de la valoarea optima poate duce la inrautatirea procesului de muls. La frecvente mai mari, sfincterul nu poate urmari deformarile mansonului. Acestea din urma se pot transforma intr-un proces vibrator, provocand oboseala muschilor si afectand sanatatea ugerului. Debitul de lapte muls nu creste;

- Durata fazei de aspiratie optima este da - 50 60%. Valorile mai mici sunt daunatoare, iar valorile mai mari nu sunt justificate, deoarece provoaca fluctuatii ale intensitatii vacuumului si nu duc la micsorarea timpului de muls.

Acest domeniu a fost revolutionat in ultimii 20 de ani prin introducerea elemetelor de automatizare si computerizare care au dus la reducerea consumului de forta de munca, prin marirea numarului de aparate de muls la care poate lucra un mulgator, si la optimizarea regimului de lucru al aparatelor de muls, prin executarea mulsului complet, fara sa fie necesara aplicarea mulsului manual suplimentar.

Automatizarea mulsului cuprinde in principiu un traductor de debit de lapte si un bloc de comanda care in functie de informatiile primite de la traductorul de debit, comanda schimbari in functionarea pulsatorului sau modificarea intensitatii vacuumului la aparatul de muls. Dintre sistemele de automatizare existente la ora actuala in dotarea masinilor de muls amintim: sistemul pentru semnalizarea automata a sfarsitului mulsului; sistemul pentru intreruperea automata a mulsului; sistemul pentru detasarea automata a paharelor aparatului de muls.

La unele masini de muls realizate pe plan mondial, pulsatorul, care este "inima aparatului de muls", este de tip electronic cu comanda locala. Acesta mentine o pulsatie ritmica si proportionala constanta, fara sa fie influentata de temperatura, umiditatea aerului si de alti factori, si nu are nevoie de o unitate de comanda separata.

Unele instalatii de muls mecanic sunt dotate cu sisteme de automatizare si pentru unele operatii auxiliare, cum ar fi: spalarea ugerului, distribuirea furajelor concentrate si spalarea si dezinfectarea aparatului de muls.

Spalarea ugerului este realizata cu duze de pulverizare a apei dispuse pe podea. Duzele se deschid automat, proiectand asupra ugerului jeturi verticale de apa.

Unele instalatii existente pe plan mondial, sunt prevazute cu duze cu aer cald care o data cu spalarea propriu - zisa, realizeaza si uscarea partiala a ugerului si inlocuirea masajului manual.

Atat in procesul de proiectare - constructie cat si in cel de exploatare, instalatiile de muls trebuie sa satisfaca urmatoarele cerinte: instalatiile de muls trebuie sa extraga integral laptele cisternal si alveolar din uger prin corelarea vitezei de mulgere cu cea de cedare a laptelui; sa mentina starea de sanatate a ugerului atat prin evitarea traumatizarii tesuturilor acestuia cat si prin pregatirea corespunzatoare a animalelor la muls; parametrii constructivi si functionali ai instalatiilor de muls, trebuie sa fie corelati cu aptitudinile pentru mulsul mecanic al ugerului; proprietatile materialelor de constructie a instalatiei nu trebuie sa modifice calitatile fizico - chimice si organoleptice ale laptelui; fiabilitatea si mentenabilitatea instalatiilor de muls trebuie sa fie foarte ridicate deoarece exploatarea acestor utilaje se face intr-un timp dublu limitat, datorita stereotipului dinamic al programului din ferma si a respectarii cerintelor procesului neurohormonal de cedare a laptelui; sa se poata efectua curatirea lor cu solutii fierbinti si corozive; sa aiba o functionare silentioasa si sa nu actioneze prin inhibare asupra animalelor; sa fie ergonomice; sa raspunda cerintelor de tehnica a securitatii muncii.

Dintre firmele care produc masini si instalatii pentru mulsul vacilor si oilor amintim: Westfalia Germania; Alfa Laval Agri Suedia; Gascoigne Melotte Franta; Agromilk Ungaria; Banat Nova Puls S.R.L. Romania; Junker Studio S.R.L. Brasov (importator aparate de muls Agrosez).

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Masini si instalatii utilizate la mulsul vacilor si oilor.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
1 393 cuvinte
Nr caractere:
6 908 caractere
Marime:
13.04KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Agronomie
Tag-uri:
muls, animale, aparatura
Predat:
la liceu
Profil:
Tehnic
Sus!