Biodiversitatea

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

- Notiunea de biodiversitate
- Capitalul natural din Romania
- Obiectivele si actiunile strategiei de conservare a diversitatii biologice
- Conventia privind biodiversitatea
- Biodiversitatea Deltei Dunarii

Extras din referat:

Biodiversitatea inseamna diversitatea formelor de viata sub toate aspectele: diversitatea speciilor, varietatea genetica in cadrul aceleiasi specii si a ecosistemelor. Aceasta furnizeaza o gama larga de beneficii omenirii, spre exemplu bunuri (lemn/cherestea si plante medicinale) si servicii de vitala necesitate (precum ape curate, reducerea riscurilor naturale, reducerea poluarii, polenizare). Pierderea continua a biodiversitatii a fost unamim recunoscuta ca fiind cea mai urgenta problema de mediu cu care societatea de azi se confrunta.

Bogatia fondului natural si a habitatelor reprezinta un element de mare valoare pentru calitatea vietii noastre. Si mai important este ca aceste zone joaca un rol critic in reglarea sistemelor naturale (circuitul apei, a climei) si unele resurse naturale de care societatea noastra depinde. Valoarea economica a acestor servicii de ecosistem este covarsitor mai mare comparativ cu costul necesar protejarii si conservarii lor. Noi, insa avem tendinta de a considera aceste servicii ca fiind gratise si neepuizabile. in mod normal constientizam si apreciem valoarea lor in momentul unor accidente suferite de aceste sisteme rezultand dezastre naturale, inundatii etc.

Tara noastra detine cea mai mare diversitate biogeografica dintre tarile Europei, incluzand 5 din cele 11 regiuni biogeografice existente la nivel european. Din aceasta cauza este nevoie ca contradictie intre conservarea naturii si dezvoltarea comunitatilor umane sa fie rezolvata. in acest sens, ariile protejate reprezinta cea mai viabila strategie de conservare si utilizare durabila a valorilor de patrimoniu natural. La nivel european s-a creat Reteaua Natura 2000, o retea ecologica de arii naturale, aceasta fiind solutia prin care Uniunea Europeana se straduieste sa impace cele doua nevoi vitale ale oamenilor, nevoia de a pastra natura vie si nevoia de dezvoltare economica.

Biodiversitatea a devenit un subiect fierbinte al zilelor noastre. in prezent se stie ca exista cca. 1,7 milioane de specii de plante si animale, dar exista convingerea ca numarul lor este mult mai mare, de 10-12 milioane de specii. insa cu toate acestea biodiversitatea este in pericol, datorita activitatii omului. Anual dispare o specie de animale si zilnic dispare o specie de plante. Ecosisteme intregi cad victima mainii omului, poluarii, parcelarii excesive a terenului prin constructia de drumuri implantari, irationale de platforme industriale etc. Mai mult de jumatate din animalele disparute in ultimele 2 milenii, incepand cu extinctia leului de pe continentul european (aproximativ anul 80 e.n.) au fost distruse de la 1900 incoace.

Biodiversitatea este in continua scadere deoarece, in prezent, circa 1000 de specii de pasari si mamifere sunt grav amenintate cu disparitia.

Termenul biodiversitate descrie intreaga gama a variabilitatii organismelor vii in cadrul unui complex ecologic. Biodiversitatea cuprinde diversitatea ecosistemului si diversitatea genetica a unei specii din acest ecosistem. Biodiversitatea se imparte in:

- Biodiversitate vegetala;

- Biodiversitate animala.

Romania include cinci dintre cele zece regiuni biogeografie recunoscute oficial de UE: alpina, continentala, panonica, pontica (euxinica) si stepica.

Capitalul natural din Romania

Ca o consecinta a pozitiei sale geografice, Romania este o tara cu o diversitate biologica ridicata, exprimata atat la nivel de ecosisteme, cat si la nivel de specii.

Ecosistemele naturale si seminaturale reprezinta aproximativ 47% din suprafata tarii. Ca urmare a studiilor efectuate prin Programul CORINE Biotops au fost identificate 783 tipuri de habitate in 261 de zone de pe intreg teritoriul tarii:

Nivelul ridicat al diversitatii habitatelor reflecta si un nivel ridicat al diversitatii speciilor de flora si fauna. Astfel, au fost identificate:

- 3700 specii de plante, din care pana in prezent 23 sunt declarate monumente ale naturii, 74 sunt extincte, 39 periclitate, 171 vulnerabile si 1253 rare. Speciile caracteristice pasunilor reprezinta aproximativ 37% din totalul celor existente in Romania. Exista, de asemenea, un numar de 600 specii de alge si peste 700 specii de plante marine si costiere. Speciile endemice reprezinta 4%. Astfel, s-au identificat un numar de 57 de taxoni endemici (specii si subspecii) si 171 taxoni subendemici.

- 33802 specii de animale, din care 33085 nevertebrate si 717 vertebrate. Dintre vertebrate, au fost identificate 191 specii de pesti (9 specii periclitate), 20 specii de amfibieni (9 specii periclitate), 30 specii de reptile (6 specii periclitate), 364 specii de pasari (din care 312 specii migratoare) si 102 specii de mamifere.

Societatea Ornitologica Romana, cu sprijinul organizatiei BirdLife International, a identificat, de asemenea, peste 44 de zone de importanta avifaunistica, acoperind o suprafata de 6,557 km2, adica 3% din suprafata totala a tarii, in conformitate cu prevederile Directivei 409/79/CEE privind conservarea pasarilor salbatice.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Biodiversitatea.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
4 719 cuvinte
Nr caractere:
27 983 caractere
Marime:
34.49KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Administrație Publică
Tag-uri:
mediu, fauna, flora
Predat:
la facultate , Academia de Studii Economice din Bucuresti
Materie:
Administrație Publică
Sus!