Capitale culturale în UE

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

1.ATENA (GRECIA)

Atena este capitala Greciei Atena a cunoscut o evolutie glorioasa, mai ales inGrecia Antica, fiind locuita de oameni inca din Epoca Bronzului si guvernata pana in jurul anului 1000 i.C. de regi ionieni.

Parthenonul si celelalte cladiri principale de pe Acropole au fost construite de Pericle in secolul V i.e.n. ca monument reprezentand realizarile culturale si politice ale locuitorilor Atenei.

Termenul "acropole" inseamna de fapt orasul de sus sau orasul superior, foarte multe orase din spatiul vechii Grecii fiind construite in jurul unui deal, pentru ca locuitorii sa se poata refugia pe inaltimile acestuia in cazul unei invazii. De aceea pe Acropole sunt construite si monumentele religioase importante, fiind considerat cel mai sigur loc din intregul oras.

Cu doar 150 de ani in urma pe Acropole inca mai existau locuinte. Cei care l-au citit pe Aristofan isi aduc aminte cu siguranta cum in Lysistrata femeile s-au inchis in cetate in semn de protest fata de plecarea barbatilor in razboiul cu Sparta. Pentru a-i convinge sa renunte i-au lipsit de tot.

Astazi in cadrul grevelor angajatii sitului se intampla ca accesul turistilor sa nu fie permis la Acropole, in semn de protest, chiar daca acestia au asteptat poate o viata ocazia de a cunoaste aceasta parte a Greciei. Din fericire acest lucru se intampla foarte rar.

Mai jos de Acropole se gaseste Teatrul Herod Atticus, construit de catre romani in 161 e.n. si folosit astazi pentru concerte de muzica clasica, spectacole de balet, diverse manifestari culturale.

La mica distanta se afla Teatrul lui Dionysios, primul teatru din piatra si un adevarat camin pentru Sofocle, Eschil sau Aristofan. A fost reconstruit in 342 i.e.n.de catre Lykourgos si ulterior modificat de catre romani pentru a servi ca arena pentru luptele gladiatorilor.

2.Florenta (Italia)

Florenta (it. Firenze) este unul dintre orasele din Italia centrala, pe raul Arno. Capitala a Toscanei si a provinciei Florenta. Pentru importanta sa culturala, Florenta a fost denumita "Atena Italiei". Numara 382.000 locuitori. Detine numeroase cladiri, monumente si opere de arta ale Renasterii. Centrul vechi istoric din Florenta a fost inscris in anul 1982 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. Biblioteca "Laurenziana" a lui Michelangelo; Ponte Vecchio; Universitatea (1321), Academia de Arta, muzee renumite (mai ales Galleria degli Uffizi, Palazzo Pitti, Muzeul National Bargello, Muzeul de Arheologie); Biblioteca Nationala; Centrul de Circulatie; Palatul Gondi; Palatul Medici; Biserica Santa Maria Novella; Biserica Santa Trinita; Catredrala Santa Croce; Biserica San Lorenzo sau piata Michelangelo, unde se afla statuia lui David si de unde se vede o frumoasa panorama a orasului

3.Amsterdam (Olanda)

Amsterdam este capitala oficiala a tarilor de Jos insa institutiile fundamentale ale statului, Curtea suprema de justitie, guvernul si parlamentul isi au sediul in Haga.

Linia de aparare fortificata din Amsterdam a fost inscrisa in anul 1996 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. Termenul de Amsterdam provine din alaturarea cuvintelor dam (in neerlandeza insemnand baraj) si cuvantul Amstel (rau ce strabate orasul). Pe plan local, orasului i se mai zice si Mokum (oras pe limba idis). Amsterdam a avut mereu o populatie mixta. in trecut, in capitala Olandei s-au stabilit multi straini: francezi protestanti, flamanzi si evrei. Atitudinea toleranta a locuitorilor orasului era cautata de multi imigranti. Orasul se bucurase timpuriu de libertatea cultelor religioase. La cresterea demografica a Amsterdamului au contribuit si contingente de numerosi imigranti frizoni, germani si scandinavi.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Capitale culturale in UE.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
25 pagini
Imagini extrase:
25 imagini
Nr cuvinte:
7 864 cuvinte
Nr caractere:
41 254 caractere
Marime:
296.40KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Turism
Tag-uri:
cultura, turism, locatii, orase
Predat:
la facultate
Materie:
Turism
Sus!