Analiza turismului în județul Harghita

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

SUPRAFAtA sI RELIEFUL

Judetul Harghita se situeaza pe platforma Transilvaniei in zona centrala a Carpatilor Orientali. Judetul, fiind unul dintre cele mai mici judete din tara, se intinde pe o suprafata de 6639 km- reprezentand 2,8% din teritoriul tarii. Principala caracteristica a reliefului consta in predominarea tinuturilor muntoase, acestea ocupand peste 60% din teritoriul judetului.

Se disting 3 unitati principale de relief: munti cu altitudine pana la 2000 m, dealuri si altitudini medii de circa 800 m si depresiuni intramontane si intercolinare cu altitudini intre 400 si 800 m.

Relieful muntos se grupeaza in doua lanturi paralele pe directia NV - SE.

in partea centrala sunt situate lanturile vulcanice ale muntilor Gurghiului (cu varful Prisca, 1777 m), muntii Harghita Centrala (cu varful Harghita Madaras 1801 m) si muntii Harghita de Sud (cu varful Cucu 1558 m).

Reteaua hidrografica se compune din trei bazine principale: Muresul spre Vest (cu afluentii Tarnava Mare si Tarnava Mica), Oltul spre Sud (cu afluentii Homorodul Mare si Homorodul Mic), Bistrita si Trotusul spre Est.

in judet se afla unicul lac de origine vulcanica din tara, lacul Sfanta Ana situat intr-un cadru pitoresc al craterului vulcanic Ciomatu la altitudinea de 950 m.

in muntii Giurgeului, de-a lungul drumului national DN.12.C, se gaseste cel mai mare lac de baraj natural din tara Lacul Rosu cu o suprafata de 12,6 ha si adancime de pana la 10,5 m. La poalele varfului Rachitis din muntii Calimani se afla lacul Iezeru de origine glaciala cu o suprafata de 1300 m- si o adancime de 3-5 m.

ELEMENTE DE INFRASTRUCTURa

Cai de acces

Muntii Ciucului sunt strabatuti de o retea densa de cai de comunicatii. Caile de acces principale - sosele si cai ferate - sunt in valea Oltului si Trotusului. Din soselele asfaltate pornesc drumuri de categorie inferioara care impanzesc tinutul.

Din vest calea principala de acces este DN 12 care urmareste valea Oltului.

Din nord - nord-est, prin valea Trotusului calea principala de acces este DN 12/A care leaga Miercurea-Ciuc de Onesti.

in zona Ciucului de Jos intre Cozmeni si Targu Secuiesc trece DN 11/B care trece prin pasul Nierges si Casin.

Dinspre Moldova zona se poate vizita prin DN 2G Moinesti-Comanesti.

Caile de acces secundare de buna calitate sunt DJ 125 Sandominic - Balan, DJ 123/B Sanmartin - Ciucsangeorgiu.

Din Lunca de Jos prin Valea Rece, Valea Iavardi urca spre Balan DJ 127/B, care este in acelasi timp si traseul nr. 4 din Muntii Ciucului. Perechea sa, DJ 127/A porneste din Lunca de Jos si urca prin Valea Rece in Poiana Fagului.

O alta cale de acces secundara, dar de importanta deosebita este DJ 124 care pleaca din Racu, trecand prin Satu Nou, Vacaresti, Mihaileni, Nadejdea si in final ajunge la Livezi. Pe aici putem porni pe traseele nr. 1 si 18.

Caile ferate sunt paralele cu soselele nationale din zona. CF 400 Brasov-Ciceu-Deda urmareste vaile Oltului si Muresului, avand un rol important in accesarea portiunii nordice si centrale ale Muntii Ciucului. Punctele de acces importante pot fi statiile CFR din Miercurea-Ciuc, Racu si Izvorul Olt (Sandominic).

CF 501 Ciceu-Adjud urca pe versantul sudic al muntelui Cad spre Livezi, apoi coboara prin valea paraului Garbea spre Lunca de Sus. De aici urmareste valea Trotusului. Punctele importante de acces sunt statiile Tarcau, Lunca de Jos, Ghimes-Faget.

Peste tot reteaua de drumuri nationale DN 12, 12/A si 2G asigura acces direct la calea ferata.

Masivul Ciomatul este accesibil prin valea Oltului. Pe aici trece DN 12 si linia CFR 400 dintre Brasov si Miercurea-Ciuc.

Reperele turistice vestite ale masivului pot fi vizitate din localitatile, garile din zona: Bixad, Tusnad-Bai, Tusnad. Din oricare dintre localitatile din jurul Masivului Ciomatul pornesc poteci turistice la Lacul Sfanta Ana, atractia principala a zonei.

Masivul Hasmas este accesibil cel mai usor dinspre Gheorgheni. Aici trece linia CF 400 Brasov - Deda si DN 12.

Linia CF 501 Ciceu - Adjud trece de asemenea in apropierea zonei, din statia Lunca de Mijloc putem ajunge in zona de sud-est al Masivului Hasmas.

Dinspre Moldva putem urca in Masiv de pe linia CF 509 din statiile intre Piatra-Neamt si Bicaz.

Pe sosea Masivul Hasmas poate fi accesat in mai multe puncte, drumul principal fiind soseaua Gheorgheni - Piatra-Neamt pe DN 12/C care trece prin Lacul Rosu si Cheile Bicazului, dar putem ajunge in zona si prin DN 15 dintre - Toplita si Piatra-Neamt, prin DJ 125 din Balan, si prin DN 12/C din Valea Ghimesului.

Depresiunea Borsecului este cel mai usor accesibil din Toplita prin DN 15. in Toplita putem ajunge prin calea ferata (linia 400 Brasov - Deda) sau prin DN 12 dinspre Gheorgheni.

STRUCTURA ECONOMICa

Economia, in stare de regres dupa decembrie 1989 a fost stapanita de macrotensiuni: inflatia galopanta, scaderea productiei interne si legat de aceasta, somajul, deficite bugetare, deficite ale balantei de plati. Desigur aceasta situatie s-a reflectat si in viata economica si sociala a judetului, in primii ani ai procesului de tranzitie scazand brusc volumul de productie si de export (la care a contribuit si intreruperea legaturilor

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Analiza turismului in judetul Harghita.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
4 093 cuvinte
Nr caractere:
23 367 caractere
Marime:
224.22KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Turism
Tag-uri:
cultura, traditii, atractii, harghita
Predat:
la facultate
Materie:
Turism
Sus!