Circuit turistic - Civilizația lemnului în Maramureș

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Civilizatia lemnului in Maramures

Traditie, peisaje de vis si preturi pentru orice buzunar. Acestea sunt caracteristicile unei vacante petrecute in Maramures.

Situat in extremitatea nord-vestica a Romaniei, la granita cu Ucraina, Maramuresul este arealul unde traditiile stramosesti, portul popular si arta veche se pastreaza ca nicaieri in alta parte a Romaniei. De aceea elementul primordial al turismului in Maramures este viata satului. Arhitectura maramureseana traditionala ocupa un loc aparte in arta prelucrarii lemnului din Europa, elementul de mare originalitate a satelor din zona reprezentandu-l portile sculptate. Acestea impreuna cu bisericile de lemn vin sa completeze spatiul cultural dezvoltat de o parte si de alta a lantului muntos Gutai - Tibles.

Regiunea Maramures ofera foarte multe locuri care merita sa fie vizitate, precum: Cimitirul Vesel din Sapanta - cea mai atractiva etapa a unei vacante in Maramures; Valea Izei - centrul istoric al Maramuresului; Valea Vaserului; Baia Mare; Sighetu Marmatiei; Borsa etc.

Toate cele prezentate intaresc ideea petrecerii unei vacante in Maramures si parcurgerea unui circuit cat mai interesant care sa ofere posibilitatea vizionarii celor mai frumoase zone maramuresene.

Localitatile si obiectivele vizitate

BORSA: Statiunea se gaseste la poalele Muntilor Rodnei si Maramures, beneficiind de un cadru natural deosebit de atragator si de numeroase resurse turistice naturale si antropice. Este situata la 91 km de Sighetu Marmatiei, 156 km de Baia Mare si la circa 10 km de Pasul Prislop, care face legatura intre Maramures si Bucovina.

De aici se vor vizita:

Gospodariile: de tip rural montan, sunt grupate in jurul statiunii sau dispersate pe inaltimi, care etaleaza elemente de veche traditie maramureseana (porti sculptate in lemn, cergi, covoare tesute manual din lana etc.)

Biserica Izvorul Negru: este situata langa Moisei si dateaza din 1672

Cascada Cailor(fig 1) : este situata in apropiere de statiunea turistica Borsa - Complex, in partea de NE a Muntilor Rodnei; apa adunata dintr-un circ glaciar se scurge peste un abrupt calcaros rezultand o minunata cascada ( 90 m ).

Fig 1. Cascada Cailor

Viseu de Sus: se afla la 60 km de Sighetu Marmatiei si la 18 km fata de Borsa; orasul insusi constituie un obiectiv turistic, prin centrul sau, bine ingrijit si cu spatii verzi, prin constructiile noi alaturi de cele unifamiliale traditionale in care abunda elementele arhitectonice din lemn.

Sighetu Marmatiei: este situat in partea de nord a Maramuresului si se afla la 55 km de Baia Mare si la 75 km de Borsa; a fost multa vreme cel mai important centru cultural al Maramuresului.

Aici se vor vizita:

Muzeul Maramuresului: reprezinta obiectivul turistic central, cu cea mai importanta sectie de etnografie care expune unelte si instalatii legate de principalele mestesuguri traditionale (unelte agricole, unelte legate de arta tesutului, cergi, icoane, masti, ceramica, elemente de arhitectura).

Fig 2. Biserica de Lemn

Sectia etnografica in aer liber: numita si Muzeul Satului Maramuresean este situata pe Dealul Dobaies; in jurul bisericii din lemn(fig 2), adusa din satul Oncesti, se dezvolta un adevarat sat tipic maramuresean. Gospodariile acestuia ii permit vizitatorului sa sesizeze adevarata esenta a arhitecturii populare a Tarii Maramuresului, asa cum a fost aceasta structurata de-a lungul secolelor.

"Cimitirul Vesel" Sapanta(fig 3): unic in lume, uluieste prin originalitatea sa; crucile de lemn sculptate si pictate de mesterul popular Stan Patras, l-au transformat intr-un adevarat muzeu; coloritul crucilor si textele pline de umor eternizeaza ipostazele esentiale ale vietii si evidentiaza vigoarea spiritului romanesc care nu se teme de moarte.

Fig 3. ,,Cimitirul Vesel" Sapanta

Din Sapanta, turistii vor avea ocazia sa vizioneze portile maramuresene de la Vadu Izei, Giulesti si Desesti.

Ieud: este una din cele mai vechi asezari ale Maramuresului - locuita din timpuri stravechi de "dacii liberi" si de romani.

Obiectivul vizitat:

Fig 4. Biserica din Deal Ieud

Biserica din Deal Ieud(fig 4): Numita si Biserica din Deal sau Biserica Balcului, este considerata ca fiind cea mai veche constructie de acest fel din Maramures (1364); pictura, realizata in stil bizantin primitiv, a fost executata de pictorul Alexandru Ponehalschi, originar din Berbesti - Maramures, direct pe lemn in anul 1782; este recunoscuta de UNESCO ca fiind parte din patrimoniul universal.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Circuit turistic - Civilizatia lemnului in Maramures.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 217 cuvinte
Nr caractere:
6 265 caractere
Marime:
230.10KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Proiect
Materie:
Turism și Alimentație
Tag-uri:
turism, circuit turistic
Predat:
la liceu
Profil:
Servicii
Specializare:
Ştiinţe sociale
Sus!