Sistemul de operare Ubuntu v 7.10

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

1.Ubuntu 7.10. Distributia Ubuntu, pregatirea calculatorului si etapele instalarii.
2.Fisiere tip ISO.
3.Sisteme de operare tip Open-Source.
4.Bibliografie.

Extras din proiect:

Ubuntu este o distributie populara de Linux, conceputa in special pentru computerele personale. Ruda apropiata a sistemului de operare Debian GNU/Linux, Ubuntu se doreste a fi usor de instalat si folosit, des actualizat si neingradit de restrictii legale. Ubuntu este sponsorizat Canonical Ltd., o companie privata fondata de antreprenorul sud-african Mark Shuttleworth.

Numele sistemului de operare provine din limba zulusa, unde ,,ubuntu" este o ideologie ce poate fi definita pe scurt drept ,,credinta intr-o legatura universala ce uneste intreaga omenire". Sloganul adoptat - ,,Linux pentru fiinte umane" - incorporeaza unul din scopurile declarate ale proiectului, acela de a face din Linux un sistem de operare popular si usor de folosit.

Cea mai recenta versiune este Ubuntu 7.10 ,,Gutsy Gibbon" si a fost lansata pe data de 18 octombrie 2007.

Scurt istoric

Initial cunoscuta sub numele de cod no-name-yet.com, prima versiune Ubuntu a aparut ca o copie temporara a proiectului Debian, pe data de 20 octombrie 2004. Tot atunci s-a hotarat ca Ubuntu sa foloseasca periodic cod sursa din Debian, pentru a inlesni lansarea unei noi versiuni la fiecare sase luni si pentru ca variatia cauzata de ,,bifurcare" sa nu duca la un sistem de operare fundamental diferit.

Ubuntu urmareste indeaproape lansarile de noi versiuni ale mediului de lucru GNOME. Spre deosebire de alte sisteme de operare derivate din Debian, precum Xandros, Linspire sau Libranet, Canonical doreste ca Ubuntu sa fie compus predominant din software liber.

Ubuntu imprumuta pentru managementul softwareului tehnologia Advanced Package Manager din Debian. Softwareul se prezinta in ,,pachete" provenind in mare parte din repozitoriul Debian unstable, dar aceasta nu este o conditie pentru ca un pachet sa functioneze corect in ambele sisteme de operare. Cativa din dezvoltatorii Ubuntu intretin pachete din repozitoriile Debian, iar contributiile lor sunt anuntate imediat si nu la lansarea noii versiuni. Ian Murdock, fondatorul Debian, a criticat Ubuntu in aprilie 2005 pentru incompatibilitatile aparute, Ubuntu ajungand, in opinia sa, sa difere foarte mult de Debian.

Bugurile gasite in Ubuntu sunt gestionate prin interfata web Launchpad, aceasta incorporand sistemul de control al versiunilor Bazaar, motorul de traducere colectiva Rosetta si bug-trackerul Malone.

Ubuntu este actualmente sustinut financiar de catre Mark Shuttleworth prin compania acestuia, Canonical. La data de 8 iulie 2005 Canonical a anuntat aparitia Fundatiei Ubuntu, careia i-a donat un capital initial de 10 milioane de dolari americani. Scopul fundatiei este de a asigura suportul si dezvoltarea versiunilor viitoare ale Ubuntu, dar pana acum rolul acesteia a fost unul pasiv. Shuttleworth a descris fundatia drept un fond de urgenta pentru eventualitatea in care Canonical inceteaza sustinerea financiara.

La 1 mai 2007 producatorul american de tehnica de calcul Dell a anuntat ca urmeaza sa livreze computere de birou si laptopuri cu Ubuntu preinstalat, iar la 24 mai comercializarea acestor sisteme a inceput. Clientii pot cumpara suport tehnic de la Canonical, prin Dell.

Caracteristici

Usurinta in folosire

Ubuntu foloseste mediul de lucru GNOME, al carui scop este sa ofere o interfata gratuita, simpla si intuitiva, dar in acelasi timp si o pleiada de aplicatii si programe moderne. Suita de birou OpenOffice.org, navigatorul web Mozilla Firefox si editorul grafic GIMP sunt cateva din programele distribuite implicit.

Dupa instalarea sistemului de operare, utilizatorul este intampinat de un spatiu de lucru fara pictograme, in care culorile portocaliu si maro sunt predominante. Programele de uz general sunt instalate in meniul ,,Aplicatii". Locatiile importante si cele mai des frecventate sunt grupate in meniul ,,Places". Modificarea parametrilor de functionare se poate face cu usurinta din meniul ,,System". Ferestrele deschise pot fi vizualizate in bara din josul ecranului.

Ubuntu este localizat in peste 40 de limbi, inclusiv limba romana. Utilizatorii se pot folosi de unealta de traducere Rosetta pentru a contribui corecturi si/sau traduceri noi.

Din dorinta de a-l face mai usor de folosit, dezvoltatorii au pus accent pe folosirea comenzii sudo. Aceasta comanda permite utilizatorilor sa indeplineasca sarcini administrative fara a initia o sesiune cu drepturi administrative.

Metode de distributie

Ubuntu poate fi descarcat ca imagine ISO si incape cu usurinta pe un CD. Alternativ, utilizatorii pot comanda gratuit prin posta versiunile 6.06 si 7.04 folosind serviciul ShipIt oferit de Canonical. Multe distributii Linux necesita descarcarea a numeroase imagini ISO si procesul lor de instalare poate dura cateva ore, dar Ubuntu poate fi instalat rapid, de pe un singur disc.

incepand cu versiunea 6.06, CD-ul de instalare Ubuntu poate fi folosit si ca LiveCD. in acest fel, utilizatorul poate experimenta cu programele disponibile si verifica compatibilitatea sistemului de operare cu hardwareul existent fara a porni procesul de instalare. Exista si un CD alternativ, pentru cei ce intampina probleme la instalarea de pe LiveCD, au un sistem slab performant sau pur si simplu doresc o instalare avansata folosind programul debian-installer.

Bibliografie:

1.www.ubuntuforums.org

2.http://forum.ubuntu.ro

3.http://itbulk.wordpress.com/2007/12/29/tutorial-instalare-ubuntu-710-gutsy-gibbon-desktop/

4.http://news.softpedia.com/news/Lucrati-cu-imagini-de-CD-DVD-ro-20280.shtml

5.http://ro.wikipedia.org/wiki/Ubuntu

6.http://ro.wikipedia.org/wiki/Open_source

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sistemul de operare Ubuntu v 7.10.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
39 pagini
Imagini extrase:
39 imagini
Nr cuvinte:
8 433 cuvinte
Nr caractere:
45 188 caractere
Marime:
8.39MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Transporturi
Tag-uri:
sistem de operare, computere, ubuntu
Predat:
Facultatea de Transporturi , Universitatea Politehnica Bucuresti din Bucuresti
Materie:
Transporturi
Sus!