Canal Dunăre - Marea Neagră

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Canalul Dunare - Marea Neagra (Bastroe)

Canalul Bastroe este un canal navigabil, din Delta Dunarii, in regiunea ucraniana Odessa. Lungimea caii navigabile pe apele naturale este de 172,36 Km, iar lungimea canalului artificial de iesire la mare este de 3,4 km, latimea la baza canalului pe tronsoane liniare este de 85m, iar pe tronsoane neliniare este de 100m, pescajul proiectat al vaselor este de 5,85m.

Pe plan international Canalul se afla in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (RBDD, in engleza DDBR). Din acest punct de vedere, o atentie deosebita trebuie acordata valorii universale a RBDD. Valoarea sa universala este atestata prin:

-Unica delta din lume, declarata rezervatie a biosferei

-Suprafata 580000 ha - 2,5 % din suprafata Romaniei ( Locul 22 intre deltele lumii si locul 3 in Europa, dupa Volga si Kuban)

-Una dintre cele mai mari zone umede din lume - ca habitat al pasarilor de apa

-Cea mai intinsa zona compacta de stufarisuri de pe planeta

-Un muzeu viu al biodiversitatii, 30 tipuri de ecosisteme

-O banca de gene naturala, de valoare inestimabila pentru patrimoniul natural universal.

Valoarea universala a Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii a fost recunoscuta prin includerea acesteia in reteaua internationala a rezervatiilor biosferei (1990), in cadrul Programului "OMUL sI BIOSFERA"(MAB) lansat de UNESCO.

Rezervatia Biosferei Delta Dunarii a fost recunoscuta in septembrie 1991, ca Zona umeda de importanta internationala, mai ales ca habitat al pasarilor de apa- Conventia RAMSAR

Valoarea de patrimoniu natural universal a Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii a fost recunoscuta prin includerea acesteia in Lista Patrimoniului Mondial Cultural si Natural, in decembrie 1990.

Valoarea patrimoniului natural si eficienta planului de management ecologic aplicat in teritoriul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii au fost recunoscute prin acordarea in anul 2000 a Diplomei Europene pentru arii protejate (reinnoita in 2005).

Odata cu declararea Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (1990) a fost infiintata si institutia pentru administrarea patrimoniului natural din domeniul public de interes national al Rezervatiei, precum si pentru refacerea si protectia unitatilor fizico-geografice de pe teritoriul RBDD - Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD).

In 1999, RBDD a fost inclusa, impreuna cu Rezervatia Delta Dunarii din Ucraina, in reteaua internationala a rezervatilor biosferei.

Delta, Chilia si bratele sale au fost in mod traditional utilizate pentru navigatie. Acest lucru poate fi ilustrat prin faptul ca porturile maritime din Ismail, Reni si Chilia au fost stabilite cu 180, 160 si 120 de ani in urma.

Din anul 1958, gura Bastroe a fost inchisa transportului comercial, ramanand deschisa doar pentru navele militare. Intre 1950 - 1957, procentul de trafic naval pe ruta Gura Bastroe a fost de aproximativ 40% din traficul total contabilizat pe canalul Sulina.

De la inceputul anilor 1800, diverse incercari au fost facute pentru a imbunatati bratele nordice ale Deltei Chilia de la Dunare si de ale adapta navigatiei. De exemplu bancurile/pragurile de nisip din Pivnichny, Potapiv, Ocharkiv si gura Prirva au fost curatate si apoi adancite.

In 1957, un pasaj navigabil pilot a fost curatat la Gura Prirva pentru a se asigura accesul la bratele Ocharkiv si Chilia pentru ambarcatiunile combinate fluviale/maritime cu pescajul 3.5 - 4m. Gura Prirva a reprezentat un traseu foarte greu si din punct de vedere al intretinerii dragarii, in continua crestere, acestea fiind de 150 - 200mii de m3 de pamant pe an in primii ani de functionare, ajungand la de 20 de ori la mijlocul anilor 1980, cand a trebuit ca dragarea sa se efectueze in mod continuu.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Canal Dunare - Marea Neagra.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
16 pagini
Imagini extrase:
16 imagini
Nr cuvinte:
3 917 cuvinte
Nr caractere:
21 945 caractere
Marime:
1.86MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Transporturi
Tag-uri:
dunare, canal, navigatie
Predat:
la facultate
Materie:
Transporturi
Sus!