Politica de securitate națională a României

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Politica de securitate nationala este cadrul in care este descris modul cum o tara asigura securitatea statului si a cetatenilor. Aceasta se elaboreaza sub forma unui document unic si structurat, care poate fi numit plan, strategie, concept sau doctrina.

Politica de securitate nationala se refera atat la prezent cat si la viitor, pentru ca defineste interesele vitale ale natiunii si stabileste liniile de actiune pentru a face fata amenintarilor prezente si viitoare si a gestiona evolutiile favorabile. Ea cuprinde o gama larga de subiecte pe care le abordeaza, in incercarea de a defini atat amenintarile interne cat si externe. in ultima instanta, politica de securitate nationala cauta sa reuneasca si sa coordoneze contributiile tuturor celor responsabili in materie de securitate nationala, in functie de interesele si amenintarile considerate ca cele mai importante.

Exista situatii in care politica de securitate nationala, ca document unic si structurat, se poate baza pe politicile de aparare sau carta alba care se concentreaza doar pe apararea nationala, precum si situatii in care aceste documente nu se dau publicitatii sau care nu se elaboreaza.

Definirea securitatii nationale a intrat in preocuparile factorilor decizionali ai statelor din spatiul euroatlantic in perioada ,,razboiului rece". Prin noua abordare, securitatea nationala a devenit un concept menit sa defineasca, sa apere si sa promoveze valorile, interesele si necesitatile de securitate ale natiunilor, comunitatilor sociale, statelor nationale si cetatenilor acestora. in ultimul deceniu, datorita schimbarilor profunde produse in plan regional, zonal si international si a actorilor care greveaza in aceste spatii, majoritatea statelor nationale, democratice si-au reconsiderat doctrinele, politicile, strategiile si legislatiile in materia securitatii.

Securitatea nationala este un proces socio-politic complex intretinut prin demersuri de natura politica, economica, sociala, informationala, juridica, ecologica, sociala, militara, care are drept finalitate starea de securitate fundamentata pe ordinea de drept. Aceasta defineste lipsa primejdiilor pentru natiune, comunitati sociale, statul national si cetatenii acestuia, fiind exprimata prin urmatorii indicatori: dezvoltare economica durabila si prosperitate pentru cetateni; prevenirea si contracararea agresiunilor socio-politice; exercitarea neingradita a drepturilor si libertatilor cetatenesti; legalitate, echilibru si stabilitate socio-politica; libertate de decizie si de actiune a statului national.

in domeniul politicii de securitate este necesara explicarea unor sensuri si semnificatii privind unii termeni uzitati in domeniu, astfel:

a) Securitatea constituie o forma speciala de politica sau, altfel spus, o specie a genului mai general al politicii. Politica de securitate poate fi a statului national, a unei organizatii internationale de securitate, aliante politico-militare sau asocieri de state democratice si suverane.

b) Fundamentarea politicii de securitate a unui actor al mediului de securitate impune, ca premisa, investigarea principalelor repere geopolitice si geostrategice ale acestuia. Pe acest temei, sunt analizate riscurile si amenintarile la adresa propriei securitatii, modalitatile si posibilitatile de actiune pentru asigurarea acesteia si rolul organizatiilor/institutiilor de securitate in luarea deciziilor.

c) Politica de securitate constituie parte componenta a actului de guvernare a unei entitati socio-politice (centre de putere, state-puteri, aliante politico-militare, asociatii de state suverane-democratice, organizatii de securitate etc.). Aceasta are implicatii profunde asupra organizarilor sociale, respectiv a natiunilor, scopul sau fiind identificarea si orientarea cailor si mijloacelor de asigurare a trebuintelor vitale pentru existenta, afirmare, protectie/aparare si reproducere in conditii de securitate.

Politica de securitate defineste, in fapt, modalitatile de aplicare a principiilor doctrinei de securitate asumate de o entitate socio-politica. Aceasta cuprinde ansamblul de conceptii, principii si orientari doctrinare asumate, pe fundamentul carora se stabilesc, intr-un anumit context geopolitic, modalitatile de guvernare, orientarile si directiile de actiune in plan intern si international, precum si utilizarea resurselor pentru protejarea, apararea si promovarea intereselor de securitate.

Politica de securitate exprima, pe fond, optiunile de securitate ale administratiei publice. Aceasta se fundamenteaza, de regula, prin dezbaterea publica a unor chestiuni de securitate interna si internationala, cele mai cunoscute fiind terorismul international, gestionarea situatiilor conflictuale, problematica de interes privind zone si medii de securitate.

Politica de securitate a unei entitati socio-politice este dependenta de ideologiile si doctrinele pe suportul carora se construieste sistemul si regimul politic. Practica demonstreaza ca la fiecare schimbare de administratie, agenda publica include ample dezbateri cu privire la optiunile de securitate ale noii administratii. Noua administratie este interesata de alegerea optiunilor de securitate, precum si de obtinerea garantiilor de securitate din partea organizatiilor internationale de securitate, a aliantelor politico-militare sau a asociatiilor de state suverane din zona de interes strategic.

Bibliografie:

1.Constitutia Romaniei, 1991, cu modificarile si completarile ulterioare - republicata in 2003.

2.Presedintia Romaniei, Strategia de Securitate Nationala, Bucuresti, 2007.

3.Guvernul Romaniei, Carta alba a securitatii si apararii nationale, Bucuresti, 2004.

4.*** Traite etablissant une Constitution pour l'Europe, http://europa.eu.int/ constitution/download/print-fr.pdf, art.I-16 si art. III-294.

5.Werner Bauwens si Luc Reychler, Arta prevenirii conflictelor, traducere: Anda Filip si Mirela Hagiopol, Bucuresti, 1996.

6.Paul Claval, Geopolitica si geostrategie. Gandirea politica, spatiul si teritoriul in secolul al XX-lea, Editura Corint, Bucuresti, 2001.

7.*** Carta pentru Securitate Europeana, http://www.osce.org/docs/english.

8.*** Analiza securitatii internationale, in http://www. studiidesecuritate.ro

9.*** www.globalsecurity.org

10.Alvin si Heidi Toffler, Razboi si antirazboi - supravietuirea in zorii secolului XXI, Editura Antet, Bucuresti, 2002.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Politica de securitate nationala a Romaniei.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
32 pagini
Imagini extrase:
32 imagini
Nr cuvinte:
12 571 cuvinte
Nr caractere:
68 726 caractere
Marime:
60.42KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Științe Politice
Tag-uri:
principii, politica, securitate
Predat:
la facultate
Materie:
Științe Politice
Profesorului:
Ioan Mircea Pascu
Sus!