Petrolul - Punte de legătură între Arabia Saudită și Statele Unite ale Americii

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

In conditiile economiei mondiale actuale, se dovedeste ca petrolul este resursa vitala pentru civilizatie O foarte mare parte din consumul mondial de energie este asigurat de aceast zacamant natural , petrolul dominand intreaga viata politica globala.

Concentrarea masiva a resurselor in zona Orientului Mijlociu si Apropiat , care detin aproximativ 60% din rezervele sigure de petrol existente , acorda statelor din aceasta parte a lumii un statut extrem de bine-cotat si o importanta strategica deosebita.

De-a lungul timpului s-a constatat ca ori de cate ori a intervenit o criza in lumea islamica , ea a luat forma unei crize globale , fapt ce evidentiaza clar importanta in plan strategic si geopolitic a acestui spatiu.

Este important de retinut ca petrolul constituie pentru statele musulmane o arma strategica.

De aceea vom evidentia in in cele ce urmeaza rolul pe care aceasta resursa energetica il joaca in stabilirea relatiilor dintre lumea islamica si restul lumii, mai exact intre Arabia Saudita si Statele Unite ale Americii.

Arabia Saudita - prezentare generala

"tara celor doua moschei sfinte",a fost locuita inca din mileniul I i.Hr. de triburi arabe care au intemeiat aici mici regate efemere. Este situata in Peninsula Arabica si a fost unificata pentru prima data intre 630 si 635 de Muhammad (Mahomed), intemeietorul islamului.

Regatul Arabiei Saudite are capitala la Riyadh este cea mai mare tara din Peninsula Araba si ocupa locul 14 in lume la acest capitol, avand o suprafata de 2.114.000 km- Are larga iesire la Golful Persic si la Marea Rosie, totodata invecinandu-se cu Iordania la nord, cu Irak la nord si nord-est, cu Kuweit, Qatar, Bahrain si Emiratele Arabe Unite la est, Oman la sud si sud-est si Yemen la sud.

in cea mai mare parte, relieful este reprezentat de un podis marginit de lanturi muntoase. Muntii sunt in general scunzi, avand inaltimi de aproximativ 1000 m, cu exceptia lantului din vest, paralel cu tarmul Marii Rosii, care are peste 2500 m. Podisul este in asamblu ondulat si ocupat de doua deserturi: Nefud, in nord, si Rub al Khali, in sud.

Populatia este de 26.417.599 (inclusiv 5.576.076 nenationali) locuitori inregistreaza unul dintre cele mai mari sporuri naturale din lume, de peste doua ori mai mare decat media mondiala. in ultimele doua decenii ale secolului XX, Arabia Saudita a avut o spectaculoasa crestere a populatiei: de la circa 8 milioane la aproape 20 de milioane de locuitori. Ponderea mare a tinerilor in totalul populatiei reprezinta o consecinta clara a sporului natural ridicat

Zonele cu o concentrare mare a populatiei sunt in jurul litoralului Marii Rosii, al Golfului Persic sau in apropierea acestora.

Arabia Saudita este un regat islamic , avand ca forma de guvernamant monarhie absoluta. Nu exista partide politice, regele detine intreaga putere executiva si legislativa , conducand in conformitate cu Sharia (legea sacra islamica), fiind totodata si autoritatea spirituala suprema (in calitate de protector al locurilor sfinte). in incercarea unei limitari a puterii regelui, in 1980 s-a infiintat un comitet pentru elaborarea unui ,,sistem de guvernare,, iar in 1992 s-a creat un Consiliu Consultativ, regele numeste si conduce un Consiliu de Ministri, care reprezinta instrumentul autoritatii regale in probleme executive si legislative.

Bibliografie:

1.Ilie, Anca Gabriela; Murzakova , Angela, Consideratii generale privind piata mondiala a petrolului, Editura ASE , 2003

2.Matei, Horia C.; Negut, Silviu , Statele lumii de la A la Z , Editura Meronia, Bucurevti, 2001

3.Dobrescu, Paul, Geopolitica, Editura Comunicare.ro, 2003, Bucuresti

4.http://www.adevarul.ro/articole/arabia-saudita-si-sua-cei-mai-mari-poluatori.html

5.http://www.ziua.net/news.php?data=2008-01-11&id=2520

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Petrolul - Punte de legatura intre Arabia Saudita si Statele Unite ale Americii.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
17 pagini
Imagini extrase:
17 imagini
Nr cuvinte:
4 653 cuvinte
Nr caractere:
24 202 caractere
Marime:
35.18KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Științe Politice
Tag-uri:
petrol, sua, resurse
Predat:
la facultate
Materie:
Științe Politice
Sus!