Studiu statistic privind impactul integrării în Alianța Nord-Atlantică asupra managementului resurselor din armată

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

1. Consideratii generale
2. Continut
3. Concluzii
4. Anexe
I. Consideratii generale
1. Scop
2. Cadru, context - descriere
3. Populatie
4. Timp
5. Spatiu
6. Metoda
7. Caracteristici
8. Aspecte problematice ale fenomenului studiat
II. Continut
1. PRELUCRAREA PRIMARA: Culegerea datelor/ Inregistrare
2. ELIMINAREA VALORILOR ABERANTE
3. GRUPARI SI CLASIFICARI
4. ANALIZA GRAFICA
5. AJUSTARI
6. ANALIZA INDICATORILOR
7. MARIMI RELATIVE SI MEDII
8. VARIATIE
9. ASIMETRIE SI BOLTIRE
10. CONCENTRARE SI DETERMINARE
11. ANALIZA CORELATIILOR SI REGRESIILOR
12. ESTIMARE, TESTARE SI VERIFICARI DE IPOTEZE STATISTICE
III. Concluzii

Extras din proiect:

Stiinta si practica deopotriva, managementul resurselor umane constituie astazi unul din domeniile cele mai fascinante si cu o incarcatura intelectuala, emotionala si sociala dintre cele mai ridicate ale activitatii umane.

Importanta domeniului gestiunii resurselor umane in Armata Romana a crescut in ultimul timp, fiind conditionata, in primul rand, de interesele actuale si de perspective ale organizatiei militare pentru dezvoltarea acestor resurse in diferite orizonturi de timp si in al doilea rand, de necesitatea compatibilitatiii acestuia cu cel al tarile membre NATO. Totodata, ,am ales aceasta tema deoarece fac parte din prima generatie de "studenti NATO" si ma intereseaza in mod direct schimbarile care au avut loc si pe care mi-am propus sa le identific.

Lucrarea abordeaza problematica managementului resurselor uamne, prin prisma teoriei din acest domeniu si a practicii din Armata Romaniei, manifestata cu precadere in perioada de pregatire in vederea integrarii in NATO cat si dupa ce integrarea a avut loc.

Deasemenea, lucrarea isi propune sa raspunda tematicii acesteia si anume a prezentarii specificitatii managementului resurselor umane intr.-un domeniu particular, respectiv cel militar.

Ipoteza de la care am pornit in cercetare este urmatoarea: performantele obtinute de studentii militari inainte de integrarea in NATO, difera de cele de dupa integrare ca raspuns la necesitatea adaptarii la standardele de pregatire impuse de Alianta Nord-Atlantica si in acelasi timp, am vrut sa vad daca ponderea modificarilor inainte de integrare a fost mai mare decat cea de dupa referindu-ma inclusiv la aparitia si disparitia unor categorii de personal, cresterea ponderii unora si a scaderii altora.

*** INTREBARI LA CARE ISI PROPUNE SA RASPUNDA PROIECTUL***

1. Avut integrarea in NATO vreun impact asupra managementului resurselor umane din armata?

2. A crescut numarul ofiterilor,subofiterilor,mac-i-lor in armata Romaniei dupa integrarea in NATO?

3. Ca urmare a integrarii noastre in NATO,s-a atins acel raport de 1/3(ofiteri/subofiteri) preconizat pentru anul 2007? S-a realizat pana in prezent aceasta structura piramidala? Daca nu, ce forma ar defini cel mai bine situatia actuala?

Raspuns: Reforma din armata a impus modernizarea sistemului de management al carierei militare. In acest scop, s-au adoptat programe coerente ce au vizat toate componentele managementului resurselor umane ale apararii, de la definirea posturilor, recrutarea si selectia personalului, pregatirea si evolutia in cariera a acestuia, evaluarea si motivarea pentru profesia militara pana la reconversia celor ce ies din sistem. Totodata, in domeniul posturilor a fost adoptat modelul de structurare a acestora pe grade militare de tip piramidal. Pe baza acestui model au fost elaborate principii si norme de definire a functiilor, utilizate la descrierea si structurarea posturilor pe corpuri de personal si grade militare, menite sa asigure: o ierarhie a gradelor militare descrescatoare, de jos in sus, de tip piramidal.

*(Intrebarea si-a primit raspunsul in urma unui studiu efectuat la nivelul garnizoanei Sibiu- am ales numai categoriile de ofiteri pentru ca mi s-au parut a fi cele mai reprezentative in cadrul unei asemenea intrebari; studiul poate continua si pe subofiteri, de exemplu).

4. Ce modificari s-au produs asupra infiintarilor/desfiintarilor structurilor militare, in cadrul procesului de integrare in Alianta Nord-Atlantica?

5. In care regiuni ale tarii au avut loc mai multe transformari?

6. Care este tendinta generala a acestor transformari? Vor avea loc mai multe desfiintari in anul 2006, decat in anii precedenti in care am efectuat studiul?

OBIECTIVE OPERATIONALE:

- Identificarea schimbarilor asupra structurilor militare din Romania

- Identificarea modificarilor produse in structura personalului militar inainte si dupa integrarea in Alianta.

2) CADRU

Prezentul studiu statistic vine in intampinarea clarificarii situatiei de dinainte de integrarea cat si dupa ce aceasta integrare a avut loc. Cadrul este format de personalul militar din Armata Romana.

3) POPULATIE

Universul populatiei cercetate este format din personalul militar roman.

4) TIMP

Prezentul studiu statistic are o perioada indelungata de studiu, perioada care cuprinde atat perioada dinaintea integrarii tarii noastre in NATO(inclusiv anul 1989) cat si perioada imediat urmatoare, aceasta extinzandu-se pana in anul 2005. Am decis sa aleg o perioada mai lunga de timp pentru a surprinde pe deplin schimbarile ce s-au produs datorita integrarii.

Studiul a fost realizat in perioada martie 2006 - iulie 2006.

5) SPATIU

Intinderea spatiala a prezentului studiu statistic se restrange in interiorul tarii noastre.

6) METODA

Pentru esantionarea populatiei am folosit metoda esantionarii stratificate. In acest caz am divizat populatia cercetata in subpopulatii denumite straturi , care dispun fiecare de caracteristici mai mult sau mai putin distincte.

Instrumentul de lucru folosit a fost chestionarul (vezi ANEXA 1), sursa informatiilor fiind deci una directa, precum si alte surse oficiale(internet, contacte directe cu persoane care lucreaza in domeniu).

7) CARACTERISTICI

Bibliografie:

- V. CORNESCU, I. MIHAILESCU, S. STANCIU, Managementul organizatiei, Bucuresti, Editura ALL BECK, 2003, p.3

- Petre BURLOIU, Managementul resurselor umane, Bucuresti, Editura Lumina Lex, Editia a III-a , 2001, p.41

- Lt. cdor. ing. Penica PUSCASU, Probleme actuale ale managementului resurselor umane in armata, Bucuresti, Editura Academiei Tehnice Militare, 2003, pp. 78-92

- Cdor. Victor BARBU, Strategii de management al resurselor umane in contextul integrarii Armatei Romaniei in NATO, in ,,Managementul resurselor umane in Armata Romaniei", anul II, nr. 12.

- Cdor. Victor BARBU, Restructurarea resurselor umane, in http://www.presamil/SMM/2004/03-04/

- Romania NATO. 1990-2002, Bucuresti, Editura AISM, 2002, pp. 54-59

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Studiu statistic privind impactul integrarii in Alianta Nord - Atlantica asupra managementului resurselor din armata.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2006
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
20 pagini
Imagini extrase:
20 imagini
Nr cuvinte:
10 096 cuvinte
Nr caractere:
151 753 caractere
Marime:
959.07KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Statistică
Tag-uri:
nato, impact, integrare, armata
Predat:
la facultate
Materie:
Statistică
Profesorului:
Vasile Carutasu
Sus!