Statistică

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Datele statistice culese prin observare caracterizeaza uni-tati individuale, respectiv, forma de manifestare cantitativa a fenomenelor economico-sociale. Pentru a desprinde care sunt regularitatile de producere a fenomenelor de acelasi tip, rela-tiile de interdependenta cu factorii care influenteaza, precum si parametrii care dimensioneaza fiecare etapa in parte, datele in-registrate se supun unor variate operatii de prelucrare.

Prelucrarea statistica se refera la operatii de sistematizare a datelor primare pe intreaga colectivitate si pe partile ei, calcu-lul indicatorilor absoluti si derivati, precum si prezentarea re-zultatelor obtinute.

Prelucrarea statistica in sens de sistematizare si generaliza-re a datelor statistice implica parcurgerea urmatoarelor etape:

a) centralizarea;

b) gruparea sau clasificarea datelor si calculul indicatorilor sta-tistici absoluti;

c) calculul indicatorilor derivati;

d) prezentarea rezultatelor prelucrarii sub forma de: serii, tabele si grafice.

Centralizarea datelor statistice consta in strangerea la un centru de prelucrare a tuturor formularelor si insumarea datelor fiecarei caracteristici aditive in parte, in scopul obtinerii indica-torilor totalizatori. Aceasta corespunde centralizarii simple .Centralizarea se poate face si pe grupe. Acest tip de centalizare presupune gruparea prealabila a datelor si are drept scop cu-noastera mai detaliata a fenomenului permitand analiza stuctu-rii colectivitatii. In desfasurarea centralizarii trebuie sa se res-pecte urmatoarele indicatii: sa fie precedata de controlul datelor culese; datele ce urmeaza sa se totalizeze; sa fie comparabile, a-dica sa se refere la aceeasi caracteristica inregistrata in conditii similare la toate unitatile colectivitatii si exprimata in acelesi unitatati de masura; grupele constituite in cadrul colectivitatii sa fie omogene .

Clasificarea si gruparea statistica sunt instrumente de baza in prelucrarea si analiza datelor. Structurarea colectivitatii in grupe omogene dupa variatia uneia sau a mai multor caracteris-tici de grupare se numeste grupare sau clasificare.

Gruparea statistica este cea mai semnificativa modalitate de sistematizare a datelor dupa o caracteristica numerica sau nominativa.Tehnica gruparii impune parcurgerea urmatoarelor etape:alegerea si folosirea caracteristicilor de grupare; alegerea numarului de grupe si stabilirea marimii intervalelor de grupare alegerea numarului de grupe si stabilirea marimii intervalelor de grupare; enumerarea problemelor de cunoastere care se rezolva prin metoda gruparilor.

Prin caracteristica de grupare se intelege acea insusire, ca-re sta la baza impartirii colectivitatii in grupe omogene .Dupa numarul caracteristicilor puse la baza gruparii se disting grupari simple , in care se foloseste o singura caracteristica de grupare si grupari combinate , care se fac dupa variatia a doua sau mai multor caracteristici de grupare.

Dupa continutul caracteristicilor, gruparile simple si com-binate pot fi: teritoriale , cronologice si atributive.

Alegerea numarului de grupe si stabilirea marimii interva-lelor de grupare se face corespunzator cu campul de imprastiere a valorilor caracteristicii si cu numarul unitatilor inregistrate.

Dupa marimea variatiei caracteristicii studiate , se disting grupari pe variante si grupari pe intervale de variatie.

Gruparile pe variante se folosesc cand numarul variante-lor este redus iar gruparile pe intervale se folosesc atunci cand numarul de unitati si amplitudinea variatiei caracteristicii sunt mari.

Intervalul de variatie este un grup omogen de variante des-partit de restul colectivitatii prin limita inferioara si cea superi-oara a grupei. Intervalele de grupare pot fi intervale egale si in-tervale neegale; intervale inchise si deschise; intervale cu varia-tie continua si intervale cu variatie discontinua sau discreta.

In vederea aplicarii metodelor de calcul si de interpretare statistica , rezultatele sistematizarii datelor se prezinta sub for-ma de: tabele serii si grafice.

Tabelele statistice constituie un ansamblu de judecati pre-zentat intr-o forma succinta in cuvinte si expresii numerice referitoare la fenomene si procese studiate.Ele se folosesc atat pentru prezentarea rezultatelor crcetarii, in cadrul analizei indi-catorilor absoluti si derivati cat si modalitatii de sistematizare a datelor in vederea calcularii indicatorilor derivati.Tabelele tre-buie sa respecte anumite conditii de continut (subiectul si predi-catul tabelului), cat si de forma (titlul general, titlurile interioa-re, reteaua si notele explicative).

Tabelele se clasifica in primul rand dupa etapa de cerceta-re statistica in care se intocmesc. Astfel in etapa observarii se intocmesc tabele descriptive sau enumerative folosite pentru inregistrarea datelor primare.Dupa felul cum este prelucrat su-biectul sau predicatul se disting :tabele simple, tabele pe grupe , tabele combinate cu dubla intrare , tabele de asociere etc.

Tabelele simple sunt acelea in care se reprezinta indicato-rii statistici ordonati dupa criteriile: cronologic, teritorial si organizatoric.

Tabelul pe grupe se foloseste cand se aplica gruparea simpla cu valori centralizate pentru frecventele corespunzatoare grupelor si pentru valorile caracteristicilor dependente de variatia caracteristicii principale de grupare.

Macheta unui tabel cronologic:

Variabila timp (ti) Valorile caracteristicii

0 1

T1 Y1

T2 Y2

. .

. .

. .

Tn Yn

Macheta unui tabel teritorial:

Unitati teritoriale Valorile caracteristicii

0 1

A Ya

B Yb

. .

. .

. .

N Yn

Macheta tabelului pe grupe:

Grupe de unitati dupa variatia caracteristicii(xi) Numarul unitatilor (ni) Valori Ui centralizate Zi

A 1 2 3

X1 N1 U1 Z1

X2 N2 U2 Z2

. . . .

A 1 2 3

. . . .

Xi Ni Ui Zi

. . . .

. . . .

. . . .

Xm Nm Um Zm

Total ?Ni ?Ui ?Zi

Tabelul combinat are subiectul prelucrat dupa variatia a cel putin doua caracteristici de grupare (Xi, Yj) si predicatul este format din valorile centralizate ale variabilelor dependente de factorii de grupare(Xi,Yj) si din frecventele

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Statistica.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
16 pagini
Imagini extrase:
16 imagini
Nr cuvinte:
1 681 cuvinte
Nr caractere:
13 408 caractere
Marime:
59.98KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Statistică
Tag-uri:
statistici, tabele
Predat:
Facultatea de Stiinte Economice si Administratie Publica , Universitatea "Stefan cel Mare" din Suceava
Materie:
Statistică
Profesorului:
Conf. Univ. Elisabeta Roşca
Sus!