Transmiterea de Date în Mediul Industrial

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

In domeniul productiv, in conditii de concurenta, se impune imbunatatirea permanenta a competitivitatii produselor, ceea ce presupune:

- asigurarea unei productii rapide, de buna calitate si ieftina;

- adaptare prompta a productiei la evolutia pietei.

Primul pas pentru imbunatatirea competitivitatii il constituie automatizarea procesului productiv, utilizarea calculatoarelor si pachetelor de programe software, in activitatiile administrative, financiare, contabile, de aprovizionare, desfacere, organizare si planificare a productiei, de cercetare si dezvoltare. In acest fel intr-o prima etapa se realizeaza "insule de automatizare", schimbul de date ramanand manual, ceea ce inseamna, erori, intarzieri. Al doilea pas consta in asigurarea unui schimb de date automat, integrarea "insulelor de automatizare", cunoscuta sub numele de CIM - Computer Integrated Manufacturing.

Din punct de vedere tehnic CIM implica:

- un sistem de comunicatie deschis care sa permita echipamentelor eterogene de prelucrare a datelor si control sa comunice intre ele;

- o arhitectura distribuita, deschisa, de prelucrare a datelor care sa asigure utilizatorului accesul transparent la informatia din sistem;

- implementarea unui set de pachete de programe software care sa asigure conducerea, controlul si planificarea productiei, sa sustina activitatea de proiectarea si manageriala, folosind datele mentionate mai sus.

Functiile sistemului informational integrat, CIM, din mediul industrial pot fi clasificate in acord cu modelul ierarhic prezentat in figura 1. Dupa cum se poate observa urmarind figura se disting doua necesitati de integrare: verticala si orizontala.

Figura 1. Modelul ierarhic al sistemului informational integrat - CIM

Integrarea verticala este necesara pentru a asigura un flux informational de sus in jos in activitatea de conducere a productiei si unul de jos in sus in activitatea de control si urmarire a procesului condus. Integrarea orizontala este necesara pentru a asigura un flux informational necesar operatiilor de la acelasi nivel.

Eficienta si performantele sistemului depind de caracteristicile sistemului de comunicatie. Avand in vedere ca distantele care trebuiesc acoperite in cadrul unui sistem informational integrat din mediul industrial sunt cel mult de ordinul a cativa kilometri, solutia care rezolva problema comunicatiei este cea oferita de utilizarea retelele locale LAN (Local Area Network).

Figura 2. Timpul de raspuns si debitul de date in cadrul modelului CIM

In figura 2 sunt prezentate timpul de raspuns si debitul de date in cadrul diferitelor nivele functionale ale modelului CIM. Dupa cum se poate observa, la nivelul PROCES (FIELD), debitul de date este scazut (biti) si timpul de raspuns mic (milisecunde), ajungand la Mbyte, respectiv ore, la nivelul COMPANIE. Avand in vedere diferentele de ordine de marime intre debitul de date, respectiv timpul de raspuns, la diferitele nivele functionale se impune o ierarhizare a retelelor de comunicatie de date in cadrul CIM. Pentru asigurarea comunicatiei intr-un sistem informational integrat este necesar sa se stabileasca un protocol, un set de reguli software si hardware care sa reglementeze schimbul de informatii. Protocolul dupa care se comunica in retea poate fi cuprins intr-un standard de firma, ceea ce constituie de cele mai multe ori o solutie particulara de rezolvare a problemelor de comunicatiei intr-o retea, sau intr-un standard international. Adoptarea unui standard de firma este o problema care implica un efort mult mai redus decat a unui standard international, motiv pentru care intr-o prima etapa au proliferat standardele de firma. Proliferarea solutiilor particulare privind comunicatia intre diferite calculatoare si echipamentele de automatizare are un cost care nu este de loc de neglijat dupa cum a demonstrat experinta a doua mari

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Transmiterea de Date in Mediul Industrial.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
35 pagini
Imagini extrase:
35 imagini
Nr cuvinte:
8 156 cuvinte
Nr caractere:
50 616 caractere
Marime:
240.13KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Rețele
Tag-uri:
date, software, transmitere
Predat:
la facultate
Materie:
Rețele
Profesorului:
Prof.Dr.Ing. Jurian Mariana
Sus!