Rețele de comunicații mobile

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Modul in care a fost conceput standardul GSM reprezinta un exemplu de implicare a unui numar mare de state europene [82] in conceperea si realizarea unui sistem complex de telecomunicatii. Dezvoltarea unor sisteme de radiotelefonie celulara a devenit posibila in 1979 cand la Conferinta mondiala a administratiei radio (WARC) s-au alocat domenii de frecventa pentru serviciul de telefonie celulara mobila.

Sistemul de telefonie celulara pan-european, cunoscut sub denumirea GSM (sistem global de telecomunicatii mobile - Global System for Mobile Communications), a inceput sa fie utilizat din anul 1991.GSM a permis realizarea unei capacitati de 5-10 ori mai mare fata de capacitatea retelor celulare analogice. Reteaua GSM este conceputa ca o retea inteligenta (IN - Intelligent Network)[16] [71]. Retelele de radiocomunicatii mobile numerice, din care face parte si GSM ca standard european, dispunand de o mare varietate de mesaje de semnalizare, simplifica si imbunatatesc functiile legate de mobilitate. Aceasta se realizeaza prin procedeele de localizare si inregistrare automata in retea.

Sistemul GSM are la baza standardele definite pentru servicii, interfete intre functii/subsisteme si arhitectura protocolului de Coferinta Europeana pentru Posta si Telecomunicatii CEPT (Conference Europeene des Postes et Telecommunications). Spre deosebire de alte retele celulare, care ofera numai standardele pentru interfata radio si interferentele cu alte retele, in cazul GSM, sunt definite toate interferentele. Specificatiile concrete ale sistemului sunt elaborate de Institutul European de standarde in Telecomunicatii, ETSI (European Telecommunications Standards Institute). Sistemul GSM este un sistem bidirectional si nu se limiteaza numai la asigurarea de servicii telefonice, de calitatea celor terestre, pentru echipamente portabile si mobile.

GSM extinde functia de mobilitate la nivelul abonatului, prin utilizarea modulului personal de identitate (SIM - Subscriber Identity Module). La introducerea SIM intr-un terminal, acesta este dedicat abonatului. La fiecare apel, folosind proceduri de control a autenticitatii, reteaua GSM verifica daca utilizatorul este un abonat autentic.

Un SIM pierdut nu poate fi folosit decat daca se cunoaste numarul de identificare (PIN) asociat acestuia. Astfel, se previne incarcarea prin frauda a notei de plata a unui abonat. Securitatea este sporita prin introducerea secretizarii comunicatiilor (fonie, fax sau date) la nivelul interfatei radio. Se exclude astfel posibilitatea interceptarii radio a unei comunicatii.

In concluzie, datorita tehnicii numerice folosite, este de asteptat integrarea pe scara larga a terminalelor GSM, ceea ce va conduce la reducerea dimensiunii, greutatii si a consumului.

Retele de comunicatii mobile

1. Introducere

- Sistemul de telefonie celulara pan-european, cunoscut sub denumirea GSM (sistem global de telecomunicatii mobile - Global System for Mobile Communications), a inceput sa fie utilizat din anul 1991.

- GSM a permis realizarea unei capacitati de 5-10 ori mai mare fata de capacitatea retelor celulare analogice.

- Acest spor s-a datorat mai multor mecanisme:

1. Inlocuirea transmiterii semnalului vocal prin modulatie de frecventa, cu transmiterea prin modulatie numerica. Transmiterea numerica este mult mai rezistenta la interferente si permite reducerea distantei relative de reutilizare a frecventelor, acceptand retele de reutilizare cu N=3 sau N=4.

2. Introducerea controlului puterii la emisie, a saltului de frecventa (FH) si a emisiei discontinue (DTX) care permit controlul interferentelor in retea.

3. Folosirea metodei de acces TDMA, implementata pe mai multe purtatoare radio, reduce timpul de transfer intre celule, prin implicarea terminalului mobil. Astfel, devine posibila utilizarea microcelulelor (celule cu raza sub 2km), care aduc o sporire suplimentara a capacitatii.

- Reteaua GSM este conceputa ca o retea inteligenta (IN - Intelligent Network)[16] [71]. Retelele de radiocomunicatii mobile numerice, din care face parte si GSM ca standard european, dispunand de o mare varietate de mesaje de semnalizare, simplifica si imbunatatesc functiile legate de mobilitate. Aceasta se realizeaza prin procedeele de localizare si inregistrare automata in retea.

- Sistemul GSM are la baza standardele definite pentru servicii, interfete intre functii/subsisteme si arhitectura protocolului de Coferinta Europeana pentru Posta si Telecomunicatii CEPT (Conference Europeene des Postes et Telecommunications). Spre deosebire de alte retele celulare, care ofera numai standardele pentru interfata radio si interferentele cu alte retele, in cazul GSM, sunt definite toate interferentele. Specificatiile concrete ale sistemului sunt elaborate de Institutul European de standarde in Telecomunicatii, ETSI (European Telecommunications Standards Institute).

- GSM este descris in 161 de recomandari care se intind pe mai bine de 6000 de pagini. Respectarea acestora garanteaza:

? - functionarea oricarui tip de echipament mobil in orice retea GSM;

? - interconectarea corecta a echipamentelor si programelor livrate de diferiti fabricanti.

Recomandarile sunt organizate in 12 sectiuni:

01 Generalitati;

02 Aspecte legate de servicii;

03 Aspecte legate de retea;

04 Interfata si protocolul MS-BS;

05 Nivelul fizic pe canalul radio;

06 Codarea semnalului vocal;

07 Adaptoare terminale pentru MS;

08 Interfata BS-MSC;

09 Interconectarea retelei;

10 Interconectarea serviciilor;

11 Caracteristicile tehnice ale echipamentelor si aprobarea tipurilor;

12 Operarea si intretinerea retelei.

1.1 Transmisiunile de fonie si de date

Sistemul GSM este un sistem bidirectional si nu se limiteaza numai la asigurarea de servicii telefonice, de calitatea celor terestre, pentru echipamente portabile si mobile.

Dintre alte numeroase facilitati se remarca:

- Inglobarea unor caracteristici ISDN cum ar fi:

Bibliografie:

1. N. Munteanu ,,Retele mobile de comunicatii,. Sistemul GSM, Ed All Educational S.A., Bucurest, 1997

2. S.V. Nicolaescu ,,Sistem de radiotelefonie mobila digitala celulara GSM",

Telecomunicatii, nr.1, 1993

3. Internet

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Retele de comunicatii mobile.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
30 pagini
Imagini extrase:
30 imagini
Nr cuvinte:
11 044 cuvinte
Nr caractere:
57 838 caractere
Marime:
207.46KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Rețele
Tag-uri:
retele de telefonie, unde, transmisii, sisteme
Predat:
la facultate
Materie:
Rețele
Profesorului:
Paraschiv Vasile
Sus!