Fericirea la adolescenți

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

La o simpla privire, putem constata ca toate notiunile care se intretesc pentru a da titlul si expresia sintetica ale prezentei lucrari fac referire la aspecte profunde umane: aceea de simti ce simte si celalalt, de a iubi si ferici pe altul si de a ne face iubiti prin grija ce-o purtam in suflete.

Studiile academice in diverse domenii precum filosofie, umanistica, arta, istorie si religie m-au determinat sa ma gandesc la intrebarile importante ale omenirii. Din ce in ce mai mult gandirea mea a inceput sa se concentreze asupra notiunii de "fercire". Pe masura ce imi puneam aceasi problema pe care v-am prezentat-o, si anume "Care este cel mai important lucru in viata?", "fericirea" era raspunsul cel mai frecvent.

Fericirea umana a aparut in repetate randuri drept cea mai de pret dintre toate cautarile omenesti. A reiesit ca este subiectul principal al gandirii psihologice, filosofice si teologice. De aceea, mi se pare ca studiul stiintific al fericirii ar trebui sa se afle printre cele mai importante subiecte carora sa-si dedice cariera un tanar cercetator psiholog. La urma urmei, ce alt plan mai indraznet ar putea exista decat acela de a intelege fericirea umana? Si ce alta realizare ar fi mai mare decat aceea de a gasi indicii stiintifice pentru obtinerea fericirii, daca acest lucru ar fi posibil?

Atunci cand mi-am ales fericirea ca obiect de studiu, am presupus ca exista deja o multime de date stiintifice in domeniu. S-ar putea crede ca psihologii au studiat intensiv un subiect asa de important precum fericirea. Dar, de fapt, lucrurile nu stateau deloc asa.

La inceput am fost destul de socata. O cercetare completa a literaturii a relevat faptul ca exista foarte putine studii in domeniu! Pe de alta parte, au fost scrise o multime de studii despre depresie si emotii negative, dar, in mod surprinzator, studiile despre fericire erau foarte putine.

Nu mi s-a parut corect! Probabil ca se pierduse ceva din vedere.Cel mai important lucru in viata? Subiectul principal al teoriilor filosofice si psihologice? Una dintre cele mai universale dorinte umane? Deloc supusa studiului? Din nefericire, era adevarat - fericirea nu fusese studiata mai deloc.

Odata cu cautarea informatiilor despre fericire, am descoperit ceea ce Raymond Dodge (unul dintre primii fondatori ai Asociatiei Psihologiei Americane) descoperise cu mai bine de jumatate de secol in urma:".ramane incontestabil faptul ca fericirea este un tel important al cautarilor umane, daca nu chiar cel mai important. In ciuda acestui fapt, fericirii nu i s-a acordat atentie din punct de vedere stiintific. Teoria vietii fericite ramane la nivelul la care au lasat-o filosofii greci"

M-a surprins atunci, la fel cum poate va surprinde pe dumneavoastra acum. La urma urmei, se pare ca suntem deja "sortiti fericirii pana la moarte". Peste tot in jur - in carti, in reviste cunoscute, in talk-show-ri televizate - veti gasi pe cineva vorbind despre fericire. Si aceasta preocupare constanta pentru fericire din media de azi nu reprezinta ceva ciudat in zilele noastre. De-a lungul istoriei, romancieri, filosofi, teologi, poeti, dramaturgi - si chiar psihologi au vorbit pe larg despre fericire. Este posibil ca toate aceste discutii sa fi fost pure speculatii? Nu se baza nici una pe cercetari? Din pacate, raspunsul este afirmativ.

Numai spre sfarsitul anilor '60 fericirea a incetat sa mai fie subiect de speculatii si s-a inceput cercetarea stiintifica a acesteia. Abia recent, psihologia a inceput sa se dedice studiului intelegerii naturii si cauzelor fericirii - o intelegere bazata nu pe conjunctura filosofica, ci, mai degraba, bazata pe rezultatele studiului stiintific si experimentelor. "Psihologia Fericirii" este relativ noua, din punct de vedere istoric. Atat de noua incat descoperirile legate de fericire urmeaza sa primeasca atentia psihologilor, cu atat mai putin atentia publicului general.

CAP. I

1.1. In cautarea fericirii

... Astfel de cuvinte rostea acum mai bine de 1000 de ani, filosoful, matematicianul si poetul Omar Khayyam. Si avea dreptate... Sau poate nu... Cine poate sti? Ani de-a randul, fericirea a reprezentat o problema de studiu a filozofiei. Si la ce concluzie s-a ajuns dupa atata amar de timp? Ce este fericirea?

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Fericirea la adolescenti.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
43 pagini
Imagini extrase:
43 imagini
Nr cuvinte:
16 117 cuvinte
Nr caractere:
79 908 caractere
Marime:
64.39KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Psihologie
Tag-uri:
adolescenti, psihologie, fericire
Predat:
la facultate
Materie:
Psihologie
Sus!