Analiza calității senzoriale a vinului

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

Introducere pag.3
Scurt istoric pag.4
Capitolul I. Caracterizarea generala a vinului pag.5
- Clasificarea generala a vinului pag.5
- Principalele etape ale procesului de obtinere a vinului pag.7
- Caracteristicile de calitate a vinului pag.9
- Avantaje si dezavantaje nutritionale pag.12
Capitolul II. Prezentarea pietei produsului pag.14
- Date statistice privind piata vinului in Romania pag.14
- Topul principalelor producatori de vin pag.19
Capitolul III. Etichetarea produsului pag.22
- Alegerea a doua marci de vin si prezentarea celor mai reprezentative date
despre acestea pag.22
- Prezentarea mentiunilor obligatorii si suplimentare de etichetare pag.23
- Analiza continutului informational al etichetelor celor 2 marci pag.24
- Prezentarea modalitatilor de declarare a valorii nutritive pag.25
Capitolul IV. Analiza elemetelor estetice ale ambalajelor pag.27
- Forma ambalajului si analiza cromaticii pag.27
- Analiza elementelor grafice pag.27
- Solutii de imbunatatire a aspectului estetic al ambalajelor pag.27
Capitolul V. Descrierea caracteristicilor senzoriale ale celor doua produse pag.28
Capitolul VI. Analiza senzoriala pe baza metodei punctajului a celor doua marci pag.29
Concluzii pag.33
Bibliografie pag.34

Extras din proiect:

Astazi, ne propunem sa descoperim drumul

ca un omagiu adus podgoriilor,

fara de care rolul strugurilor ar fi departe de noi. Natura a creat locuri speciale unde vita de vie se bucura din belsug de razele soarelui,

de ariditatea solului si de ploile razlete. Vita de vie este un

dar pretios, pe care oamenii au stiut din timpuri stravechi sa il pastreze si sa il ingrijeasca, punand in slujba lui suflet si pasiune. Trebuie insa retinut ca fiecare vin isi are viata sa, putand atinge varsta pe care si-o asigura cu desavarsire

prin caracteristici si arome bine alese.

Datorita unei alegeri bune a aromelor si un strop de intuitie,

vinurile se mentin in topul placerii. Ce e mai placut decat un pahar alaturat unui vin cu stil? Dragostea si pasiunea cu care este produs vinul se regasesc permanent in calitatea acestuia, cat si in caliatea oricarui degustator de a asocia cuvinte

senzatiilor date de un vin bun si nu numai

pentru ca "Oamenii destepti beau vinuri bune!"

Insa sa nu ne pieredem in detalii inutile Putem recunoaste vinul ce ni se potriveste doar dupa miros Insa degustarea face diferenta!

Prin degustare se intelege actul constient

prin care calitatea si caracterul vinului sunt evaluate sub amprenta amanuntului si urmareste incontestabil identificarea acestuia.

Pentru toate astea avem nevoie de dragoste pentru vin

Vinul a fost intotdeauna considerat o bautura deosebita. De aceea,

trebuie savurat pe indelete, nu ,,dat peste cap", astfel incat, progresiv, sa-i simtim nuantele gustative, consistenta, miresmele, si sa ne bucuram din plin de aceasta adevarata ,,impartasire" a vinului.

Sapaturile arheologice efectuate in Moldova au demonstrat ca populatia bastinasa a cultivat vita de vie inca din sec. VII-VI p. Ch. Pe atunci, pe tarmurile Marii Negre si Marii Azov, in deltele raurilor Nistru, Dunarea si Bugul de Sud au fost infiintate colonii grecesti care faceau comert cu populatia autohtona. Datorita conditiilor pedo-climaterice favorabile, vita de vie s-a raspandit pe larg peste hotarele coloniilor grecesti si a trecut la popoarele bastinase, mai intai la sciti si mai tarziu la geto-daci. Iar vinificatia a fost tot timpul alaturi de cultivarea vitei de vie si se perfectiona o data cu dezvoltarea societatii.

La inceputul secolului al II-lea, cand teritoriul Moldovei se afla in componenta Imperiului Roman, cultura vitei de vie a capatat o larga raspandire datorita sortimentului variat de struguri adus de la Roma. Dupa acea perioada de inflorire a vinificatiei, ramura viti-vinicola a Moldovei a cunoscut etape grele legate de invazia barbarilor in secolul al III-lea, apoi in perioada ocupatiei otomane.

Dupa 1817, viticultura si vinificatia au capatat o vasta dezvoltare si au cunoscut o perioada de inflorire. Este suficient sa mentionam ca in 1887 suprafata viilor in Basarabia a atins cifra de 140 000 ha, iar soiurile de baza erau in temei de origine franceza: Aligote, Cabernet-Sauvignon, Pinot franc, Pinot blanc, Pinot gris, Gamay freo, din care se preparau vinuri de calitate inalta. insa dupa raspandirea filoxerei, in 1875, orientarea viticulturii s-a schimbat radical si o dezvoltare larga au capatat soiurile de hibrizi (80% din toate suprafetele cu vii in 1937). Abia in anii 60- 70 ai secolului al XX-lea soiurile europene de calitate au ocupat locul cuvenit in viticultura Moldovei (85% din suprafata totala in 1990). Dar istoria viticulturii si vinificatiei este legata nu numai de cifrele suprafetelor de plantatii de vii, ci si de frumoase legende despre aparitia vinului si rolul lui in istoria diferitelor popoare, mai ales a grecilor si romanilor. Asadar, bauturile alcoolice sunt cunoscute inca din antichitate.

De o mare popularitate se bucura vinul. Multe legende si datini strabune sunt legate de originea lui. in mitologia antica protectorul viei si vinului era zeul Dionisos, numit si Bacus sau Bacchus. in acele timpuri se pretuia mult bautura imbatatoare din struguri, fiind considerata cel mai nobil si sfant dar ceresc. in cinstea bauturilor din struguri se compuneau si se cantau imnuri, iar omul ce gusta aceasta bautura era considerat prezicator: Dumnezeu vorbeste prin el.

La grecii antici intalnim diverse opinii despre vin. Locuitorii Spartei, bunaoara, socoteau vinul ca ceva degradant, altii, cu toate ca dispretuiau betia, organizau din cand in cand bacanale. Totodata, apar diferite versiuni despre originea plantei din care se obtine vinul. Conform uneia, Bacus, gasind un lastar mic de vita, a dorit sa-1 rasadeasca intr-un craniu de pasare, insa pe drum planta a inceput sa creasca atat de repede incat a trebuit sa gaseasca alta solutie. Atunci el 1-a sadit intr-un craniu de leu, apoi in unul de magar. Ajungand la Naxos, Bacus a transplantat vita in sol. Iata de ce oamenii, band vinul, la inceput canta ca pasarile, apoi se transforma in lei si, in cele din urma, in magari Dupa o alta datina, vita de vie este plantata de Noe si stropita de Satana cu sange de oaie, leu, maimuta si porc. De aceea, in functie de cantitatea consumata, omul poate lua aspectul acestor animale.

Vinul era cunoscut cu cateva milenii pana la Christos. El este mentionat in testamentul lui Veth, este cantat de Homer (secolul al VII-lea p. Ch.). Filozoful si medicul antic Hipocrate scria: ,,Vinul se adapteaza minunat in organismul uman, cu conditia ca el este folosit in cantitati admisibile atat pentru cei sanatosi, cat si pentru cei bolnavi- ,,In vino veritas- (Adevarul este in vin), spuneau romanii. Totusi, Claudiu Elian, istoric roman, scrie ca ,, in Roma se respecta cu strictete urmatorul obicei:

Bibliografie:

- Ziarul "Sapatamana Financiara";

- Revista de cultura generala "Arborele lumii", "Bauturile alcoolice", Enciclopedia Marshall Cavendish, 2001;

- Internet:

1. www.google.ro

2. www.yahoo.ro

3. www.vinul.ro

4. www.Cotnari.ro

5. www.DEALULHUSILOR.ro;

- Ziarul "Business Magazine";

- "Marfuri alimentare si securitatea consumatorului", Dumitru Dima,Editura Economica, 2006.

IMAGINI:

- Internet:

1. www.google.ro

2. www.yahoo.ro

3. www.vinul.ro

4. www.Cotnari.ro

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Analiza calitatii senzoriale a vinului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
34 pagini
Imagini extrase:
34 imagini
Nr cuvinte:
10 396 cuvinte
Nr caractere:
59 792 caractere
Marime:
3.08MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Merceologie
Tag-uri:
vinuri, analiza, mercologie
Predat:
la facultate
Materie:
Merceologie
Sus!