Alimentația nutritivă

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

Introducere 2
Capitolul I
Date generale despre alimentatie 4
1.1. Generalitati privind alimentatia 4
1.2. Alimentatia echilibrata 8
Capitolul II
Alimentatia nutritiva si valoarea nutritiva a alimentelor 15
2.1. Alimentatia nutritiva necesita neaparat o alimentatie sanatoasa - pentru o viata sanatoasa 15
2.2. Valoarea nutritiva a alimentelor 16
Concluzii

Extras din proiect:

Actualitatea temei Alimentatia este un proces voluntar si constient, si de aceea educabil. Aceasta depinde de o decizie libera a individului. De aceea, aderarea la obice-iurile alimentare mai sanatoase, pe baza alimentatiei nutritive reclama la o convingere profunda. Alimentatia este fara indoiala, obiceiul ce influenteaza cel mai mult sanatatea oamenilor. Nu degeaba obiceiul de a manca este cel care se repeta cel mai constant de-a lungul vietii noastre. Doctorul Oseler, renumitul medic canadian, spunea ca 90% dintre toate afectiunile,cu exceptia infectiilor si a accidentelor,sunt strans legate de alimentatie.

Pentru a trai omul are nevoie de putere, forta vitala, energie. Una din modalitatile de a dobandi energie pentru viata este alimentatia. Influenta alimentatiei asupra sanatatii noastre este foarte mare. Hrana pe care o ingeram constituie combustibilul care face sa functioneze masinaria atat de complexa a fiintei noastre. Asa cum nu este acelasi lucru daca unei masini construita sa mearga pe benzina i se pune motorina, la fel omului trebuie sa i se ofere un "combustibil" potrivit.

Alimentele pe care le consumam contin diverse substante nutritive, fiecare indepli-nind o anumita functie in organism. Unele construiesc si repara tesuturi - care sunt componentele organismelor noastre cum ar fi oasele, muschii, pielea, parul etc. Altele furnizeaza energie sau elimina toxinele care, daca nu ar fi eliminate ar fi un pericol pentru organism,deci este important sa consumam o varietate de alimente care impreuna sa contina cantitatea potrivita din fiecare substanta nutritiva. Daca un alimente este con-sumat in exces, iar altul nu este consumat indeajuns, unele functii ale corpului vor fi afectate, reflectandu-se in starea generala a sanatatii.

Toate elementele nutritive,grupate in cele sase categorii,sunt esentiale pentru viata. Datorita faptului ca nici un aliment nu le cuprinde pe toate,trebuie sa consumam alimen-te variate. Pregatirea hranei adica tocmai cum combinam si variem alimentele,e o stiinta in cel mai inalt sens al cuvantului iar servirea ei, modul in care ii putem face pe membrii familiei noastre sa beneficieze de ea,e o arta. Implicarea gospodinei in aceasta inseamna ani de viata si sanatate pentru familie, atat cantitativ cat si calitativ. Primul pas pe care trebuie sa-l facem este sa invatam ca alimentele contin aceste elemente nutritive si cum sa le includem in meniul zilnic in mod echilibrat.

In lucrarea de fata vor fi descrise succint si analizate concepte precum: alimentatia, alimentatia nutritiva, alimentatia sanatoasa, alimentatia rationala, alimentatia nutritiva si necesitatea stricta a unei alimentatii sanatoase - pentru o viata sanatoasa, conceptul de valoare nutritiva a produselor alimentare etc..

In decursul ultimilor ani problema alimentatiei nutritive, a unei alimentatii ratio-nale sanatoase constituie obiectul de studiu a multor cercetatori cum ar fi:Banu C.,Preda N.,,Costin G.M., Segal R., Dan V.,Gal A.M., Teodorescu, G.F., Lungu C., Mincu I., etc.

Dezvoltarea problemei promovate constituie scopul cercetarii noastre.

Continutul de baza al tezei: teza este alcatuita din introducere, doua capitole, concluzii si referinte bibliografice.

Capitolul I

Date generale despre alimentatie

1.1. Generalitati privind alimentatia

Alimentatia a jucat totdeauna un rol de prim ordin in viata omului (atat ca individ, cat si fiinta sociala). Calitatile si defectele acesteia influenteaza in mod hotarator starea de sanatate. Stiinta moderna a nutritiei nu face decat sa aprofundeze numeroasele fatete ale legaturii fundamentale dintre om si aliment. Metabolismul general al organismului -deci totalitatea reactiilor biochimice ii are ca drept punct de plecare alimentele ingerate

In compozitia alimentelor intra urmatoarele grupe de substante: proteinele , lipidele (grasimile), glucidele (hidratatii de carbon sau zaharurile), sarurile minerale, vitaminele si apa.Energia necesara functionarii organismului e furnizata doar de primele trei grupe; acestea constituie deci factorii nutritivi energogeni. In plus, aceste substante au si rol plastic, de refacere a tesuturilor uzate. In ceea ce priveste mineralele si vitaminele, ele indeplinesc mai ales functia de catalizatori ai proceselor biochimice,iar apa,dupa cum se stie, este mediul indispensabil de desfasurare a vietii celulare.

Proteinele sunt substante de o mare complexitate. Ele sunt suportul material al vietii; sunt cele mai raspandite substante organice in materia vie. In compozitia lor intra elementele: C, H, O, N, S, adesea P si uneori metal (Fe, Cu, Mg, Co).

In tubul digestiv proteinele sunt transformate, sub influenta diferitilor fermenti, in elementele din care sunt formate si care se numesc aminoacizi.De fapt ele sunt absorbite in intestin sub forma acestor aminoacizi, care contribuie direct la crestere si reparare. Aminoacizii sunt unitatile constructive de la baza unor molecule mai simple. In structu-ra corpului uman se gasesc 30 de astfel de aminoacizi, din care 8 sunt considerati esen-tiali, pentru ca nu pot fi sintetizati si trebuie sa fie obtinuti obligatoriu din alimente. Valoarea biologica a proteinelor alimentare este dictata de continutul lor de aminoacizi esentiali. Surplusul de proteine-ceea ce prisoseste organismului - se transforma in zaha-ride, care dau energia necesara organismului.

Proteinele sunt substante solide sau lichide vascoase,incolore in stare pura. Acestea pot fi clasificate dupa solubilitatea lor in apa in:

- proteine insolubile;

Bibliografie:

1. Banu C., Preda N., Produsele alimentare si inocuitatea lor, Editura Tehnica, Bucuresti, 1982.

2. Banu C., si colectiv, Aditivi si ingrediente pentru industria alimentara, Editura Tehnica, Bucuresti, 2000.

3. Composition of food (by Consumer and Foods Economics Institute), USDA, 1976-1981.

4. Costin G.M., Segal R., Alimente pentru nutritie speciala, Editura Academica, Bucuresti, 2001.

5. Dan V., Microbiologia alimentelor, Editura Alma, Galati, 2001.

6. Gal A.M., Teodorescu, G.F., Dictionar gastronomic, Editura Petcom, Sibiu, 2000.

7. Lungu C., Nutritie umana si toxicologia produselor alimentare, Editura EvriKa, Braila, 1999.

8. Mincu I., Segal B., Orientari actuale in nutritie, Editura Medicala, Bucuresti, 1989.

9. Segal B. si colectiv,Valoarea nutritiva a produselor agroalimentare, Editura Ceres, Bucuresti, 1983.

10. www.e-cursuri.ro

11. http://facultate.regielive.ro/

12. www.fao.org

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Alimentatia nutritiva.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
28 pagini
Imagini extrase:
28 imagini
Nr cuvinte:
8 137 cuvinte
Nr caractere:
43 825 caractere
Marime:
176.40KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Merceologie
Tag-uri:
Alimentatie, nutrienti
Predat:
la facultate
Materie:
Merceologie
Sus!