Dare de seama pe practică tehnologică la spitalul republican

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Pe parcursul practicii tehnolocice, 29.06.09-18.07.09, in cadrul spitalului Republican am studiat, analizat si cercetat functionarea unui spital modern, componentele sale, aparatura medicala veche si contemporana. Ca si orice sistem complex, spitalul este compus din mai multe sectii care sunt specializate la rindul lor pe o subsistema a medicnii. Astfel in cadrul Spitalului republican sunt mai multe sectii:

1.Sectia de urgente

2.Sectia de reanimare

3.Sectia de traumatologie

4.Sectia de morfopatolofie

5.Sectia Roentghenologica

6.Sectia de baroterapie

7.Sectia de fizioterapie

8.Sectia de operatie

9.Sectia de hemodializa

10. Sectia analiza

11. Oftalmologia

12. Laboratoarele

Fiecare sectie este echipata cu aparatura specifica, mai complexa sau nu. Astfel sectia de urgenta are in atrubutia sa un cabinet radiologic pentru apreciarea rapida a fracturilor, un laboarator cu aparate de analiza a singelui-automat si semiautomat. Dupa analizele primare care permit diagnosticare preventiva si generala a pacientului, acesta este transportat in unele din sectiile spitalului in dependenta de dignoza primara. Daca pacientul este in stare grava el este transportat in sectia de reanimare unde sunt aparate de mentinere artificila in viata atunci cind organele interne nu fac fata, sau pacientul a renuntat de buna voie la viata.Aceasta sectie este una din cele mai performante din Republica Moldova, fiecare aparat fiind conectat la un pult central de comanda care afisha datele despre pacienti la monitor, persona de serviciu luind in dependenta de date hotariri. Sectia de baroterapie trateaza bolile de piele, asfixia, pneumologia, tuberculoza prin plasarea bolnavului in camere ermetice sub presiune, unde este pompat oxigen si scoase celelalte gaze, astfel are loc imbogatirea actviva a singelui cu oxigen.

Sectia morfopatologica este una din componentele primordiale ale unui spital(pe linga laboratoare). Aceasta este sectia unde se constateaza cauzele mortii si se face un raport care este inminat rudelor sau specialistilor legali, care in caz de o disputa pot apela in judecata spitalul si medici in cauza. In aceasta sectie am studiat camerele de pastrare a trupurilor, metode de analiza a tesuturilor, precum si aparatele folosite pentru aceasta.

Sectia Roentghenologica contine arate de radiere a pacientilor cu raze X pentru a produce imaginea unui obiect pe o suprafata aflata de obicei sub obiectul respectiv. In sectie sun mai multe aparate de acest tip.

Sectia de fizioterapie foloseste mecanismele de actiune ale factorilor fizici, cum sunt masajul, exercitiul fizic, impachetarile, apa, lumina, caldura, electricitatea, si utilizarea acestora cu scop de tratare, recuperare si profilaxie in tratarea afectiunilor organismului uman. Contiene citeva specializari:

- -hidroterapia,

- -electroterapia,

- -kineziterapia

- -climatoterapia,

- -termoterapia,

- -fototerapia,

- -masajul,

- -balneoterapia.

Sectia hemodializa, unde se efectuiaza epurarea singelui cu ajutorul rinichilor artificiali, corectarea dezechilibrului electronic precum si restabilira pH-ului in caz de acidoza. Aparatul de hemodializa preia sange din organism printr-o anumita cale de acces vascular si dupa epurare, returneaza organismului sangele printr-o alta cale. Asadar aparatul de hemodializa este conectat la pacient prin intermediul unei cai de acces vascular. In Spitalul republican astfel de proceduri puteau trece citeva personae concomintent.

Oftolmologia se ocupa cu tratarea bolilor organului vederii, ceea ce include ochiul si structurile din jurul ochiului, cum ar fi pleoapele si sistemul lacrimar. Patologia cailor vizuale (nervul optic, caile vizuale centrale) si a cortexului vizual reprezinta un domeniu de granita intre neurologie si oftalmologie ("neurooftalmologie"). Aparatele oftalmologice cuprind de diagnosticare si mai puin de tratare.

Sectia de operatii una din cele mai importante sectii, unde se intreprind masuri radiacale de tratare a bolilor prin interventii chirurgicale. Medicina contemporana incearc sa fie cit mai putin invaziva, dar orcum ramin boli care nu pot fi tratate altfel decit prin chirurgie. In aceasta sectie am asistat la biopsia tesuturilor aflate sub metastaza finala, operatie la ochi, precum si operatie la laringe. Aparatele in fiecare sala sunt identice: aparat de ventilare artificiala a pulmonilor, monitoare de urmarire a ritmului cardiac, defribilator, monitoare etc.

Astfel am ajuns la concluzia ca medicina progresiva si contemporana, este imposibila fara de aparate perfomante si metode tehnice de investigatie. Unul din cele mai raspindite si importante aparate de investigare este electrocardiograful, utilizat pentru studierea ritmului cardiac.

GENEZA ELECTROCARDIOGRAM EI

La nivelul tesutului miocardic, excitatia este initiata intr-un punct si se propaga cu rapiditate de la o celula la alta. Limita dintre portiunea activata (devenita electronegativa) si cea neactivata (ramasa electropozitiva), are in spatiu forma unei suprafete, constituind suprafata limitanta. Aceasta se deplaseaza prin inima in sensul undei de excitatie, marimea si orientarea ei fiind intr-o permanenta schimbare. De-o parte si de alta a suprafetei limitante, exista un cimp electric pozitiv si unul negativ, luind deci nastere un dipol. El poate fi reprezentat printr-un vector, orientat din spre zona electronegativa in spre zona electropozitiva si avand o marime determinata de diferenta de potential intre cei doi poli ai dipolului.Exista vectori cardiaci care corespund dipolului unei fibre miocardice, numiti vectori elementari; vectorii instantanei reprezinta grafic situatia sumarii unor vectori elementari intr-un anumit moment, in cursul activitatii cardiace. Toti acesti vectori, se supun legilor matematice putand fi sumati, deplasati si masurati, prin proiectiile lor ortogonale pe anumite axe, numite derivatii sau conduceri. Daca se imagineaza ca in fiecare moment al activitatii cardiace, exista un alt vector instantaneu, cu o alta orientare in spatiu si cu o alta marime, ei pot fi adusi printr-o translatie intr-un punct comun, in care in mod conventional isi au originea toti vectorii cardiaci, numit centrul electric al inimii (0).

In aceasta situatie, in timpul unui ciclu cardiac, varfurile vectorilor instantanei se deplaseaza pe o curba inchisa, in forma de evantai, care incepe si se termina in punctul 0, numita vectocardiograma (VCG). Proiectia desfasurata a acestei curbe in functie de timp, pe o dreapta din corpul omenesc, corespunzatoare unei derivatii, reprezinta electrocardiograma (ECG) inregistrata in acea derivatie.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Dare de seama pe practica tehnologica la spitalul republican .doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
4 402 cuvinte
Nr caractere:
23 702 caractere
Marime:
421.58KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Medicină
Tag-uri:
tensiune, regulator, inima, tehnologie
Predat:
la facultate
Specializare:
Microelectroniă şi Dispozitive Semiconductoare
Materie:
Medicină
Profesorului:
Niculiţa Niculai
Sus!