Grecia în contextul Uniunii Europene

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Nume oficial: Republica Elena

Anul aderarii:1981

Forma de guvernamant: republica parlamentara

Situarea : in S Europei, in Peninsula Balcanica si o parte din insulele adiacente

Coordonate geografice: 39- 00- N 22- 00- E

Vecini : Albania, Macedonia, Bulgaria, Turcia, M.Egee, M.Mediterana, M.Ionica

Suprafata: 131957 km

Capitala: Atena

Limba oficiala: greaca

Religii: ortodoxism, islam

Populatia: 10.601.000 locuitori

Densitatea populatiei: 80,3 loc- km

Sarbatoarea nationala: 25 martie (aniversarea proclamarii independentei 1821)

Moneda: 1 Drahme = 100 Leptae (din 2001 Euro)

PIB: 149000 mil. $

PIB/locuitor: 13900 $

Orase principale: Salonic, Patras, Iraklion, Larissa.

Porturi principale: Eleusis, Pireu, Thessaloniki, Megara, Volos.

Aeroport principal: Atena

Este tara celor peste 2000 de insule aflata in sudul Peninsulei Balcanice. Limba oficiala este greaca moderna pentru care se foloseste alfabetul grec

Unitati administrativ-teritoriale

Grecia este formata din 13 provincii, care sunt impartite la randul lor in 51 de prefecturi (nomoi, singular - nomos):

Provincii

Attica

Grecia Centrala

Macedonia Centrala

Creta

Macedonia de Est si Tracia

Epirus

Insulele Ioniene

Egeea de Nord

Peloponezia

Egeea de Sud

Tesalia

Grecia de Vest

Macedonia de Vest

Pe langa acestea exista o regiune autonoma, Muntele Athos (Ayion Oros - Muntele Sfant), un stat monastic sub suveranitate greceasca.Nomoi sunt divizate in 147 eparhii (singular eparhia), care sunt impartite in 1.013 localitati: 130 localitati urbane (dimi) si 900 comunitati rurale (kinotites). inainte de 1999, existau 5.775 de autoritati locale: 361 demoi, 5.560 koinotites, impartite in 12817 localitati (oikosmoi)

Grecia este vestita pentru istoria ei,pentru zonele cu monumente reprezentatiive :Atena si imprejurimile: Cap Sunion cu templul lui Poseidon, insula Egina, Elefsis, Marathon; Peloponesul cu Epidaur, Olympia, Corint; insula Creta, Salonicul.

2.GEOGRAFIA GRECIEI

Grecia, cunoscuta oficial ca Republica Elena, este situata la granita sudestica a Europei. in nord se invecineaza cu Albania, cu Fosta Republica Iugoslava Macedonia, cu Bulgaria, iar la est cu Turcia. Are o suprafata de 131957 km- , constituita fiind dintr-o peninsula si peste 2000 de insule. Desi este o tara destul de mica, Grecia se mandreste cu o varietate uimitoare de peisaje - incepand cu legendarii munti Olimp, Pind si Parnas si continuand cu sute de kilometri de coasta. intr-adevar, datorita numarului mare de insule, Grecia are o linie de coasta deosebit de lunga (15021 km), cea mai lunga intre tarile Mediteranei.

Climatul este in general uscat, temperat, cu toate ca in zonele muntoase si de nord se inregistreaza ninsori. Macedonia de Nord si Epirul de Nord au un climat similar cu al Balcanilor, cu ierni geroase si veri toride si umede, pe cand Attica, insulele Ciclade, Dodecanezul, Creta si Peloponezul au un climat mult mai apropiat de cel mediteranean, cu veri uscate si caniculare si ierni blande.

Grecia a fost impartita conventional in mai multe zone geografice:

Attica (zona metropolitana ateniana)

Aproape jumatate din populatia tarii traieste in aceasta regiune (3.756.607 persoane, conform datelor provizorii ale recensamantului din 2001). Atena, capitala Greciei si principalul ei centru administrativ, este situata in Attica. Ministerele, Curtea Suprema de Justitie, sediile principale de banci, companiile de asigurari, o mare parte a industriei, ca si multe alte afaceri se concentreaza in aria capitalei. In plus, Atena atrage o multime de turisti din diverse parti ale lumii, care vin sa viziteze Acropola Atenei - simbol al orasului si al tarii - Muzeul National Arheologic, dar si alte zone de interes arheologic.

Grecia Centrala (exceptand regiunea Attica)

Delfi, cel mai cunoscut oracol al Antichitatii, se afla aici, in inima Greciei. Masivul Pind (cu altitudinea maxima de 2637 - Vf Smolikas) strabate Grecia Centrala.

Macedonia

Macedonia este cea mai extinsa dintre cele 10 regiuni ale tarii. Este marginita la sud de marea Egee si de Thessalia, la est de partea vestica a Traciei, la vest de Epir si la nord de Bulgaria, Albania si de Fosta Republica Iugoslava Macedonia. In Macedonia se afla si statul monastic autonom al Muntelui Athos, precum si Salonicul, vice-capitala nordica a

Greciei. Relieful este destul de variat, avand in vedere ca Macedonia de Vest si Macedonia de Est sunt in general muntoase, cu exceptia unor vai fertile. Macedonia centrala include campia Salonicului, a doua ca marime in Grecia.

Thessalia

Thessalia ocupa aria central-superioara a Greciei Continentale. Ea include si complexul insular al Sporadelor de Nord. Campia Thessaliei este inconjurata de cativa munti, dintre care cel mai cunoscut este Olimpul, cu varful cel mai inalt din Grecia (varful Mytikas, 2917m)

Bibliografie:

portalul EURES

www.wikipedia.org

site-ul eurostat

www.regielive.ro

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Grecia in contextul Uniunii Europene.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
52 pagini
Imagini extrase:
52 imagini
Nr cuvinte:
12 133 cuvinte
Nr caractere:
148 159 caractere
Marime:
211.20KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Marketing
Tag-uri:
Economie, europa, grecia
Predat:
Facultatea de Stiinte Economice
Materie:
Marketing
Sus!