Management public versus administrație publică

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

In prima jumatate a secolului al XX-lea Lorenz von Stein,Charles-Jean Bonnin si Alecsandre-Francois Vivien precum si Henry Fayol si Frederic Taylor au dezvoltat stiinta managementului si stiinta administratiei,studiile acestor profesori straini au determinat aparitia managementului public in cateva tari europene si in SUA.

Primele studii privind administratia publica isi au originea in Franta si in tarile germanice in secolul XVIII si dezvolta tendinte care apar la sfarsitul acestui secol si in urma carora a luat nastere stiinta administratiei publice.Daca la inceput se vorbea de asa numita stiinta a Politiei (Franta) si "stiintele camerale" (tarile germanice) autori precum Charles-Jean Bonnin (Franta) si Lorenz von Stein (Germania) au insistat asupra necesitatii studierii administratiei publice.

La origine studiul administratiei publice se baza pe patru piloni.Primul pilon este reprezentat de dreptul administrativ si a ramas intotdeauna autonom,caracterinzadu-se printr-un inalt grad de juridicizare.Cunoasterea dreptului administrative ofera stiintei administratiei posibilitatea unei mai bune intelegeri a institutiilor,o metoda pentru studierea competentelor.Cel de-al doilea pilon pleaca de la sociologul german Max Weber, ale carui principale studii aveau in vedere legitimitatea si rolul birocratieiSociologia a permis punerea in evidenta a urmatoarelor aspect: analiza comparata a administratiilor si stiinta comportamentului indivizilor ce constituie aceste organizatii.Cel de-al treilea pilon pleaca de la Taylor.Acesta a fost promotorul organizarii stiintifice a muncii, care urmarea specializarea si suprimarea gesturilor inutile prin intermediul studiilor, "timpilor si miscarilor".Acest curent a fost urmat de un studio mai gestionar si economic al administratiei, care a ajuns la managementul public.Ultimul pilon a fost inaugurat de catre Thomas Woodrow Wilson.Acesta sugera introducerea unor metode de administrare stiintifica in cadrul administratiei publice.Scopul sau era acela de a l;imita abuzurile patronatului, care erau percepute ca o frana in calea calitatii si eficientei. "Obiectivul studiului administratiei este de a elibera metodele executive din confuzia si caracterul costisitor al experimentului empiric si de a le stabili pe baza unor principia mai profunde".

Este evident ca administratia publica implica un numar complec de preocupari si functii.Administratia publica cunoaste diferite abordari teoretizate de specialisti precum David Rossenbloom, Firmin Laferriere, Frank Goodnow, Lawrence M. Mead, Martin Potucek ,Lance T. Loup, etc. Astfel,analizand diferitele studii ale administratiei publice putem identifica mai multe abordari: juridica, managerial, politica, sociologica.

Managementul public a aparut si s-a dezvoltat ca raspuns al modelului traditional al administratiei, promovat de Max Weber. In aproape 10 ani cercetarile specialistilor in domeniu s-au concretizat in lucrari scrise ce vorbesc despre rolul managementului public in institutiile publice din sistemul administrativ.

Personalitati precum Christopher Pollitt, Guy Peters, Edward Quade, David Rosenbloom si Owen Hughes considera ca "managementul public a aparut ca o necesitate si se dezvolta permanent ca unul dintre cele mai importante domenii ale stiintei managementului care,prin rezultatele sale,poate avea un impact direct asupra imbunatatirii modului de viata al cetatenilor dintr-o tara."

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Management public versus administratie publica.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2010
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 319 cuvinte
Nr caractere:
8 379 caractere
Marime:
21.04KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Management
Tag-uri:
administratie, organizare, responsabilitati
Predat:
Facultatea de Administratie si Management Public , Academia de Studii Economice din Bucuresti
Materie:
Management
An de studiu:
II
Profesorului:
Burcea Stefan
Sus!