Proiect rețele termice

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

II. Piese scrise
4
1. Memoriu justificativ
2. Note de calcul
2.1. Reglarea furnizarii caldurii
Graficul de reglare a furnizarii caldurii
2.2. Calculul necesarului de incalzire si preparare apa calda de consum
2.3. Calculul sarcinii termice a ansamblului rezidential si industrial
2.4. Stabilirea puterilor instalate pentru punctele termice ce deservesc unul sau mai multi consumatori rezidentiali
2.5. Calculul hidraulic
a. Pentru determinarea debitelor de agent termic
b. Pentru dimensionarea retelei
2.6. Calculul termo-mecanic
a. Calculul distantelor dintre reazamele fixe, a comepensatoarelor tip U si a compensatoarelor axiale cu presetupa
b. Calculul grosimii peretilor conductelor
c. Calculul distantelor dintre reazamele simplu mobile
d. Calculul fortelor in puncte fixe 5

Extras din proiect:

Obiectivul lucrarii este proiectarea unui sistem de alimentare cu caldura centralizata, bitubular inchis, ce utilizeaza ca agent termic apa fierbinte.

Un complex rezidential urmeaza a fi construit in vecinatatea unui complex industrial. Complexul indrustrial are o sarcina termica cunoscuta, acesta urmand a fi racordat la aceasi retea de termoficare ce alimenteaza si complexul residential.

Reteaua de transport a agentului termic va fi pozata aparent in dreptul zonei indrustriale si aparent in dreptul complexului rezidential.

Reteaua de distributie a complexului rezidential este alimentata din doua puncte de la retea. Din reteaua de distributie sunt alimentate punctele termice rezidentiale ce deservesc un grup de cladiri. Racordarea punctelor termice, in cazul de fata, este de tip racordare directa cu pompa de amestec, astfel realizandu-se si reglarea calitativa a furnizarii caldurii. Pe fiecare tronson ce alimenteaza punctele termice sunt prevazute pierderi de sarcina locale pentru disiparea excedentului de presiune rezultat din calculul presiunii celui mai dezavantajat consumator. Reglarea furnizarii caldurii este calitativa si, in vazul temperaturii exterioare de peste 60C, reglare prin intermitenta. Conductele ce realizeaza alimentarea punctelor termice sunt pozate ingropat, la minim 3 metrii fata de cladiri, preizolate cu poliuretan si cu un numar cat mai redus de traversari ale zonelor de circulatie. Preluarea dilatarilor provenite din diferenta de temperatura se realizeaza cu ajutorul compensatoarelor de tip presetupa si cu ajutorul compensatoarelor de tip U. Sarcina termica necesara pentru incalzire si pentru apa calda de consum se determina cu ajutorul metodei indicilor specifici pentru apartamentul mediu conventional. Cu ajutorul acestei sarcini rezultate se determina debitul ce trebuie vehiculat pentru asigurarea acestei sarcini. Pentru determinarea sarcinilor termice ale cartierelor M2..M9 se utilizeaza metoda densitatii termice constante.

Reteaua de distributie a complexului indrustrial este realizata aparent, din conducta izolata cu vata minerala. Racordarea este de tip racordare directa simpla. Compensarea dilatarilor se face cu ajutorul compensatoarelor axiale cu presetupa sau de tip U. Reglarea furnizarii caldurii este mixta, mai exact agentul termic va avea un debit variabil si o temperatura variabila. Pe fiecare tronson ce alimenteaza punctele termice sunt prevazute pierderi de sarcina locale pentru disiparea excedentului de presiune rezultat din calculul presiunii celui mai dezavantajat consumator. Sarcina termica a complexului industrial fiind cunoscuta, imediat se poate determina debitul necesar pentru incalzire si pentru preparare apa calda de consum.

Reglarea furnizarii caldurii va fi de tip calitativa si intermitenta pentru complexul residential si mixta in cazul consumatorilor industriali.

Determinarea presiunii necesare s-a realizat pronind de la o schema de calcul utilizand modelul conductelor lungi, aproximand pierderile de sarcina locale ca fiind circa 20-30% din pierderile de sarcina liniare pe tronsonul de calcul. Pe baza acestor pierderi de sarcini rezultate se traseaza graficul piezometric pentru consumatorul cel mai dezavantajat, iar presiunii totale i se adauga pierderea de sarcina din centrala electrica de cogenerare de 30-45 mCA.

In vederea protectiei instalatiei se determina nivelul inaltimii statice ce trebuie asigurat in orice moment. Acest nivel al inaltimii este dat de cladirea ce se afla la cota de nivel cea mai mare si nivelul de inaltime al cladirii respective plus 3..5 mCA.

Pe traseele conductelor sistemului de alimentare cu caldura sunt prevazute elementede preluare a fortelor de greutate, frecare, elastic etc. si a dilatarilor, precum compensatoarele de tip U sau axiale cu presetupa, reazame fixe si mobile.

Note de calcul

2.1. Reglarea furnizarii caldurii

Reglarea furnizarii caldurii este de tip calitativa si intermitenta pentru consumatorii rezidentiali si mixta pentru consumatorii industriali.

Reglarea intermitenta deriva din temperatura minima pentru prepararea apei calde de consum. In acest caz pragul limita este determinat din graficul

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Proiect retele termice.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
23 pagini
Imagini extrase:
23 imagini
Nr cuvinte:
2 664 cuvinte
Nr caractere:
25 104 caractere
Marime:
62.29KB (arhivat)
Publicat de:
Mugurel Bota
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Instalații
Tag-uri:
retele, caldura, instalatii
Predat:
Facultatea de Constructii Civile, Industriale si Agricole , Universitatea Tehnica de Constructii din Bucuresti
Specializare:
Constructii civile, industriale si agricole
Materie:
Instalații
An de studiu:
IV
Sus!