Preparatele cu sos

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Rolul si particularitatile activitatii de productie si servire a unei game variate de preparate culinare si bauturi, care se desfasoara in unitati publice de alimentatie in diferite sisteme si forme, se amplifica sau se diminueaza in stransa concordanta cu evolutia cererii si ofertei, cu nivelul optiunilor potiei si al posibilitatilor de satisfacere a acestora. La aceasta se adauga, cu un grad de influenta determinant, cuantumul valorilor turistice, al afluirii umane in propria tara sau intertari. Indiferent de conditiile economice, formele de proprietate si organizatorice de stat, privat, mixt (stat si privat), societati comerciale pe actiuni, regii autonome etc., activitatea de preparare si servire a hranei se caracterizeaza prin urmatoarele particularitati:

- creeaza noi valori, transformand materiile prime in preparate culinare si produse de cofetarie-patiserie, inghetata, sucuri racoritoare etc., care participa nemijlocit la hrana oamenilor:

- asigura continuarea procesului de productie prin transferarea unor bunuri din sfera de productie in sfera de consum, recuperandu-se sub forma baneasca cheltuielile de munca materializate in productia de preparate culinare ;

- realizeaza relatii economice cu alti agenti economici pentru procurarea de materii prime, utilaje, aparatura, ustensile de lucru, formarea si perfectionarea pregatirii profesionale a personalului, realizarea intregii baze tehnico-materiale. Concomitent dezvolta relatii si cu oamenii, pentru a le cunoaste nevoile de consum si a asigura servirea lor cu hrana necesara vietii;

- contribuie la progresul societatii prin cresterea de la o etapa la alta a productivitatii muncii, obtinuta ca urmare a utilizarii muncii mecanizate in procesul de productie si servire a preparatelor culinare si alte marfuri alimentare;

- stimuleaza obtinerea de economii de materii prime, materiale, energie si forta de munca si creeaza conditii pentru reducerea costurilor, prin pregatirea hranei in comun, in cantitati mai mari;

- ofera potiei posibilitatea de a servi hrana in mod organizat, cu preparate culinare realizate in bucatariile sau laboratoarele de cofetarie-patiserie, in conditii igienico-sanitare corespunzatoare;

- creeaza timp disponibil femeilor pentru a putea participa la viata politica, economica, culturala si sociala a tarii;

- asigura hrana diferentiata in functie de varsta, sex, efort fizic, gust sau stare a sanatatii;

- educa oamenii in sensul insusirii modului corect de alimentare, prin continutul preparatelor si al produselor oferite si prin structura meniurilor recomandate pe categorii de potie, dupa varsta, sex si efort fizic;

- organizeaza diferite manifestari culturale (programe) sustinute de orchestre si cantareti de muzica usoara sau pora, momente coregrafice, auditii muzicale si creeaza conditii de dans, contribuind la culturalizarea,, educarea si destinderea publicului consumator;

- in conditiile in care tara noastra este vizitata de numerosi straini, gradul de servire practicat in unitatile de alimentatie oglindeste nivelul de trai, obiceiurile, traditiile si civilizatia poporului nostru.

Prin meniu se intelege totalitatea preparatelor culinare si alte produse alimentare, inclusiv bauturile alcoolice si nealcoolice ce se servesc si se consuma de una sau mai multe persoane la o singura masa.

Meniurile pot fi de mai multe feluri:

a) dupa numarul de preparate si produse alimentare servite si consumate:

- meniuri simple cand se servesc si se consuma un numar redus de preparate culinare sau produse alimentare, de exemplu: un preparat lichid cald si o mancare;

- meniuri complete cand se servesc si se consuma un numar mai mare de preparate culinare sau produse alimentare, ca de exemplu: gustare, preparate lichide calde, preparate din peste, preparate pe baza de carne, cu garnitura si salata, dulce de bucatarie sau produse de cofetarie;

b) dupa felul mesei la care se serveste si se consuma:

- meniu pentru mic dejun (masa de dimineata);

- meniu pentru dejun (masa de pranz);

Bibliografie:

1. Dobrescu E., Stavrositu S. - " Tehnica servirii consumatorilor", cls. XI - XII EDP, 2003.

2. Ghinescu C., Veteanu C., Mihai S., Turcescu A. - " Servirea consumatorilor", Ed. CD PRESS, Bucuresti, 2006.

3. Mihai S. - "Alimentatie publica si turism" , Ed. Niculescu, 2004.

4. Stavrositu S. - "Ghid profesional in alimentatia publica" , Ed. Tehnica, Bucuresti.

5. Note de curs

6. Internet

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Preparatele cu sos.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
2 496 cuvinte
Nr caractere:
12 612 caractere
Marime:
15.67KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Proiect
Materie:
Industrie Alimentară
Tag-uri:
servire, preparate, prduse
Predat:
la liceu
Profil:
Servicii
Sus!