Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Masa de cartofi obtinuta de la recoltare contine resturi vegetale, sub forma de pamant sau sub forma de bulgari sau aderent la suprafata tuberculiilor si tuberculi vatamati, alterati si bolnavi. Dupa unele date, continutul general de pamant in cartofii proaspat recoltati destinati sortarii este de peste 10-20 % din masa de tuberculi si poate ajunge uneori la valori de 30-40 %.

Inainte de a fi utilizati in diferite scopuri: pentru depozitare, consum, industrializare, material de samanta, comercializare etc , cartofii recoltati cu masini sau combine sunt supusi unor operatii complexe de curatire, sortare, conditionare si ambalare.

Etape:

Prima prelucrare:

1.curatarea de resturi si continutul de pamant

2.sortarea si incarcarea cartofilor in mijloace de transport

3.transport si depozitare

A doua prelucrare:

1.sortarea pe fractii dupa dimensiuni

2.spalarea

3.uscarea

4.inlaturarea tuberculilor vatamati, alterati sau bolnavi

-ambalarea

Caracteristica prelucrarii in flux este ca inlatura munca manuala si se preteaza la automatizare. Cortofii se ambaleaza in pungi, saculeti ( saci ), sau se depoziteaza in vrac. A doua etapa se executa perioada de depozitare, in cadrul depozitelor.

In cadrul celor doua etape de prelucrare a cartofiilor, operatia cea mai importanta este sortarea pe fractii dupa dimensiuni a cartofilor, iar aceste fractii trebuie sa satisfaca cerintele standardelor in vigoare, sau si altor norme functie de destinatie. Procesul de sortare este influentat de proprietatile fizice si mecanice ale tubeculilor de cartofi.

2. PROPRIETATILE FIZICE SI MECANICE ALE CARTOFILOR

Principalele proprietati fizice si mecanice care determina intr-un anumit gradul de sortare si influenteaza operatii le de prelucrare ale cartofilor dupa recoltare sunt: dimensiunile geometrice liniare, forma geometrica, masa individuala, coeficientul de frecare, elasticitatea si rezistenta la ciocnire si la strivire.

Dimensiunile geometrice liniare:

Tuberculii de cartofi de forma regulata se caracterizeaza, de regula prin trei dimensiuni: l - lungimea ; b- latimea ; c - grosimea, care se masoara pe trei directii perpendiculare intre ele Valorile fiecareia din aceste trei dimensiuni depind de factorii enumerati mai sus si variaza in limite foarte largi ( lungimea intre 25 si 120 mm, latimea intre 22 si 100 mm, grosimea intre 17 si 80 mm )

Forma geometrica:

Tuberculii de cartofi au diferite forme geometrice, dintre care cele mai caracteristice sunt: sferica, alungita sau elipsoidala, turtita sau disc si forma neregulata. Aceste forme de pot stabili in functie de valorile a doi indici ( indicele lungimii si indicele grosimii) care reprezinta raportul celor doua dimensiuni la latimea tuberculului, astfel:

1.Forma sferica : l/b - 1 si c/b - 1;

2.Forma alungita : l/b - 1 si c/b - 1;

3.Forma turtita : l/b - 1 si c/b - 1;

4.Forma neregulata : l/b - 1 si c/b - 1;

Forma tuberculilor influenteaza procesul de sortare, intervenind la precizia obinerii fractiilor si la alegerea adecvata a tipului de organ de sortare.

Masa individuala :

Tuberculii individuali au mase ce variaza in limite largi, de regula in limitele 10-200 g Din cercetarile unui numar mare de soiuri privind existenta unei dependente intre masa tuberculilor si dimensiunile lor s-a stabilit ce exista o dependenta care se poate exprima sub forma cea mai generala, prin functia putere

- - -

M=Al = Bb = Cc

in care - ,- , - ,A, B, C, sunt coeficienti determinati experimentali pentru fiecare soi de cartofi prin metoda celor mai mici patrate.

Variatia masei tuberculilor in functie de grosime, pentru valori medii, dupa date experimentale, care sunt prezentate in figura de mai jos, unde se observa ca, fata de valorile medii ale masei si grosimii tuberculilor, sunt abateri ce corespund imprastierii dimensiunilor in raport cu valoarea medie.

Din existenta acestei dependente stranse intre greutatea tuberculilor si dimensiunile acestora rezulta urmatoarele concluzii:

1.se poate realiza o sortare a tuberculilor, dupa masa individuala, prin efectuarea unei sortari dupa dimensiuni;

2.daca cerintele de obtinere a fractiilor se refera la masa, atunci se poate stabili limitele oricareia din cele trei dimensiuni, dupa care sa se efectueze separarea pentru a rezulta fractiile impuse dupa masa folosind curbele din figura urmatoare.;

3.folosind curbele de dependenta din fig de mai jos se determina dimensiunea de lucru a orificiilor de sortare dupa dimensiuni, pentru obtinerea fractiilor cerute dupa masa ,prin citirea absciselor punctelor de intersectie cu una din curbele ( c,b, ), a orizontalelor duse prin punctele de pe ordonata, corespunzatoare limiteleor de masa a

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • UPPA.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
20 pagini
Imagini extrase:
20 imagini
Nr cuvinte:
2 930 cuvinte
Nr caractere:
17 530 caractere
Marime:
2.73MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Industria Alimentară
Tag-uri:
alimente, procedee, tehnici
Predat:
la facultate
Materie:
Industria Alimentară
Sus!