Principiile nutriției umane

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Ratia alimentara reprezinta cantitatea de alimente ce asigura necesarul de substante nutritive si de energie calorica a unui individ in 24 de ore. Acest necesar depinde de particularitatile individuale:varsta, sex, stare fiziologica, activitate fizica, conditii de mediu etc.

Modul in care diferite alimente contribuie la asigurarea nevoilor nutritive depinde de caracteristicile lor nutritionale, adica de continutul lor in nutrienti, de calitatile acestora, de rapotul dintre ele.

Metabolismul bazal este necesarul energetic pentru asigurarea functiilor vitale ale unui individ tanar, sanatos, calm, emotiv in stare de veghe la 20- C.

Enuntul temei:

Sa se analizeze structura propriei ratii din data de 6.03.2008 comparativ cu o ratie etalon calculata conform normativelor Romaniei cu urmatoarea structura:

Studente Studenti

E = 2500kcal E = 2700kcal

P= 84 g P= 88g

L= 84g L= 88g

G= 335g G= 372g

Studiul unei ratii alimentare se desfasoara in 2 etape:

Etapa A. Alcatuirea ratiei

In acest scop se procedeaza astfel:

a)Se stabileste categoria consumatorilor carora le este destinata ratia: varsta, sex, activitate;

b)Se stabileste nivelul energetic( in kcal) al ratiei in functie de tipul consumatorului;

c)Se stabileste numarul de prize alimentare( mic dejun, gustare, dejun, cina etc.)

d)Cu ajutorul tabelelor de alimente si preparate se aleg produsele pentru fiecare priza alimentara, se precizeaza calitatile si se introduc intr-un tabel de urmatoarea forma:

Tabel 1 Tabel cu factorii nutritivi continuti in alimente

AlimentCantitateaUMSubstante nutritive calorigene,gValoare energetica

(Preparat)P1L1G1kcal

Mic dejun

-sunca presata100g21,4838,945,48473,80

-ou50g14,012,00,6171

-paine40g30,2819,293,6

EMD=738,4

Dejun

-sarmalute1 portieg27,0036,0028,00544,00

-mamaliguta1 portieg8,001,7072,00344,00

-branzoaice1 portieg12,0010,0040,00302,00

ED=1190

Cina

-ochiuri simple1 portieg14,0020,001,10245,98

-paine40g30,2819,293,6

-iaurt150g5,252,557,3575

-mar100g0,280,4613,862

EC=476,58

TotalT= 108,01T= 122,21T= 206,73E= 2404,98

Ratia reala8484335E=2500

Facand suma kilocaloriilor si totalizand fiecare din factorii nutritivi continuti de alimentele ce compun ratia se afla nivelul energetic si continutul sau in proteine, lipide, glucide.

Etapa B. Analiza ratiei

Pentru a aprecia calitatea ratiei alcatuite se procedeaza la determinarea unor indici de calitate astfel:

a)Structura ratiei se stabileste prin compararea datelor ratiei reale cu cele ale unei ratii etalon. Datele obtinute se raporteaza procentual la valorile ratiei etalon si se reprezinta grafic.Variatiile in plus sau minus ilustreaza structura ratiei analizate.

Et1% din Et = 96,19%

P1% din P = 128,58%

L1% din L =145,48%

G1%din G = 61,71%

b)Deoarece intre substantele nutritive (P,L,G) exista sranse relatii, este necesar sa se stabileasca proportia dintre proteine, lipide, glucide.In acest scop, se raporteaza toate valorile obtinute la valoarea proteinelor.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Principiile nutritiei umane.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
5.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 012 cuvinte
Nr caractere:
7 411 caractere
Marime:
63.28KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Industria Alimentară
Tag-uri:
alimente, nutritie, vitamine
Predat:
Facultatea de Stiinta si Ingineria Alimentelor , Universitatea Dunarea de Jos din Galati
Specializare:
Ingineria Produselor Alimentare
Materie:
Industria Alimentară
Profesorului:
S.l.dr.ing. Elisei Alina
Sus!