Influența cuptorului cu microunde asupra alimentelor

Extras din proiect:

Energia microundelor a fost folosita in procesele industriale de foarte multi ani.

Chiar daca radiatiile infrarosii si microundele sunt tot de natura electromagnetica, ele se diferentiaza fundamental prin lungimea lor de unda din spectrul undelor electromagnetice. Radiatiile infrarosii au o lungime de unda situata intre 0,76 si 10 /mm, in timp ce microundele au lungimi de unda de ordinul centimetrilor.

Frecventa de utilizare a microundelor este, in general, limitata la domeniul 2,45 GHz, pentru a nu interfera cu frecventele folosite in telecomunicatii. In vid lungimea de unda corespunzatoare acestei frecvente este de 12,2 cm. In materiale aceasta lungime de unda se reduce cu un factor egal cu radacina patrata a constantei lor dielectrice. Pentru un produs alimentar lungimea de unda a microundelor va fi in jurul a 2 cm.

Exista unele diferente intre incalzirea cu microunde si alte modalitati de incalzire. Prin faptul ca microundele patrund in aliment inainte de a se transforma in caldura, ele permit atingerea rapida a temperaturii de incalzire a alimentelor solide de o anumita marime, de exemplu rosiile, pentru care alt mod de incalzire este limitat de transferul lent prin conductie de la suprafata catre centru.

In schimb, acest mod de incalzire nu permite formarea crustelor, pe de o parte deoarece suprafata are tendinta sa se raceasca (aceasta pentru ca nici peretii cuptorului si nici aerul din incinta nu se incalzesc), iar pe de alta parte, deoarece apa are tendinta sa migreze catre aceasta suprafata mai rece.

Principala problema pe care aceasta sursa de energie o ridica este eterogenitatea incalzirii. Pentru cuptoarele folosite in gospodarie s-au proiectat cavitati multi-modulare (pentru a evita predominanta undelor stationare), sau se folosesc dispozitive rotitoare pentru a obtine efectele dorite.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Influenta cuptorului cu microunde asupra alimentelor.ppt
Alte informații:
Tipuri fișiere:
ppt
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Marime:
78.80KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Industria Alimentară
Tag-uri:
alimente, radiatii, efecte, cuptor cu microunde
Predat:
la facultate
Materie:
Industria Alimentară
Sus!