O prosperă stațiune pentru sporturile de iarnă - Cavnic

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Cavnic este orasul minerilor eroi, situat pe valea cu acelasi nume, la auzul careia calatorul se opreste spre a face cunostiinta cu un peisaj montan de o rara frumusete. Orasul se situeaza in centrul judetului Maramures si este asezat pe o vale ingusta la poalele muntilor Gutai (1445m) si Mogosa (1249). Configuratia fizico-geografica aparte e determinata de terenul accidentat, prezentand mari diferente de nivel, oferind privitorului din oricare punct, o panorama extrem de variata, localitatea putand aspira la titlul de statiune turistica prin frumusetea peisajului montan.

Relieful este componenta cu cea mai mare importanta peisagistica si se constituie intr-o resursa de mare atractivitate. Principalele elemente care ar putea constitui puncte tari ale ofertei zonei Cavnic, date de trasaturile geomorfologice, sunt accesibilitatea datorata altitudinilor modeste, ce nu depasesc 1500 m (Varful Gutai, 1443 m), a frecventei ridicate a interfluviilor plane si pasurilor si inseuarilor domoale, dar si prezenta punctelor de belvedere ce ofera privelisti unice asupra orasului Cavnic, varfurilor Mogosa, Hija, Gutai, asupra Depresiunii Maramures si Lapus.

Un rol deosebit de important pentru dezvoltarea domeniului schiabil il au zonele cu energie de relief mai mare a pantelor ce pot fi amenajate ca partii de schi.

Elementele climatice cu implicatii directe in amenajarea domeniului schiabil trebuie abordate pe doua directii: ca resurse si ca factori restrictivi sau perturbatori. Stratul de zapada ce depaseste de multe ori 100 cm, temperaturile negative din timpul iernii, nebulozitatea mai scazuta sunt elemente cu rol de resursa in formarea ofertei turistice hibernale si favorizeaza desfasurarea optima a sporturilor de iarna. Bineinteles ca trebuie semnalati si acei factori restrictivi sau perturbatori care pot afecta buna desfasurare a activitatilor turistice, cum ar fi producerea cetii, viteza mare a vantului, nebulozitatea, care se pot produce in orice moment al unei zile sau nopti, al unei perioade de timp sau al unui sezon.

Activitatea turistica hibernala in Cavnic a inceput sa se dezvolte incepand cu anul 2002, cand a fost inaugurata prima partie de schi. Este vorba de partia din locul numit in toponimia locala ,,La Icoana", dupa care s-a botezat si partia, numindu-se ,,Partia Icoana". Dupa aproximativ 3 ani se deschide o alta partie, care de aceasta data, ofera un domeniu schiabil mai extins, cu grad de dificultate variat si o capacitate zilnica de primire mai mare decat a primei partii. Aceasta poarta numele ,,Partia Roata".

Astfel, domeniul schiabil al zonei Cavnic are ca punct de plecare kilometrul 84-700, este situat in extremitatea estica a depresiunii arcuite Cavnic, care se dezvolta de-a lungul raului Cavnic si are aspectul unui amfiteatru natural. Relieful este puternic fragmentat, insa mici platouri situate la diverse altitudini au primit destinatii turistice si au fost concesionate. Este un areal impadurit, fapt ce a determinat defrisarea unor suprafete destul de intinse pentru amenajarea partiilor

Sporturile de iarna cunosc un succes rapid si reprezinta o importanta motivatie turistica pentru intreaga zona, determinand si un flux investitional in cresterea numarului capacitatilor de cazare si de alimentatie publica. Segmentul tinta de turisti, care au ca principala motivatie practicarea sporturilor de iarna, sunt, in mare parte, oameni apartinatori mediului urban si care au o statut social mai ridicat si venituri mai mari. Zona Cavnic prezinta cateva caracteristici esentiale, in urma carora fluxul de turisti este unul foarte mare, mai cu seama in sezonul hibernal. Astfel, se distinge fata de alte zone cu potential turistic prin faptul ca, domeniul schiabil se regaseste pe drumul judetean DJ 109F, care permite accesul catre marea Depresiune a Maramuresului, o alternativa la drumul ce traverseaza Muntii Gutai, drum judetean pe care fluxul de tranzit este foarte crescut, acest fenomen provocand turismul de tranzit, forma de turism care genereaza innoptari, stationari in zona Cavnicului. O alta caracteristica prin care zona se distinge fata de altele este faptul ca se afla la distante foarte mici fata de principalele centre polarizatoare ale judetului Maramures (Baia Mare, Sighetu Marmatiei, Baia Sprie). O piata foarte importanta, cu un potential financiar ridicat, o reprezinta locuitorii din zona estica a Ungariei, care prefera domeniul schiabil al zonei Cavnic, dupa cele de la Mogosa si Suior.

Dezvoltarea zonei de schi Cavnic a demarat in anul 2002, cand in zona ,,La Icoana" s-a amenajat prima partie de schi din Cavnic. Astfel s-au concesionat suprafete de pamant pentru amenajari in scop turistic, turismul fiind atunci, dar si la ora actuala singurul fenomen ce poate reinvia orasul Cavnic.

Spatiul a fost amenajat prin construirea unei baze turistice de cazare, tip pensiune si a unei baze de alimentatie la baza partiei, care a fost si ea amenajata

Bibliografie:

www.superskicavnic.ro

www.cavnic.ro

www.turismcavnic.ro

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • O prospera statiune pentru sporturile de iarna - Cavnic.DOC
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 375 cuvinte
Nr caractere:
6 848 caractere
Marime:
83.79KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Master
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Geografie
Tag-uri:
statiune, cavnic, sporturi de iarna
Predat:
la master
Materie:
Geografie
Sus!