Culori tipografice

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

Cuprins 1
Argument 2
Capitolul I. Notiunea de culoare 3
I.1 Lumina monocromatica 3
I.2 Caracterizarea culorii luminii 4
I.3 Descompunerea spectrala 4
I.4 Caracterizarea culorii corpurilor 5
I.5 Perceptia culorii de catre ochi 5
I.5.1 Perceptia culorii luminii 5
I.6 Perceptia culorilor obiectelor 6
I.7 Reprezentarea culorilor 8
I.8 Temperatura de culoare 9
I.9 Reprezentarea culorilor obiectelor 9
I.10 Sinteza culorilor 10
I.10.1 Sinteza aditiva 10
I.11 Sinteza substractiva a culorilor 12
Capitolul II. Culorile tipografice 12
II.1 Sistemul de management al culorii - CMS ( color management system ) 15
II.2 Spatiul de culoare CMYK 18
II.2.1 Introducere 19
II.2.2 Modelul RGB 19
II.2.3.Modelul CMYK 20
II.2.4 Conversia RGB - CMYK 21
Bibliografie 23

Extras din proiect:

Fiinta umana este nascuta in lumina si pentru lumina. O lume fara lumina ar fi saraca, redusa si monotona. Prin lumina cunoastem realitatea, lucrurile capata sens si se diferentiaza, exista; fiecare lucru isi are culoarea lui. E greu sa ne imaginam o lume fara culoare si lumina.

Lucrarea de fata va cuprinde o scurta clasificare a tipurilor de culori folosite in tipografie.

Stiinta este un ansamblu de cunostinte abstracte si generale, fixate intr-un sistem coerent obtinut cu ajutorul unor metode adecvate si avand menirea de a explica, prevedea si controla un domeniu determinat al realitatii obiective.

Descoperirea si studierea legilor si teoremelor electromagnetismului in urma cu un secol si jumatate, au deschis o era noua civilizatiei omenesti.

Problema mecanizarii in procesul de productie a aparut odata cu primele mijloace tehnice (obiecte, materiale) care adoptau eforturile fizice ale omului la cerintele interventiei asupra proceselor in sensul minimizarii acestor eforturi. In aceasta etapa omul este nemijlocit legat de procesul de productie, iar interventiile sale fizice si intelectuale sunt absolut necesare producerii de bunuri materiale. Conceptul de mecanizare a cunoscut o continua evolutie in stransa corelatie cu evolutia proceselor de productie si cu evolutia tehnologica.

Utilizarea unor manipulatoare, sisteme complexe de alimentare si transport, scule si materiale in procesul de productie, in cadrul unor fluxuri tehnologice bine definite reprezentand etapa importanta in asigurarea productiei de bunuri materiale si in acelasi timp cerinta primara in vederea trecerii la etapa automatizarii.

Prin automatizarea proceselor de productie se urmareste asigurarea tuturor conditiilor de desfasurare a acestora fara interventia nemijlocita a operatorului uman. Aceasta etapa presupune crearea a acelor mijloace tehnice capabile sa asigure evolutia proceselor intr-un sens prestabilit asigurandu-se productia de bunuri materiale la parametrii doriti.

Etapa automatizarii presupune existenta proceselor de productie astfel concepute incat sa permita implementarea mijloacelor de automatizare capabile sa intervina intr-un sens dorit asupra proceselor, asigurand conditiile de evolutie a acestora in deplina concordanta cu performantele optime.

Lucrarea de fata realizata la sfarsitul perioadei de perfectionare profesionala in cadrul liceului, consider ca se incadreaza in contextul celor afirmate mai sus.

Capitolul I. Notiunea de culoare

Numim culoare perceptia de catre ochi a uneia sau a mai multor frecvente (sau lungimi de unda) de lumina. In cazul oamenilor aceasta perceptie provine din abilitatea ochiului de a distinge cateva (de obicei trei) analize filtrate diferite ale aceleiasi imagini. Perceptia culorii este influentata de biologie (unii oameni se nasc vazand culorile diferit, altii nu le percep deloc, vezi daltonism), de evolutia aceluiasi observator, sau de culorile aflate in imediata apropiere a celei percepute (aceasta fiind explicatia multor iluzii optice).

Culoarea, notiune perceptiva, nu trebuie confundata cu lungimea de unda, notiune fizica. Ochiul uman este incapabil sa distinga intre galbenul monocromatic (o singura lungime de unda) si o compozitie de verde si rosu. Aceasta iluzie optica permite afisarea culorii galbene pe ecranul monitorului, si, in general, sineza tricroma.

Stiinta culorii, denumita si cromatica, include percepera culorii de catre ochiul uman, originea culorii in diversele materiale, teoria culorii in arta si aspectele fizice ale culorii in spectrul electromagnetic.

I.1 Lumina monocromatica

Lumina monocromatica este o radiatie electromagnetica perfect sinusoidala. Lumina monocromatica (ideala) se caracterizeaza prin puterea P transportata si prin frecventa f a oscilatiei. Alternativ, in loc de frecventa, se utilizeaza lungime de unda , unde c este viteza luminii in vid. Lumina monocromatica este vizibila pentru ochiul uman numai daca lungimea de unda se incadreaza intre aproximativ 380-400 nm si 700-760 nm (sau, echivalent, frecventa ei este intre aproximativ 750 THz si 430 THz).

I.2 Caracterizarea culorii luminii

Lumina produsa de o sursa luminoasa este, in general, un amestec (o suma) de radiatii electromagnetice de diferite lungimi de unda si intensitati, adica, echivalent, o suprapunere de radiatii monocromatice. O caracterizare completa a luminii se poate face doar prin exprimarea puterii radiate pe fiecare lungime de unda (sau, echivalent, pe fiecare frecventa). Aceasta caracterizare este data de o functie de distributie spectrala a puterii (engl. Spectral Power Distribution -- SPD).

Bibliografie:

1. Rafael C. Gonzalez, Richard E. Woods, Digital Image Processing. Addison-Wesley Publishing Company, 1993,

2. http://www.poynton.com/notes/colour_and_gamma/ColorFAQ.html

3. http://color.org/faqs.xalter

4. http://apasaenter.ro/design/cmyk-sau-rgb/

5. http://www.studio-art.ro/modele_culoare_rgb_cmyk.php

6. http://ro.wikipedia.org/wiki/CMYK

7. http://en.wikipedia.org/wiki/RGB_color_space

8. http://en.wikipedia.org/wiki/HSV_color_space

9. http://ilab.usc.edu/wiki/index.php/HSV_And_H2SV_Color_Space - conversia

intre spatiile RGB, HSV, HSL

10. http://www.cs.rit.edu/~ncs/color/a_spaces.html applet pentru diferite standarde

de culoare

11. http://en.wikipedia.org/wiki/YUV

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Culori tipografice.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
23 pagini
Imagini extrase:
23 imagini
Nr cuvinte:
5 525 cuvinte
Nr caractere:
30 342 caractere
Marime:
911.66KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Fizică
Tag-uri:
lumina, lungime de unda, optica
Predat:
la facultate
Materie:
Fizică
Profesorului:
Herta Steluta
Sus!