Sistemul de pensiii din Republica Moldova

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

CAPITOLUL I. ASIGURAREA SOCIALA IN REPUBLICA MOLDOVA-PREZENTARE GENERALA
1.1. Caracteristica generala a asigurarilor sociale 3
1.2. Istoricul asigurarilor sociale din RM 3
1.3. Situatia actuala a sistemului de pensii in Republica Moldova 4
CAPITOLUL II. CATEGORIILE PRINCIPALE DE PENSII SI PARTICULARITATILE ACESTORA
2.1. Legislatia nationala in domeniul asigurarilor sociale 6
2.2. Asigurarea cu pensii din bugetul asigurarilor sociale de stat 6
2.2.1. Pensia pentru limita de virsta 6
2.2.2. Pensia de invaliditate 13
2.2.3. Pensia de urmas 15
BIBLIOGRAFIE 17

Extras din proiect:

1.1. Caracteristica generala a asigurarilor sociale

Asigurarea sociala reprezinta un sistem de sprijin banesc, cu caracter contributoriu, rezultat in urma functionarii mecanismului distinct de transfer financiar realizat de catre stat prin intermediul procesului de redistribuire.

Asigurarile sociale se fundamenteaza in majoritatea cazurilor pe ideea de risc, astfel, prin constructia sa, sistemul de asigurari sociale genereaza sentimental si starea de solidaritate intre toti participantii la risc.Principiul de functionare a sistemului dat consta in aceea ca toti membrii societatii expusi la risc contribuie din punct de vedere banesc la formarea fondului de asigurari sociale, dar beneficiaza numai cei aflati efectiv la nevoie.

Dupa nivelul de realizare, sistemul de asigurari sociale se clasifica in:

a) sistemul de asigurari sociale de stat, de regula obligatoriu, stabilit prin lege si garantat de bugetul de stat (asigurarea pentru pensie, somaj, risc de accidente - in unele ramuri ale economiei);

b)sistemul de asigurari sociale private, care cuprinde asigurarile absolut voluntare.

Asigurarile sociale de stat sunt garantate de conditiile legislatiei in vigoare si se exercita prin intermediul sistemului public de asigurari sociale. Veniturile si rezultatele financiare ale sistemului public de asigurari sociale sunt cuprinse in cadrul bugetului asigurarilor sociale de stat, care face parte din bugetul public national si este independent de bugetul de stat.

1.2. Istoricul asigurarilor sociale din RM

In Republica Moldova, primele forme ale asigurarilor sociale au luat fiinta catre sfarsitul secolului al XlX-lea si inceputul secolului al XX-lea, din initiativa lucratorilor din fabrici.

Desi in trecut in Republica Moldova aceste asigurari au cunoscut o oarecare dezvoltare, totusi, formele concrete de ocrotire a cetatenilor si a familiilor lor n-au putut satisface pe deplin cerintele de viata ale acestora.

Sistemul de asigurare din Republica Moldova a cunoscut in evolutia sa trei etape semnificative:

Etapa intai - pana la adoptarea, in ianuarie 1991, a legii nationale privind pensiile.

Sistemul sovietic de pensii era bazat pe conceptul "asigurare fara contributii". Resursele financiare necesare erau obtinute exclusiv din platile efectuate de intreprinderi in buget, in cazul unui asemenea sistem, se pierde una dintre principalele caracteristici, si anume - legatura dintre responsabilitatea personala (exprimata prin contributii) si dreptul de a obtine beneficii si pensii.

Etapa a doua - pana la reforma sistemului de pensii care a fost initiata la l ianuarie 1999. In aceasta perioada, marimea pensiei depindea de salariul mediu lunar, stagiul de munca, precum si de unele conditii secundare. Marimea de baza a pensiei constituia 55% din salariul mediu lunar, plus cate 1% pentru fiecare an de munca care depasea 25 de ani pentru barbati si 20 de ani pentru femei. Participantii la razboi, donatorii si alte categorii de persoane aveau dreptul la compensatii suplimentare la pensia de varsta.

Etapa a treia a fost marcata de intrarea in vigoare a Legii privind sistemul public de asigurari sociale din 1999. Conform acestei legi, numarul de beneficiari urma sa fie redus, pentru a directiona eforturile asupra celor mai nevoiasi pensionari. Astfel, legea prevedea ca pana in 2008 varsta de iesire la pensie sa creasca treptat pana la 65 de ani pentru barbati si 60 de ani pentru femei.

Catre acelasi an (2008) se planifica realizarea cresterii stagiului minim de lucru pe care asiguratul trebuie sa-l acumuleze. Perioada pentru care va corespunde dreptul de a obtine pensie va creste pana la 35 de ani (aceeasi atat pentru barbati, cat si pentru femei).

Schimbari semnificative s-au produs si in interiorul sistemului de asigurari sociale. Astfel, in conformitate cu Hotararea Guvernului nr. 739 din 25 iulie 2000, Fondul Social a fost reorganizat in Casa Nationala de Asigurari Sociale, care si-a inceput activitatea in 2001 si este responsabila de acumularea si repartizarea resurselor provenite din plata contributiilor la Fondul Social. Legea prevede si extinderea listei de venituri din care Casa Nationala obtine contributii obligatorii.

1.3. Situatia actuala a sistemului de pensii in Republica Moldova

Sistemul de pensii din Moldova este organizat in baza mecanismului ,,Pay-as-You- Go" (atunci cand contributiile de la actualii angajati si angajatori platesc pensiile actualilor pensionari). Diminuarea ratei de angajare, emigratia si imbatranirea populatiei au afectat semnificativ sistemul de pensii in ultimele doua decenii. Mai putin de 40% din populatia de

Bibliografie:

1. http://mpsfc.gov.md/md/hotariri/

2. http://cnas.md/lib.php?l=ro&idc=417&

3. Legea nr.156-XIV privind pensiile de asigurari sociale de stat

4. Legea nr.756-XIV asigurarii pentru accidente de munca si boli profesionale

5. Legea nr. 289-XV privind indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca si alte prestatii de asigurari sociale

6. Legea nr.489-XIV privind sistemul public de asigurari sociale

7. mpsfc.gov.md/file/strategii/pensii_ro.pdf

8. http://www.md.undp.org/content/moldova/ro/home/library/mdg/post2015/

9. http://lopotenco.blog.com/files/2011/09/Tema-12.doc

10. http://statbank.statistica.md/pxweb/database/RO/09%20PRO/09%20PRO.asp

11. http://www.statistica.md/pageview.php?l=ro&idc=350&nod=1&#idc=457&

12. http://cnas.md/lib.php?l=ro&idc=417&

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sistemul de pensiii din Republica Moldova.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2015
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
18 pagini
Imagini extrase:
18 imagini
Nr cuvinte:
4 072 cuvinte
Nr caractere:
21 319 caractere
Marime:
64.65KB (arhivat)
Publicat de:
Axinte şerban
Nivel studiu:
Master
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Finanțe
Tag-uri:
pensii, Economie, finante
Predat:
Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor , Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi
Materie:
Finanțe
Profesorului:
Irina Bilan
Nota primită:
Nota 9
Sus!