Modalități de calcul a tratelor de leasing

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Piata leasingului nu poate exista fara prezenta celor doi "actori":

compania de leasing si utilizatorul. Pentru ca acestia sa fie prezenti trebuie sa fie profitabil pentru finantatori respectiv mai tentant decat celelalte surse de finantare a achizitei de bunuri pentru utilizatori. In acest capitol prezentam o metodologie posibila de stabilire a strategiei de finantare a operatiunilor de leasing de catre companiile de leasing.

1. Elementele componente ale ratelor de leasing

Ocompanie de leasing este o institutie financiara care, spre deosebire de bancile comerciale (care acorda credite si le recupereaza prin intermediul ratelor de credit), ofera clientilor bunurile pe care le solicita urmand ca valoarea acestor bunuri sa fie recuperata prin intermediul ratelor de leasing. Atat ratele creditelor acordate cat si ratele de leasing cuprind o parte din creditul (principalul, respectiv valoarea bunului) care trebuie recuperat precum si o dobanda care reprezinta castigul bancii respectiv aI companiei de leasing pentru plasamentul realizat. Prin urmare, compania de leasing in loc sa acorde credite clientilor, le finanteaza direct achizitia bunurilor dorite. Orice finantare a unui bun solicitat de clienti, atat pentru compania de leasing cat si pentru client trebuie sa reprezinte o afacere. Pentru finantator aceasta afacere va asigura conditiile recuperarii integrale a sumelor avansate pentru achizitia bunului, intretinerea acestuia pe perioada locatiei, derularea operatiunii, acoperirea riscurilor de degradare fizica a bunurilor sau de intrare in incapacitate de plata a clientilor, a taxelor si impozitelor platite precum si un profit. Marimea ratei profitului ar trebui sa depaseasca cel putin rata dobanzii bancare daca aceasta este mai mare decat rata infiatiei sau a devalorizarii monedei nationale. Daca cuantificarea ratelor se face in valuta forte, atunci nu se va lua in considerare rata devalorizarii monedei nationale. Acest nivel minim de profit este argumentat de faptul ca finantatorul este mai motivat sa-si p1aseze resursele financiare in depozite bancare sau titiuri financiare cu grad de risc scazut si randament ridicat - devenind astfel un investitor pasiv - decat sa finanteze operatiuni de leasing care presupun un efort suplimentar si un grad de risc ridicat. Daca sursele de finantare utilizate de finantator sunt imprumutate, atunci ratele de leasing vor include pe langa dobanda datorata de finantator celui care 1-a imprumutat si un profit al carui cuantum nu va respecta conditiile formulate mai sus deoarece acesta nu-si imobilizeaza propriile resurse ci face ,,afaceri cu banii altuia".

Cuantumul ratelor de leasing reprezinta ,,nodul gordian" al oricarei afaceri derulate in sistemul leasing deoarece, asa cum s-a prezentat mai sus, pentru compania de leasing recuperare plasamentului realizat in bunul inchiriat se realizeaza prin intermediul ratelor de leasing si a valorii reziduale (la leasingul financiar) in timp ce pentru societatea beneficiara reprezinta o cheltuiala lunara pe care trebuie sa o acopere din profitul rezultat din exploatarea bunului.

In cazul in care compania de leasing isi plaseaza propriile resure financiare, atunci profitul va trebui sa includa si un procent de risc peste dobanda bancara deoarece afacerea presupune riscuri mai mari decat un plasament bancar. Marimea acestui coeficient depinde de domeniul in care va fi exploatat bunul, de natura bunului, starea pietei secundare a bunului respectiv, bonitatea clicntului s.a. Factorul principal care determina in final marimea profitului intr-o economie cu o concurenta stabila pe piata leasingului il reprezinta nivelul profiturilor societailor concurente fata de care oferta trebuie sa fie mai atractiva. Concurenta limiteaza nivelul profitului motiv pentru care societatile de leasing sunt tentate sa realizeze o serie de ,,trucuri" pentru a completa profitul evidentiat prin oferta. Prin ,,trucuri" nu trebuie sa se inteleaga ,,ilegalitati" ci servicii sau elemente aditionale la contract. In paragrafele urmatoare vom evidentia cateva aspecte de acest gen.

Principalele elemente utilizate la calculul ratei de leasing sunt:

1.Pretul de achizitie al bunului

2.Valoarea reziduala

3.Durata locatiei si cuantumul amortizarii

4.Asigurarea (degradare, pierdere, furt, foc, incapacitate de plata)

5.Cheltuielile de transport

6.Cheltuieiile datorate achizitiei bunului

7.Cheltuielile de intretinere si reparatii

8.Cheltuielile neprevazute

9.Dobanda

10.TVA

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Modalitati de calcul a tratelor de leasing.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
23 pagini
Imagini extrase:
23 imagini
Nr cuvinte:
2 158 cuvinte
Nr caractere:
11 295 caractere
Marime:
36.55KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Finanțe
Tag-uri:
leasing, firme, bunuri, achizitii
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Sus!