Personalități istorice în opera eminesciană

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

Introducere 2
Capitolul I
Insemnatatea istoriei in opera lui Mihai Eminescu 5
1.1. Iubirea ca metoda de amintire a istoriei si a personalitatilor istorice in opera eminesciana 5
1.2. Eminescu a iubit si limba si poporul roman, nu doar personalitatile istorice 9
Capitolul II
Personalitati istorice intalnite in opera lui Mihai Eminescu 13
2.1. Marii domnitori romani - personalitati istorice in opera eminesciana.13
2.2. Mircea cel Batran - o mare personalitate istorica intalnita in opera lui Eminescu 21
Concluzii 26
Bibliografie 28

Extras din proiect:

Introducere

Actualitatea temei. Mihai Eminescu este cel mai mare poet al romanilor, e poetul nepereche, dar aceasta constatare unanima nu ne impiedica sa vedem dimensiunile reale ale personalitatii si geniului sau,ce depasesc statutul de poet de geniu. Daca i-am cerceta si analiza intreaga opera, de la cele mai mici poezii, mari poeme, basme, nuvele si alte lucrari in proza, pana la acele articole pe care le-a publicat in presa romana, articole in care critica diverse aspecte ale civilizatiei romanesti, i-am putea fauri un titlu de mare istoric al romanilor. Desi Eminescu nu are o opera istorica constituita ca atare (e datoria noastra sa-i reconstituim acesta opera istorica),a lasat lumii opere de unde putem deduce "ca poetul stapanea cu desavarsire cunostinta trecutului romanesc si era perfect initiat in istoria universala: nimeni din generatia lui n-a avut in acest grad instinctul adevarului inteles al istoriei, la nimeni el nu s-a prefacut,ca la dansul,intru-un element permanent si determinat al intregii lui judecati.Daca cineva ar cerceta si plin de rabdare opera istorica si nu numai, a marelui Eminescu,va constata cat intelegea acest om,iar ganditorul politic va trebui sa admire ce mare era puterea lui de a integra faptele marunte si trecatoarele vietii contemporane in maiestoasa curgere a faptelor istorice."

Ca Eminescu nu are o"opera istorica"ca ceilalti istorici de profesie nu e un argument impotriva. Dupa cum se stie el era neglijent in privinta tiparirii creatiei sale, inclusiv a celei literare. Nimic n-a editat el insusi. Este meritul lui Titu Maiorescu de a-i tipari, in timpul vietii poetului,volumul"Poesii".Tot atat de bine s-ar fi putut proceda si la aparitia studiilor istorice: "Studii asupra situatiei", "Echilibrul", "Icoane vechi si icoana noua", "Basarabia", "Romanii din Ungaria", "Romanii din Viena", "Cestiunea Dunarii", "Romania ", Romanii, intemeiatorii Imperiului al doilea bulgar al Asenizilor (1186-1257)", "In unire e taria", "Situatia din Ardeal" etc., etc.

Astfel ar fi fost scoase din anonimat studii remarcabile prin patrundere geniala si forta profetica, publicate in "Curierul de Iasi", "Timpul", iar istoriografia romaneasca ar fi inregistrat aceste titluri istorice in bibliografia eminesciana, impunandu-l pe Poet in randul marilor istorici europeni.

Eminescu e un mare istoric al romanilor. Nici unul dintre marii istorici (Cantemir, Hasdeu, Iorga, Pirvan) nu a patruns atat de adanc pe cat a patruns Eminescu, sensul de-venirii noastre, nu a perceput, atat de deplin,toate meandrele curgerii in timp a neamului romanesc, nu a simtit mai exact decat el pulsatiile acestei vieti romanesti, cu clipele de maretie si cu cele tragice, cu ceasurile de glorie si cu cele de cumpana, pana la marginea prapastiei. Nimeni n-a intuit mai precis ca el natura pericolelor ce pasc fiinta etnica si spirituala romaneasca si existenta istorica si biologica a neamului, nimeni n-a aratat mai clar directiile de unde vin aceste pericole si nimeni n-a facut un efort mai supraomenesc, pentru a transmite conationalilor sai aceste adevaruri, pe care le descoperea platindu-le cu propria-i existenta, si pentru a-l fortifica in puterea de viata si de dainuire, pentru a-l ajuta sa supravietuiasca si sa-si cucereasca viitorul.

Nimic mai interesant decat sa observi cum se reflecta istoria in opera unui creator pe care natiunea respectiva il simte si il proclama produsul ei cel mai caracteristic. Emi-nescu e masura suprema a capacitatii creatoare a poporului roman,dovada cea mai inalta si mai larg recunoscuta, a unei culturi ajunsa la deplina ei maturitate.

Asupra destinului nostru istoric,destin,asupra caruia Eminescu,mai mult ca oricine, s-a aplecat cu pasiune si patrundere, spre a-l circumscrie si a-i descifra sensul. Ce era istoria pentru marele poet?Doua intelesuri trebuie desprinse mai intai:unul larg,de destin al omenirii,desfasurat spatial si temporal,altul restrans,de actualitate creatoare,de prezent continand toate virtualitatile si generand o istorie indreptata spre viitor. Asa se face ca opera sa cuprinde numeroase judecati despre durata, rostul istoriei, rolul personalitatii si al maselor, "viata interna a istoriei", ajungand pana la o "istorie a istoriei".

Trecutul l-a fascinat intotdeauna, cronicile si cantecele populare i-au servit,in spirit romantic,ca sursa de inspiratie. Visul sau era,o spune singur sa se "cufunde,ca un budist, in trecut, mai ales in trecutul atat de maret in fapte si oameni" spre ai deslusi urzeala, cauza, sensul.

Oriunde am poposi in vastul cuprins al operei lui Eminescu,vom descoperi un spirit amplu de cunoastere a istoriei si o vointa la fel de clara de a extrage din experienta trecutului indemnuri si solutii, cunoasteri in problemele noastre esentiale. Fie ca e vorba de evenimente sau personalitati din trecut, fie ca mediteaza pe marginea lor, incercand a detasa sensuri,mecanisme,structuri de un interes mai larg,Eminescu se arata pretutin

Bibliografie:

1. Alexandru Ioan, ,,Eminescu si istoria", Bucuresti, Ed. ,,Eminescu" 1989.

2. Apostol Stan, ,,Putere politica si democratie in Romania 1859 - 1918", Bucuresti, Ed. ,,Albatros" 1991.

3. Calinescu George, ,,Opera lui M. Eminescu" vol. III, Bucuresti,Ed. ,,Minerva" 1985.

4. Dumitrescu-Busulenga Zoe, ,,Eminescu - cultura si creatie" , Bucuresti, Ed. ,,Eminescu" 1976.

5. Eminescu Mihai, ,,Opere" vol. II, Chisinau, Ed. ,,Literatura artistica" 1981.

6. Eminescu Mihai, ,,Opere" vol. III, Chisinau, Ed. ,,Literatura artistica" 1981.

7. Eminescu Mihai, ,,Opere" vol. IX, Bucuresti, Ed. ,,ARSR" , 1985.

8. Eminescu Mihai, ,,Opere" vol. XII, Bucuresti, Ed. ,,ARSR" 1985.

9. Eminescu Mihai, ,,Opere" vol. XIII, Bucuresti, Ed. ,,ARSR", 1985.

10. Eminescu Mihai, ,,Opere XVI. Corespondenta. Documentar", Bucuresti, Ed. ,,ARSR" 1989.

11. Eminescu Mihai, ,,Publicistica. Referiri istorice si biografice", Ed. ,,Cartea moldoveneasca", 1990.

12. Eminescu Mihai, ,,Memento Mori", Chisinau, Ed. ,,Litera", 1997.

13. Giurescu C. C., ,,Probleme controversate in istoriografia romana", Bucuresti, Ed. ,,Albatros", 1997.

14. Iorga Nicolae, ,,Eminescu", Iasi, Ed. ,,Junimea", 1981.

15. Melian A., ,,Eminescu - Univers deschis", Bucuresti, Ed. ,,Eminescu", 1987.

16. Nedelcea Tudor, ,,Mihai Eminescu - Veronica Micle , Corespondenta", Craiova, Ed. ,,Fundatia Scrisul Romanesc", 1992.

17. Nedelcea Tudor, ,,Eminescu impotriva socialismului", Craiova, Ed. ,,Pantheon", 1991.

18. Nedelcea Tudor, ,,Eminescu, istoricul", Craiova, Ed. ,,Fundatia Scrisul Romanesc, 2005.

19. Sorescu M., ,,Tudor Vladimirescu", Craiova, Ed. ,,Fundatia Scrisul Romanesc", 1993.

20. Vatamaniuc M.D., ,,Fragmentarium", Bucuresti, Ed. ,,Albatros", 1981.

21. Zub Alexandru "Eminescu. Glose istorico-culturale", Chisinau, Editura Enciclopedica "Gheorghe Asachi", 1994.

22. www.e-cursuri.ro

23. http://facultate.regielive.ro/

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Personalitati istorice in opera eminesciana.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
29 pagini
Imagini extrase:
29 imagini
Nr cuvinte:
10 070 cuvinte
Nr caractere:
48 684 caractere
Marime:
53.10KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Filologie
Tag-uri:
opera, eminescu, motive, teme
Predat:
la facultate
Materie:
Filologie
Sus!