Metamizolul

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

1.1. Metode de obtinere a substantei active (sinteza)

Metamizolul sodic este [N-(2,3-dihidro-1,5-dimetil-3-oxo-2-fenil-4-pirazolil)-N-metilamino]metansulfonat de sodiu, cu o molecula de apa. Metamizolul sodic se poate gasi pe piata si sub denumirile comerciale de "Algocalmin", "Novalgin", "Analgin".

C13H16N3NaO4S - H2O Mr. 351,4

Se poate obtine direct prin metilarea melaminsulfonei cu sulfat de dimetil. O alta metoda de sinteza consta in condensarea 4-aminofenazonei cu benzaldehida si tratarea bazei Schiff rezultate cu sulfat de dimetil, cu obtinerea unei sari cuaternare de amoniu, care prin hidroliza formeaza metilaminofenazona; aceasta se condenseaza cu hidroximetansulfonat de sodiu:

3

1.2. Proprietatile fizico-chimice ale substantei active

Metamizolul sodic este o pulbere cristalina alba sau alb-galbuie, fara miros, cu gust slab amar, foarte usor solubila in apa, putin solubila in alcool, practic insolubila in cloroform si eter. Solutia apoasa se coloreaza in galben prin pastrare.

Metamizolul sodic este stabil in solutie apoasa la un interval de pH 7,3-9. La valori mari ale pH-ului se descompune cu obtinerea de N-metil-N-hidroximetilaminofenazona si noraminofenazona; acestea se condenseaza formand un compus inactiv din punct de vedere terapeutic:

1.3. Metode de analiza a substantei active(fizico-chimice)

Identificare: solutia A: 1,0 g substanta se dizolva in 10 ml apa proaspat fiarta si racita si se completeaza cu acelasi solvent la 20 ml.

1. la 2 ml solutie A se adauga 5 ml solutie de acid clorhidric 10% si se incalzeste la fierbere; se percepe un miros de dioxid de sulf, apoi de formaldehida.

4

2. la 2 ml solutie A se adauga 0,5 ml acid clorhidric 10% si 0,2 ml cloramina B 5%; apare o coloratie albastra care devine roz.

3. la 2 ml solutie A se adauga 0,1g guaiacosulfonat de potasiu (tiocol), apoi 1 ml acid sulfuric care se toarna , cu precautie, pe peretii eprubetei; la zona de contact a celor doua lichide se formeaza un inel albastru-violet.

4. la 5 ml solutie A se adauga 1 ml clorura de fer (III) 5%; apare o coloratie albastra, care trece in slab verde. Daca reactia se efectueaza in solutie acidulata cu 1 ml solutie de acid clurhidric 10%, culoarea albastra trece in rosu si dispare, in timp.

Aspectul solutiei: solutia A, examinata imediat dupa preparare, trebuie sa fie limpede si incolora. O eventuala coloratie nu trebuie sa fie mai intensa decat coloratia unei solutii-etalon preparate din 0,05ml cobalt, 0,40ml fer si acid clorhidric 1% pana la 5 ml.

Aciditate-alcalinitate: la 5 ml solutie A se adauga 0,2ml albastru de bromtimol-solutie; solutia se coloreaza in verde. Daca se obtine o coloratie albastra, aceasta trebuie sa dispara la adaugarea de 0,05ml acid clorhidric

Bibliografie:

- Eliza Gafitanu,Iuliana Popovici si col.- Tehnologie farmaceutica, lucraru practice, vol.3, Iasi 1996

- Farmacopeea Romana, editia a X-a, Ed. Medicala, Bucuresti 2000

- C.Baloescu, Daniela Fratila, Florentina Roncea, Maria Barca-Controlul medicamentului,caiet de lucrari practice, Ed. Medicala Bucuresti 2000

- Aurelia Nicoleta Cristea- Tratat de farmacologie, editia I, Ed.Medicala , Bucuresti 2006

- Elena Hatieganu, Denisa Dumitrescu si col.- Chimie terapeutica, vol.I, Ed. Medicala, Bucuresti 2006

- Elena Hatieganu, Gutu Mihnea, Pepi Roxana- Chimie farmaceutica, indrumar pentru lucrari practice, Ed. Medicala, Bucuresti 2007

- MedEx,medicamente explicate, Ed. MedicArt 2008

- Sorin Leucuta, Tehnologie farmaceutica industriala, Ed. Dacia 2001

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Metamizolul.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
28 pagini
Imagini extrase:
28 imagini
Nr cuvinte:
6 120 cuvinte
Nr caractere:
37 132 caractere
Marime:
32.82KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Farmacie
Tag-uri:
substanta activa, proprietati, efecte secundare
Predat:
la facultate
Materie:
Farmacie
Sus!