Alimentare cu energie electrică a unei locuințe P+M

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Denumirea proiectului:

Autorizare construire casa P+M, str. , nr. --,

Beneficiar:

, str. , nr. ,

Specialitatea:

INSTALATII ELECTRICE

Casa va fi dotata cu instalatii electrice pentru asigurarea cerintelor de confort, funcionalitate si siguranta in acord cu tema beneficiarului si cu normele in vigoare. La adoptarea solutiilor tehnice s-au avut in vedere cerintele de:

"Rezistenta, stabilitate si fiabilitate;

"Utilizarea retelelor existente cu modificari minore;

"Siguranta in exploatare;

"Protectie la zgomot;

"Igiena, sanatatea oamenilor si protectia mediului.

2.SOLUTIA PROIECTULUI

Instalatiile electrice ce se vor executa conform acestui proiect sunt:

"Instalatii electrice de iluminat;

"Instalatii electrice de prize si forta;

" Instalatia de protectie prin legare la pamant

Proiectarea instalatiilor electrice mentionate mai sus s-a facut pe baza:

"datelor transmise de beneficiar si de arhitectul lucrarii;

"solutiilor discutate cu reprezentantii beneficiarului;

"determinarilor efectuate la fata locului;

"gradului de confort si siguranta mentionate de beneficiar;

"reglementarilor in vigoare;

2.1. ALIMENTAREA CU ENERGIE ELECTRICA

Solutia propusa

Alimentarea cu energie electrica a imobilului se va face prin bransament aerian de la reteaua nationala de distributie prin intermediul unui bloc de masura si protectie monofazat (BMP), pentru separarea contorizarii se va intercala un contor passant 220V.

Tabloul electric secundar TE, care va deservi consumatorii din exteriorul si interiorul imobilului, se va amplasa conform planuri 1 si 3. Din TE se vor alimenta urmatoarele categorii de consumatori:

"iluminat

"prize de uz general

2.2. INSTALATIILE ELECTRICE DE ILUMINAT

lluminatul artificial in cladire se va realiza cu corpuri de iluminat echipate cu lampi cu incandescenta sau fluorescente in functie de destinatia incaperilor. Toate corpurile de iluminat fluorescente vor fi echipate cu dispozitive de compensare a factorului de putere pana la un factor de putere - coso=0.92. Alegerea corpurilor de iluminat precum si a fumizorului acestora ramine la latitudinea beneficiarului, sub rezerva respectarii tipurilor, puterilor si gradelor de protectie prevazute in proiect. Corpurile de iluminat sunt alimentate intre faza si nul. Circuitele de alimentare a corpurilor de iluminat sunt separate de cele pentru alimentarea prizelor. Comanda iluminatului se va face manual, prin intermediul intrerupatoarelor. Intrerupatoarele se monteaza pe conductorul de faza si corespund modului de pozare a circuitelor si gradului de protectie cerut de mediul respectiv. Inaltimea de montaj a intrerupatoarelor si va fi stabilita de comun acord cu arhitectul lucrarii.

Circuitele de iluminat vor fi protejate la plecarea din tabloul electric cu intrerupatoare automate, conform shemelor monfilare si specificatiilor de aparataj. Carcasele metalice ale corpurilor de iluminat montate la exterior se vor lega la nulul de protectie. Circuitele de iluminat se vor realiza din conductori tip FY 1.5mmp. Circuitele de iluminat se vor executa ingropat in pereti sau plafon, protejate in tub de protectie riflat cu diametrul o 16. Se va evita instalarea circuitelor de iluminat pe suprafete calde (in lungul conductelor pentru distributia agentului termic), iar la incrucisarile cu acestea se va pastra o distanta minima de 12 cm.

Pentru montarea echipamentelor exterioare se va cere acordul expres al proprietarului imobilului.

2.3. INSTALATIILE ELECTRICE DE PRIZE SI FORTA

Circuitele de prize vor fi separate de cele pentru alimentarea corpurilor de iluminat.

Toate circuitele de prize vor fi protejate la plecarea din tabloul electric cu intrerupatoare automate, pentru prizele de uz curent fiind prevazute cu protectie automata la curenti de defect (PACD) de tip diferential (cu declansare la un curent de defect de 0.03A) conform shemelor monfilare si specificatiilor de aparataj.

Circuitele de prize se vor realiza din conductori tip FY 2.5 mmp. Circuitele de prize se vor executa ingropat in pereti, protejate in tub de protectie riflat o 20 Se va evita instalarea circuitelor pe suprafete calde (in lungul conductelor pentru distributia agentului termic), iar la incrucisarile cu acestea se va pastra o distanta minima de 12 cm.

2.4. INSTALATIA DE PROTECTIE PRIN LEGARE LA PAMANT

Priza de pamant va fi executata ca o priza de fundatie, conform plansei 5. Daca rezistenta de dispersie a prizei de pamant depaseste valoarea de maxim 4 Ohmi daca este separata de priza de pamant a instalatiei de protectie impotriva descarcarilor atmosferice sau 1 Ohm daca este comuna se va adauga platbanda OL Zn 40x4 mm si electrozi de otel 0,2 %", l=3m ingropati in pamant pana se va atinge valoarea maxima a rezistentei de dispersie de maxim 4 Ohmi. BMP se va lega la priza de pamant existenta printr-o platbanda de OlZn 25x4mm.

Pentru protectia utilizatorilor impotriva electrocutarii prin atingere directa se va asigura:

"izolarea electrica a tuturor elementelor conductoare de curent ce fac parte din circuitele curentilor de lucru;

"utilizarea unui tablou electric avind grad de protectie corespunzator;

"amplasarea la inaltimi inaccesibile in mod normal a echipamentelor electrice.

La priza de pamint se vor lega toate elementele metalice ale constructiei (tevi de alimentare cu apa, gaze, etc) prin intermediul unei bare de echipotentializare montata langa centrala termica precum si toate elementele metalice ale instalatiei electrice care in mod normal nu se afla sub tensiune dar care in mod accidental, in urma unui defect, pot ajunge sub tensiune.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Alimentare cu energie electrica a unei locuinte P+M
    • inst. elect..dwg
    • PARTE SCRISA ELETRICE.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc, dwg
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
2 fisiere
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
3 911 cuvinte
Nr caractere:
24 831 caractere
Marime:
839.24KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Energetică
Tag-uri:
instalatie, proiectare, masuratori
Predat:
la facultate
Materie:
Energetică
Sus!